VIDEO Controversă privind participarea paralimpicului Oscar Pistorius la Olimpiadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
www.nationalpostsports.tumblr.com | Oscar Pistorius ia startul în proba de 400 de metri
www.nationalpostsports.tumblr.com | Oscar Pistorius ia startul în proba de 400 de metri

Sud-africanul Oscar Pistorius, triplu medaliat cu aur în probele de 100 m, 200 m şi 400 la Jocurile Paralimpice, îşi va apăra în septembrie titlurile cucerite în 2008. Doar că în jurul participării paralimpicului la Olimpiadă planează un conflict deschis, alimentat de critici şi oameni de ştiinţă, care susţin că sportivul ar fi trebuit să-şi încheie cariera la finalul Jocurilor Paralimpice din 2008 şi că nu ar mai avea dreptul să evolueze şi la Londra.

Criticii îşi justifică acuzele prin faptul că judecătorii unei curţi de arbitraj sportiv au decis în 2008 că protezele care îl ajută pe Pistorius să alerge îi oferă un mare avantaj, chiar faţă de competitorii fără handicap.

Poziţia oamenilor de ştiinţă şi a criticilor l-a enervat la culme pe paralimpic, care nu le-a rămas dator: „Unele argumente sunt foarte slabe şi mă frustrează. Nu am avut nimic de ascuns şi în 2008 i-am îndemnat să vină să facem testele corespunzătoare. Dar sunt oameni care îşi doresc scandal şi alimentează povestea asta controversată. Mă irită când citesc ceva în presă, dar faptele nu sunt concludente. Ei dau de înţeles că aş fi singurul sportiv care aleargă cu un picior fals, dar de fapt aceste proteze au fost făcute din anul 1996. Zeci de mii de paralimpici au folosit exact o proteză ca a mea, ba unii dintre ei folosesc alte proteze mult mai performante”, a spus revoltat Oscar Pistorius, citat de cotidianul The Guardian.

În anul 2009, Curtea de Arbitraj Sportiv a decis că protezele folosite de Pistorius pentru a alerga îi oferă un „avantaj clar şi major şi îi sporesc viteza cu 15-30%”, spuneau judecătorii care s-au ocupat de cazul paralimpicului. Sursa citată mai menţionează că aceste controverse vor continua în jurul participării lui Oscar Pistorius la Jocurile Paralimpice şi chiar se vor amplifica înainte de debutul său în competiţie, adică pe 4 august, în proba de 400 de metri.
„Sunt atât de mulţi oameni de ştiinţă care mă judecă, e ceva incredibil. Doar pentru că un om are un titlu de doctor, nu înseamnă că are cunoştiinţe în domeniu. Sper că într-o zi vom depăşi acest probleme”, a mai spus Pistorius.

Paralimpicul a recunoscut că nu este apt în totalitate pentru startul Jocurilor Paralimpice. „Îmi doresc să evoluez mai bine ca anul trecut, dar nu sunt pregătit 100%”, a completat Pistorius, al cărui cel mai bun record personal în proba de 400 de metri este de 45.07 secunde, înregistrat la Lignano, Italia.
Oscar Pistorius îşi va apăra la Londra titlurile paralimpice la 100 m, 200 m şi 400 m cucerite în 2008. El este încrezător că la 200 m şi la 400 m are mari şanse de a-şi reconfirma statutul de campion paralimpic, dar la 100 m îi va fi mai greu pentru că din spate vine un alt tânăr paralimpic de 19 ani, Jonnie Peacock, care a spulberat toate recordurile în această probă. „Nu m-am aşteptat la o astfel de evoluţie de la Peacock, trebuie să recunosc. El s-a dovedit mult mai rapid decât am crezut. În acest sens, munca mea la 100 de metri este gata, nu există nicio îndoială!”, a conchis Oscar Pistorius.

Vezi cum aleargă Oscar Pistorius în proba de 400 de metri: 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite