VIDEO A demonstrat că se poate / Oscar Pistorius, primul paralimpic care participă la Jocurile Olimpice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

		    
		    
		    
		    
		    
		    
		    Mediafax | 
Mediafax | 

A trecut peste defectul său fizic din copilărie și participă la competiții olimpice alături de atleții obișnuiți, încă din 2008

Oscar Pistorius va fi primul sportiv paralimpic care va participa la Jocurile Olimpice. Acesta urmează să concureze în echipa de ștafetă de 4x400 metri pentru Africa de Sud, scrie LaTimes.

S-a născut fără peroneu la ambele picioare, iar medici au fost nevoiți să i le amputeze  la numai câteva luni de la naștere. Însă a ales să nu se lase doborât. În vârstă de 26 de ani, sportivul poartă proteze din fibră de carbon, care îl ajută să alerge fără probleme. Și aici încep controversele.

Situația lui Oscar a dat naștere multor polemici. Asociația Internațională a Atleților Amatori i-a interzis inițial participarea la competiții olimpice, invocând faptul că ar avea un avantaj față de sportivii obișnuiți, concluzie oferită de cercetătorii de la Universitatea Köln. Unii spun că ”laba piciorului” e foarte elastică și împinge piciorul ca un arc. De asemenea, sunt oameni care susțin că lamele folosite de Pistorius sunt diferite față de un picioarele normale, în sensul că paralimpicul nu resimte oboseala musculară. Alții sunt de părere că lamele îi provoacă dureri neobișnuite de spate, astfel încât nu are niciun avantaj.

Oscar tranșează simplu subiectul spunând că „cine și-a pierdut picioarele într-un accident nu aleargă în niciun caz mai repede decât înainte.”

Nu mai devreme de săptămâna trecută, sud-africanul a ratat calificarea de la individual, neîncadrându-se în baremul olimpic pentru JO. La proba de 400 de metri, timpul său a fost de 45,52 de secunde, în loc de maximum 45,30.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite