Târgu-Mureş îşi trăieşte momentul de glorie: celebrul ESPN a scris un articol uriaş despre revelaţia Ligii I

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Site-ul american a făcut o analiză detaliată a luptei pentru titlu în campionatul românesc, alocând spaţii generoase unei formaţii care e pe cale de a deveni „cea mai surprinzătoare campioană din istoria fotbalului, oriunde pe această planetă“.

Liga I nu prea mai interesează pe nimeni în România, însă a devenit subiect de studiu tocmai în Statele Unite!

Ceea ce i-a fascinat pe americani a fost căderea Stelei şi ascensiunea unei nou-promovate, ASA Târgu-Mureş, în doar câteva luni. Tocmai de aceea, site-ul ESPN a publicat un articol, probabil cel mai important dedicat ASA-ului vreodată în presa internaţională, în care a prezentat liderul Ligii I.

„Ca şi cum Reading ar deveni campioană în Anglia“

„Adevărul“ vă prezintă cele mai interesante fragmente din articolul ESPN, care scrie de unde a apărut ASA Târgu-Mureş şi ce poate realiza la finalul campionatului.

*Înainte de startul Ligii I, potrivit site-urilor de pariuri, mureşenii aveau şanse de 151-1 de a lua titlul în România. Inclusiv în februarie 2015, când echipa era la 13 puncte de liderul Steaua, ASA avea cota 101 în viziunea bookmakerilor.

*Cel mai bun marcator al echipei, Ousmane N’Doye, e un fan înfocat al lui Gigi Becali, adică patronul de la Steaua, principala rivală la titlu.

*În 2008, ASA Târgu-Mureş s-a înfiinţat în locul clubului-mamă, care a intrat în faliment. Aceasta grupare n-a câştigat niciun trofeu în istoria ei şi abia a reuşit promovarea în Liga I, după play-off-ul din sezonul trecut.

*Obiectivul iniţial al mureşenilor în primul eşalon a fost evitarea retrogradării.

*Abia după ce au încheiat turul pe locul 4, cei de la ASA Târgu-Mureş şi-au schimbat obiectivul, atacând o calificare în Liga Europa. Totuşi, nimeni nu şi-ar fi imaginat că echipa va ajunge în lupta pentru titlu. 

*Din cauza problemelor financiare, mureşenii şi-au vândut vedeta, Claudiu Bumba, în iarnă, pentru doar 200.000 de euro. Cum Astra n-a putut face plata potrivit înţelegerii, jucătorul s-a întors la ASA.

*Liviu Ciobotariu, antrenorul cu care Târgu-Mureş a ajuns pe locul 1, are o carieră care e departe de a fi glorioasă. În ultimii zece ani, el a antrenat nouă echipe. Puţini credeau că el va reuşi să îmbunătăţească rezultatele unei echipe care, oricum, avusese un parcurs mult peste aşteptări. Ciobotariu însă a reuşit exact acest lucru.

*Ousmane N’Doye a izbutit, la 37 de ani, cea mai spectaculoasă transformare dintre jucătorii mureşenilor. Deşi nu era vreun marcator prolific, brusc, senegalezul a devenit golgheterul echipei, punctând de 12 ori în 20 de partide, şi fiind comparat cu Yaya Toure (Manchester City).

*Târgu-Mureş a beneficiat şi de greşelile arbitrilor. Bilanţul: zece greşeli în favoarea lor şi niciuna împotriva trupei lui Ciobotariu. 

*Se spune că, din cauza problemelor financiare, jucătorii sunt neplătiţi de cinci luni, iar mijlocaşul Gabi Mureşan are de primit 300.000 de euro.

*Dacă ASA va lua titlul în România, ar fi ca şi cum Reading ar câştiga Premier League în Anglia.

CLICK AICI PENTRU A CITI VERSIUNEA INTEGRALĂ A ARTICOLULUI

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite