Steaua a făcut în 2014 cu 20 de puncte mai mult decât următoarea clasată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Despre anul 2014 se poate spune fără niciun pic de teama unei exagerări, că a fost anul Stelei, iar acest lucru este demonstrat de numărul urioaş de puncte acumulat de roş-albaştrii pe parcursului lui.

Adunând zestrea din returul sezonului trecut cu cea din turul actualui sezon, Steaua a strâns în cont 81 de puncte şi se află la o distanţă considerabilă de cea de-a doua clasată, în acesată ierarhie, Petrolul Ploieşti, care a adunat numai 61 de puncte, în acelaşi interval de timp.
Supremaţia Stelei a fost evidentă la toate capitolele, alte două clasamente de final de an arătând acest lucru. Spre exemplu, golgheterul absolut al lui 2014 în Liga I este Claudiu Keşeru, cu 20 de reuşite marcate de la începutul anului. Performanţa este cu atât mai remarcabilă cu cât stelistul a revenit în ţară după zece ani petrecuţi în Franţa. Keşeru mai bifase un singur sezon, la seniori, în România, 2002-2003, când avea 16 ani, la FC Bihor, în liga secundă. Apoi a plecat la Nantes şi a înecput aventura franceză, trecând pe la Libourne, Tours, Angers şi Bastia.  
Un alt stelist care a avut un cuvânt greu de spus în 2014 este Lucian Sânmărtean. Asemenea lui Keşeru, el este tot la primul an petrecut la Steaua, dar asta nu l-a împiedicat să fie cel mai bun pasator din campionat. „Magicianul” de 35 de ani a reuşit 13 pase de gol în 2014, dar a şi punctat de cinci ori, devenind dirijorul de la mijlocul terenului în angrenajul echipei campioane.
Gaz Metan, cea mai sportivă echipă
Dacă Steaua domină topurile performanţei în 2014, Gaz Metan Mediaş este cea mai sportivă echipă din turul de campionat care s-a încheiat. Ardelenii nu stau tocmai bine în clasament (locul 13, retrogradabil), dar formează echipa cu cele mai puţin cartonaşe galbene şi roşii primite în cele 17 etape scurse până acum. Gaz Metan a fost sancţionată cu 30 de galbene şi 3 roşii. La polul opus, cea mai indisciplinată formaţie din Liga I este Rapid, care a contabilizat conform unui clasament întocmnit de LPF, 66 de cartonaşe galbene şi trei roşii. Asta în condiţiile în care giuleştenii au strâns doar 11 puncte în 17 etape, sunt pe ultimul loc în clasament şi au şanse mari să retrogradeze în liga secundă.
Fotbalistul cu cele mai multe cartonaşe galbene încasate în tur este Gabi Mureşan, de la ASA Tg. Mureş, care în 17 etape a primit opt avertismente. Mureşan a fost şi protagonistul unui incident extrem de neplăcut în timpul meciului cu Steaua. El l-a lovit cu cotul violent pe Rusescu, care a avut nevoie de o intervenţie chirurgicală şi de cinci săptămâni de pauză pentru a-şi reveni. Iniţial, Mureşan fusese suspendat 16 etape, dar Comisia de Recurs a desfiinţat hotărârea şi astfel mijlocaşul mureşenilor a scăpat fără nicio etapă de stat pe tuşă. Motivul? Nu a existat prevedere regulamentară pentru suspendarea sa deoarece în timpul meciului fotbalistul n-a fost eliminat, ci doar avertizat cu un cartonaş galben. Vinovat de situaţie a fost arbitrul Istvan Kovacs, care de la meciul respectiv n-a mai primiut nicio delegare în Liga I.

Clasamentul pe puncte în 2014
1. Steaua - 81 puncte
2. Petrolul - 61 puncte
3. Astra - 60 puncte
4. CFR Cluj - 57 puncte
5. Dinamo - 53 puncte
6. FC Botoşani - 50 puncte
7. FC Viitorul - 43 puncte
8. U Cluj - 42 puncte
9. FC Braşov - 41 puncte
10. Oţelul - 35 puncte
11. Pandurii - 34 puncte
12. Concordia - 31 puncte
13. ASA Târgu Mureş - 30 puncte (doar turul ediţiei 2014 - 2015)
14. Gaz Metan Mediaş - 30 puncte
15. CS U Craiova - 29 puncte (doar turul ediţiei 2014 - 2015)
16. Ceahlăul - 28 puncte
Au mai evoluat pe prima scenă în anul calendaristic 2014 echipele SC Vaslui (22 p), Săgeata Năvodari (19 p), ACS Poli Timişoara(16 p), CSMS Iaşi (12 p), Rapid (11 p) şi Corona Braşov (4 p).
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite