Sofia e Ostapenko II! Kenin a câştigat finala Australian Open 2020. Muguruza, tolbă plină cu greşeli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sofia Kenin (15 WTA) a câştigat finala feminină de la Australian Open, învingând-o sâmbătă pe Garbine Muguruza, scor 4-6, 6-2, 6-2. Potrivit ESPN, americanca a devenit doar a doua jucătoare din Era Open, după Jelena Ostapenko, care, disputând prima finală de Mare Şlem a carierei, şi-a adjudecat trofeul după ce pierduse primul set (letona reuşise asta la Roland Garros 2017, contra Simonei Halep).

Luni, Sofia Kenin va urca pe locul 7 WTA, devenind cea mai bine clasată americancă în ierarhia mondială, devansând-o pe Serena Williams.

Garbine Muguruza a controlat startul finalei, însă şi-a pierdut precizia, fiind surclasată în final de mai tânăra sa adversară, în vârstă de doar 21 de ani. 45 de greşeli neforţate, dar şi 8 duble greşeli venite în cele mai nepotrivite momente, au pecetluit soarta ibericei, în faţa unei adversare care, pe măsură ce meciul a avansat, a intrat în transă, reuşind să fie şi agresivă, dar şi precisă. Kenin a închis meciul pe plus, cu 28 de lovituri câştigătoare şi doar 23 de greşeli neforţate (dintre care 15 în primul set!).

Opt dintre ultimele 12 turnee de Mare Şlem disputate au adăugat câte un nume nou pe lista de câştigătoare în premieră în Slam-uri. Sofia Kenin este, potrivit statisticienilor turneului de la Melbourne, cea mai tânără campioană a Openului Australian de la Maria Şarapova încoace (2008).

Sofia Kenin - Garbine Muguruza, finala Australian Open 2020: 4-6, 6-2, 6-2, două ore şi trei minute

Cine s-ar fi gândit că Sofia Kenin va fi timorată în start de meci, apăsată de presiunea primei finale de Grand Slam a carierei, s-a înşelat. Sofia s-a descurcat de minune la linia de serviciu, acolo unde Muguruza a trimis-o să înceapă după ce a câştigat tragerea la sorţi. În primul punct, Kenin a ţinut-o timp de 11 lovituri în raliu pe spaniolă - până când aceasta din urmă a greşit, apoi a îndrăznit şi a rupt ritmul în două rânduri cu scurtă şi, per total, nu a ratat decât un singur prim serviciu din cinci. Mai mult, americanca a făcut şi primele două puncte în game-ul de retur. Muguruza s-a asigurat însă că nu scapă finala din mână, revenind cu patru puncte la rând pentru a egala, 1-1.

Kenin a pierdut însă rapid din agresivitate, iar tracul a început să se vadă. În aceste condiţii, Muguruza şi-a pus în valoare forţa superioară pentru a-şi procura prima minge de break a finalei, în game-ul cu numărul trei. Dacă spaniola a ţinut punctele scurte pentru a trece în avantaj, Kenin a muncit din greu pentru a anula prima minge de break, trimiţând un rever câştigător care a muşcat la limită din tuşă la capătul unui schimb de 19 lovituri. Muguruza a insistat însă şi, pe a treia minge de break avută în game, a făcut diferenţa cu returul, preluând conducerea pe tabelă, 2-1, la încheierea primului sfert de oră al partidei. Deşi două duble greşeli legate i-au complicat tura de lansare imediat următoare - una pe care o începuse perfect, cu as de 156 km/h, Muguruza s-a desprins la două game-uri pe tabelă, în timp ce statistica începea să arate rău pentru Kenin: opt greşeli neforţate, cu doar două lovituri câştigătoare.

În stil perfect caracteristic, Muguruza a avut fluctuaţii în joc şi în finală, căderea venind în primul set la 4-2. Spaniola a ratat o bună oportunitate de a-şi mări avansul înainte de schimbarea mingilor, Kenin reuşind însă să revină de la 0-40 şi să salveze patru mingi de break pentru a rămâne la distanţă minimă de adversara sa. Şansele ratate s-au răzbunat imediat, spaniola făcându-i cadou americancei game-ul de 4-4: după un as în deschidere, Muguruza a greşit neforţat mai întâi cu dreapta, apoi cu reverul, ratând mai departe patru servicii consecutive (două duble greşeli). Kenin nu a putut însă să profite, jucând moale pe serviciu. Muguruza a răspuns astfel cu break, încheind apoi fără emoţii manşa, după 52 de minute de la prima minge jucată, având 15 lovituri câştigătoare, faţă de 9 ale adversari sale. Capitolul la care Garbine a impresionat cel mai mult în primul set? Eficienţa cu primul serviciu - doar patru puncte pierdute, din 20 jucate (procentaj de reuşită 80%).

Kenin i-a luat finala din rachetă mult mai experimentatei Garbine Muguruza

Sofia Kenin şi-a pus ordine în gânduri, la vestiare, după pierderea primului set, revenind cu un plus evident la capitolul determinare. Americanca în vârstă de 21 de ani şi-a câştigat la zero primele două ture de serviciu, apoi, poziţionându-se mai avansat la linia de fund a terenului, a pus pe tabelă break - în game-ul patru, desprinzându-se apoi imediat la 4-1, cu doar două greşeli neforţate comise în aceste cinci game-uri. Kenin nu a slăbit ritmul niciun moment, închizând manşa cu un nou break, având de două ori mai multe lovituri câştigătoare decât greşeli neforţate (8-4). De partea cealaltă a fileului, Muguruza, tot cu opt în statistică la rubrica winners, a greşit neforţat de 11 ori, nereuşind să câştige decât patru puncte la retur (Kenin a câştigat toate punctele jucate cu mingea a doua, având procentaj de 100% şi la mingi de break convertite).

Având acelaşi procentaj de reuşită în meciurile de trei seturi de-a lungul carierelor lor (57%, 27-20 pentru Kenin, 78-59 pentru Muguruza), Sofia şi Garbine au făcut spectacol în actul trei, însă partea leului i-a revenit americancei, care - spre deosebire de spaniolă, care a avut un singur vârf de formă, a fost mai constantă. După ce în primele trei game-uri Muguruza a scăpat mingea de sub control de nu mai puţin de opt ori fără a fi sub presiune, în game-ul patru spectatorii vedeau faţă în faţă două sportive aflate în cea mai bună formă, dar şi la fel de agresive. Jucând de trei ori consecutiv cu prima minge şi făcând pasul spre fileu, Muguruza a revenit de la 15-30, pentru a egala la 2. A avut apoi trei mingi consecutive de break, însă Kenin a recuperat în regim de mare viteză, lovind winner după winner, revenind la conducere, 3-2. Secvenţa de joc curat al Muguruzei a fost foarte scurtă, iar Kenin, cu replici mereu surprinzătoare, a primit cadouri nesperate pentru a contoriza primul break al decisivului: la 40-15 pe serviciu, Muguruza a ratat trei mingi la îndemână, apoi, la break-point, a comis dublă greşeală.

La 2-5, Muguruza a sucombat din nou de la 40-15 pe lansare, comiţând alte două duble greşeli consecutive. Kenin a prins încredere la retur, oferindu-şi prima minge de meci şi titlu printr-un rever câştigător superb. Spaniola a primit totuşi o nouă şansă, după ce Kenin a scăpat de sub control returul. Mai departe însă, americanca a găsit returul decisiv în punctul imediat ulterior, iar Muguruza a încheiat partida cu dublă greşeală - a opta în finală!

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite