Rusia şi Belarus, încolţite: Comitetul Internaţional Olimpic dă lovitura decisivă pentru cele două ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţul Thmoas Bach, preşedinte CIO
Neamţul Thmoas Bach, preşedinte CIO

E clar: în viitorul apropiat, Rusia şi Belarus, ultima ţară fiind o marionetă pentru Moscova, vor fi excluse din tot ce înseamnă sport, la nivel internaţional.

Rusia va plăti un preţ înfiorător de mare pentru crimele comise, în aceste zile, în Ucraina. Şi sancţiunile economice şi sportive care curg, începând de joi, de când a început invazia Ucrainei, confirmă această realitate cruntă pentru Moscova.

Acum, inclusiv Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), care, de obicei, insista ca politicul să nu fie amestecat în sport, a solicitat, răspicat, excluderea Rusiei, dar şi excluderea Belarusului de la tot ce înseamnă evenimente sportive. Potrivit Eurosport, comunicat celor de la CIO, publicat pe site-ul oficial, nu lasă loc de interpretări.

Ce a anunţat CIO?

*Comitetul Executiv al Comitetului Olimpic Internaţional a discutat, din nou, astăzi despre dilema cu care se confruntă în prezent Mişcarea Olimpică după încălcarea Cartei Olimpice de către guvernul rus şi guvernul din Belarus, prin sprijinul său, în acest sens.

*Mişcarea Olimpică e unită în misiunea sa de a contribui la pacea prin sport şi de a uni lumea într-o competiţie paşnică dincolo de orice dispută politică. Jocurile Olimpice, Jocurile Paralimpice, Campionatele Mondiale, concursurile de Cupe Mondiale şi multe alte evenimente sportive unesc sportivi din ţări aflate în conflict şi, uneori, chiar în război.

*În acelaşi timp, Mişcarea Olimpică e unită în direcţia corectitudinii, de a nu pedepsi sportivii pentru deciziile guvernelor lor, dacă ei nu participă activ la acestea. Ne angajăm să organizăm competiţii corecte pentru toată lumea, fără nicio discriminare. 

*Actualul război din Ucraina pune însă Mişcarea Olimpică într-o mare dilemă. În timp ce sportivii din Rusia şi Belarus ar putea continua să participe la evenimente sportive, mulţi sportivi din Ucraina sunt împiedicaţi să facă acest lucru din cauza atacului asupra ţării lor.

*Aceasta e o dilemă care nu poate fi rezolvată. Prin urmare, CE a analizat, astăzi, cu atenţie situaţia şi, cu inima grea, a emis următoarea rezoluţie:

-Pentru a proteja integritatea competiţiilor sportive globale şi pentru siguranţa tuturor participanţilor, CIO recomandă ca Federaţiile Sportive Internaţionale şi organizatorii de evenimente sportive să nu invite sau să permită participarea sportivilor şi oficialilor ruşi şi bieloruşi la competiţiile internaţionale.

-Ori de câte ori acest lucru nu e posibil, în scurt timp, din motive organizatorice sau juridice, CIO îndeamnă cu fermitate Federaţiile Sportive Internaţionale şi organizatorii de evenimente sportive din întreaga lume să facă tot ce le stă în putinţă pentru a se asigura că niciun sportiv sau oficial sportiv din Rusia sau Belarus nu are voie să reprezinte aceste două ţări. 

-Cetăţenii ruşi sau bieloruşi, fie individual, fie ca echipe, ar trebui acceptaţi doar ca sportivi neutri sau echipe neutre. Nu trebuie afişate simboluri, culori, steaguri sau intonate imnuri naţionale.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite