România, pe mâna unor oameni confuzi: Cum s-a contrazis ministrul Sporturilor într-o emisiune televizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Stroe a spus că sporturile în aer liber prezintă un risc minim, însă a pus fotbalul într-o categorie de risc maxim
Ionuţ Stroe a spus că sporturile în aer liber prezintă un risc minim, însă a pus fotbalul într-o categorie de risc maxim

Ionuţ Stroe fie că nu e la curent cu rezultatele unor studii legate de domeniul pe care îl conduce, fie că are prea multe pe cap în această perioadă dificilă.

România lasă impresia că ar opri sportul de performanţă, dacă ar putea, mai ales că, în ultimii ani, sportul n-a fost niciodată o prioritate pentru cei care au condus ţara.

Acum, când toată Europa are un plan bine detaliat, pe etape, pentru reluarea activităţilor sportive, în România abia a apărut o încercare timidă în acest sens. Iar asta doar la presiunea unor cluburi ameninţate cu faliment. Vorbim despre echipele care formează Liga I şi care, în cazul în care nu vor reuşi să încheie actuala stagiune, vor pierde o parte din banii din drepturile TV. Un asemenea scenariu ar „ucide“ definitiv nişte grupări şi aşa muribunde.

De aceea, secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Justin Ştefan, a făcut mai multe demersuri pentru ca antrenamentele să fie permise după 15 mai, iar meciurile să înceapă după 6 sau 16 iunie. După negocieri intense, prima parte a planului, cea legată de reluarea şedinţelor de pregătire, a fost aprobată. 

Într-o intervenţie la Digi 24, ministrul Sporturilor, Ionuţ Stroe, a confirmat această variantă, după cum „Adevărul“ a scris aici. Apoi, duminică seară, ministrul a apărut la Digi Sport şi şi-a dat un „autogol“. Acesta a explicat că sporturile în aer liber sunt de risc minim.

„Sporturile care se pot practica individual sau cele în aer liber au cel mai mic grad de risc“, a spus Stroe. Nimic neobişnuit până aici, mai ales că declaraţia sa a confirmat, practic, ceea ce au spus, săptămâna trecută, şi oamenii de ştiinţă din Danemarca. După cum „Adevărul“ a scris aici, un studiu efectuat de Universitatea din Aarhus, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, a concluzionat că fotbalul, fiind un sport în aer liber, prezintă un risc minim în ceea ce priveşte răspândirea coronavirusului.

Problema e că, după ce a spus acelaşi lucru la Digi Sport, Ionuţ Stroe a pus fotbalul în categoria sporturilor de risc maxim!

„Trebuie să avem un cadru clar prin care să stabilim cum se va face reluarea sportului. Cu toţii suntem nerăbdători, ne gândim la momentul în care se va putea relua sportul. E important de precizat că sporturile în aer liber vor avea întâietate, în contextul actual nu toate sporturile prezintă acelaşi grad de risc. Fotbalul are un grad de risc ridicat֧“, a spus Stroe!

În continuarea intervenţiei sale, ministrul a evitat să vorbească, deschis, despre o dată exactă la care evenimentele sportive se vor relua.

„Ridicarea restricţiilor nu trebuie înţeleasă ca o permisiune de reluare a tuturor activităţilor sau antrenamentelor. Ridicarea restricţiilor se va face treptat şi cu mare precauţie. Lucrăm cu Ministerul Sănătăţii în acest sens.

Competiţiile vor începe doar în momentul în care ne vom asigura că ţinem totul sub control, că există un cadru de siguranţă maximă şi, în mod obligatoriu, când va exista o perioada de pregătire înainte reluării competiţiilor. Lucrăm la aceste scenarii, se întâmplă aceleaşi lucruri peste tot în lume, mai avem de aşteptat. Trebuie să fim cumpătaţi, trebuie să avem răbdare, că am văzut că avem şi câteva exemple negative“, a adăugat Ionuţ Stroe.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite