Povestea chinezoaicei Na Li, tenismena rebelă care s-a tatuat, şi-a vopsit părul şi s-a măritat, în ciuda interdicţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Na Li, jucătoarea care a influenţat milioane de copii chinezi să se apuce de tenis, îşi va anunţa vineri retragerea, susţine televiziunea naţională de la Beijing.

Ştirea a fost anunţată de CCTV-5, canalul de sport al televiziunii de stat China Central Televison: Na Li (32 de ani), dublă câştigătoare de Grand Slam, locul 6 mondial în acest moment, va susţine vineri o conferinţă de presă pentru a marca finalul unei cariere prodigioase.
Trimisă în afara terenului de repetate accidentări, Na Li ar fi trebuit să revină în circuit cu ocazia turneului de la Wuhan, oraşul său natal, concurs care începe luni. E o competiţie cu premii de peste 2 milioane de dolari, aflată la prima ediţie, la care iau parte Serena Williams, Simona Halep, Maria Şarapova, Petra Kvitova şi multe alte nume importante.
„Surse demne de încredere ne spun că vineri, 19 septembrie, Na Li se va retrage din tenis, din cauza problemelor fizice”, notează televiziunea amintită. Confirmarea ştirii ar fi o veste cu adevărat tristă pentru tenis. Na Li a fost un model inspiraţional pentru milioanele de tenismeni chinezi, mulţi dintre ei încercând o rachetă abia după ce au văzut-o pe jucătoarea lor triumfând la Roland Garros, în 2011, contra italiencei Francesca Schiavone.
Iată ce spunea marea campioană Chris Evertt, la scurt timp după ce prestigoasa revistă Times a inclus-o pe Na Li în topul celor mai influenţi 100 de oameni de pe planetă: „Tenisul a explodat în China. Sunt 15 milioane de jucători acum, iar 116 milioane de locuitori au urmărit finala de la Roland Garros a lui Na Li. Tenisul n-ar fi avut niciodată această expunere fără prezenţa ei acolo”.
Nu se consideră un „produs al statului”
De ce poate fi considerată, totuşi, Na Li ca fiind o rebelă? Pe când avea doar nouă ani, ea a fost selectată de antrenorii „de stat” şi inclusă în sistemul centralizat de pregătire al sportivilor. La 20 de ani, ea a refuzat să se mai prezinte „la program”, luând decizia de a-şi îmbunătăţi jocul pe cont propriu. Şi nu numai asta. Na Li s-a tatuat, şi-a vopsit părul şi chiar s-a măritat în timpul carierei, decizie mai mult decât îndrăzneaţă, în condiţiile în care sportivii chinezi n-au voie nici măcar să meargă la întâlniri romantice. Succesele ei n-au fost urmate de discursuri patriotice, n-a mulţumit niciodată ţării sau partidului, aşa cum se obişnuieşte, ba chiar a confruntat această cutumă: „Tot ceea ce am făcut, am făcut pentru mine”.

Schimbarea antrenorului i-a salvat căsnicia

Nu numai că discursurile ei n-au cuprins propoziţii seci, de complezenţă, dar Na Li a fermecat mulţimea de câte ori a avut un microfon în faţă. Chinezoaica a amuzat teribil publicul de la Australian Open, turneu pe care l-a câştigat chiar la începutul acestui an: „Max, agentul meu, îţi mulţumesc pentru că mă faci bogată. Mulţumesc antrenorului şi soţului, bineînţeles.  Pentru că vii cu mine în turnee, îmi pregăteşti rachetele, băuturile, te antrenezi cu mine... Mulţumesc, eşti un simpatic şi un norocos, pentru că m-ai întâlnit”.
„Norocosul” se numeşte Shan Jiang şi i-a fost nu doar soţ, ci şi antrenor pentru o lungă perioadă. După eliminarea prematură de la Londra, de la Jocurile Olimpice, Na Li şi-a concediat soţul şi l-a numit pe argentinianul Carlos Rodriguez. „Cred că joc mult mai bine fără soţul meu. Am scăpat de certuri şi nu mai vorbim de tenis, a fost o decizie foarte bună şi pentru mariajul meu”, a spus Na Li.
În 2014, chinezoaica a cucerit primul Grand Slam al anului, Australian Open, a dezamăgit la Roland Garros şi la Wimbledon, şi a sărit peste US Open din cauza accidentărilor. Na Li a pierdut locul doi mondial în detrimentul Simonei Halep şi a căzut pe locul şase. În iulie, ea s-a despărţit şi de antrenorul argentinian, semn care confirmă intenţia de retragere.

26 de milioane de fani pe Weibo
Având suporteri numeroşi în spate, Na Li a devenit o ţintă de lux pentru marile branduri. Averea chienzoaicei a sporit considerabil ca urmare a contractelor pe care le-a semnat cu firme celebre, precum Nike, Mercedes, Samsung sau Rolex. Câştigurilor din tenis, de peste 16 milioane de dolari, li s-au adăugat alte 25-30 de milioane, iar Na Li a devenit a doua „cea mai atractivă” jucătoare, din punctul de vedere al contractelor publicitare, după Maria Şarapova. Pe Weibo, reţeaua de socializare chineză, Na Li are 26 de milioane de „urmăritori”.

Na Li versus...
Serena Williams 1-11
Maria Şarapova 5-10
Victoria Azarenka 5-6
Kim Clijsters 2-6
Agnieszka Radwanska 6-5
Ana Ivanovici 2-0
Simona Halep 1-1
Sorana Cîrstea 4-2


2 turnee de Grand Slam a câştigat Na Li: Roland Garros (2011) şi Australian Open (2014)

Discursul lui Na Li după finala de la Australian Open

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite