Piţurcă, forţat să nu mai joace ca Piţurcă: selecţionerul va schimba radical echipa. Grecia, încurajată de o serie excelentă în meciurile disputate în deplasare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Piţurcă
Victor Piţurcă

România va înfrunta Grecia, marţi (ora 21.00, Antena 1), într-un meci care ori ne va trimite la primul Mondial după 16 ani, ori va aduce, foarte probabil, despărţirea lui Piţi de echipa naţională. Optimiştii mizează pe o victorie cu 2-0 pentru tricolori, însă lucrurile nu sunt chiar atât de simple.

Pe lângă deciziile sale de neînţeles – marginalizarea lui Maxim fiind ultima dovadă – Victor Piţurcă a devenit un selecţioner hulit de public şi pentru stilul său ultradefensiv. Cu el pe bancă, România s-a „închis“ şi în meciurile în care adversarul, practic, i-a invitat pe tricolori să iasă la atac. 

Acum, cu „cuţitul la os“, înaintea ultimului meci din aceste preliminarii, Victor Piţurcă e îndemnat să nu mai abordeze meciul ca…Victor Piţurcă.

Având în vedere că România are nevoie de o victorie la două goluri diferenţă, absolut toţi oamenii implicaţi în fotbalul românesc, de la antrenori la conducători, i-au transmis selecţionerului că e timpul să lase garda jos.

Gata cu statul „la cutie“

De obicei, un tip diplomat, până şi Helmuth Duckadam a recunoscut, sus şi tare, că s-a săturat de stilul lui Piţurcă de a juca la „mica ciupeală“. „La Bucureşti, trebuie să jucăm fotbal. Trebuie să ne autodepăşim şi să avem şi şansă. Nu putem să stăm la cutie. Trebuie să atacăm din prima, iar cu suportul fanilor, să punem presiune pe ei. Nu mai avem ce pierde, trebuie să riscăm în retur“, a declarat preşedintele de imagine al Stelei.

Fostul căpitan al tricolorilor, Cristi Chivu, insistă că Grecia e o echipă de bătut, însă pentru asta ar trebui să lăsam precauţia deoparte. „În retur, vom avea publicul de partea noastră. Grecia nu e vreo mare echipă, dar trebuie să jucăm altceva la Bucureşti. Să fim mai inventivi în ultimii 20 de metri, să le punem mai multe probleme“, a afirmat fundaşul lui Inter.

Toată lumea îl vrea pe Maxim

Pe lângă o abordare ofensivă a returului, lumea fotbalului cere, în mod expres, şi prezenţa unui fotbalist în primul „11“: Alexandru Maxim, unul dintre cei mai buni pasatori din Bundesliga. „Eram sigur că Piţurcă îl ţine rezervă pe Maxim, la Atena, ca să joace cu el titular la Bucureşti. Eu încă mai sper în calificare, cu condiţia să jucăm fotbal, să avem altă atitudine, să punem presiune pe greci“, a spus Gică Popescu. 

„Maxim, fără doar şi poate, e cel mai în formă fotbalist român la ora actuală. Nu trebuia să lipsească din echipa de start la Atena. Noi sperăm, e posibil să fie o minune în retur şi să ne calificăm“, a fost părerea lui Dorinel Munteanu.

Patru, cinci schimbări şi două opţiuni tactice

Victor Piţurcă va fi forţat să facă mai multe schimbări în primul „11“ pentru retur. În primul rând, a pierdut un titular, Bourceanu (suspendat) şi a rămas şi fără Lazăr (eliminat). În aceste condiţii, cei doi „închizători“ vor fi Cociş şi Hoban. Apoi, în manşa a doua, Piţi se va putea baza pe accidentaţii Tătăruşanu şi Chiricheş, refăcuţi între timp. În fine, chiar selecţionerul a dezvăluit că îl va titulariza pe Maxim, la Bucureşti. Aproape sigur, mijlocaşul lui Stuttgart îl va înlocui pe stelistul Cristi Tănase, dezamăgitor pe „Karaiskakis“. 

Având în vedere că e un tip încăpăţănat, foarte probabil, Piţi va merge pe acelaşi 4-2-3-1 şi mâine seară. Totuşi, dacă va da dovadă de un curaj nebănuit, selecţionerul ar putea apela şi la o aşezare cu două vârfuri în care puternicul Marius Niculae să joace în atac, alături de Ciprian Marica.

România (4-2-3-1)

Tătăruşanu – Măţel, Chiricheş, Goian, Raţ (Latovlevici) – Cociş, Hoban – Torje, Maxim, Stancu – Marica.

România (4-4-2)

Tătăruşanu – Măţel, Chiricheş, Goian, Raţ (Latovlevici) – Torje, Hoban, Cociş, Maxim – Marica. M. Niculae.

Grecia a marcat mereu în deplasare

Toate calculele calificării pentru România se leagă de o victorie cu 2-0 pe „Arena Naţională“. Numai că, în actualele preliminarii, naţionala lui Fernando Santos a marcat mereu, măcar un gol, în deplasare. Dacă o va face şi mâine seară, atunci tricolorii vor avea nevoie de un 3-1 ca să ducă partida în prelungiri şi de un 4-1 pentru o calificare directă.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite