"Omul fără picioare" a luat medalie de argint la CM de atletism!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştafeta Africii de Sud a ocupat locul 2 în finala de la 4x400 m. Cu toate că nu a alergat în finală, Oscar Pistorius a primit medalia de argint fiindcă a participat la calificări. El este primul om cu handicap (aleargă cu proteze) care participă şi se clasează pe podium la Campionatul Mondial de atletism!

Născut la Pretoria, în 22 noiembrie 1986, Pistorius a rămas fără picioare pe când avea 11 ani (s-a născut fără peroneu). Fireşte că pentru un copil, şocul a fost dur. Pistorius nu s-a lăsat învins de soartă. Sprijinit de părinţi, de alţi oameni cu suflet, el s-a ridicat de pe scaunul cu rotile pe care fusese condamnat să trăiască. Cu ajutorul unor proteze speciale - costă peste 20.000 de euro -, confecţionate din fibre de carbon, el a reînvăţat nu numai să meargă, ci şi să alerge pe stadion! N-a fost deloc simplu.

Pistorius se urnea greu şi avea probleme în a negocia virajele. Ca orice campion, sud-afri¬canul a reuşit prin antrenamente să-şi amelioreze tehnica, iar performanţele nu au întârziat să apară. În 2004, a participat la Jocurile Paralimpice de la Atena, câştigând finala la 200 de metri deşi a căzut în calificări. Ambiţiile celui supranumit „Atletul cu lame" s-au mărit, iar după trei ani a dorit să-şi încerce forţele în competiţiile atletice ale oamenilor normali.

Acuzat că e avantajat de proteze

A ratat calificarea la CM de la Osaka, însă a ocupat locul 2 în finala B a probei de 400 de metri a reuniunii de Golden Gala de la Roma. Această cursă a stârnit o polemică, unii considerând că protezele îi creează un avantaj faţă de ceilalţi sportivi! Elogiat pe de o parte, acuzat în aceeaşi măsură, sud-africanul a continuat să alerge.

„Protezele mele sunt de om bogat? Nicidecum! Sunt ale unui om care este în serviciul persoanelor cu handicap", a mărturisit el. Luna trecută, la Lignano, Pistorius a reuşit să-şi amelioreze recordul personal la 400 de metri. Timpul obţinut (45,07 de secunde) i-a permis să stabilească două premiere: s-a calificat la Mondialele de la Daegu (27 august - 4 septembrie) şi şi-a făcut baremul pentru Jocurile Olimpice de la Londra, de anul viitor.
Titlul mondial la 4x400 m a revenit ştafetei americane, în componenţa Greg Nixon, Bershawn Jackson, Angelo Taylor şi LaShawn Merritt, iar locul 3 a fost ocupat de Jamaica.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite