Nici nemţii nu mai sunt ce au fost: Daum, prima bilă neagră de când e în România. Antrenorul a denaturat adevărul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Să pierzi un amical cu Rusia, folosind o echipă tânără şi experimentală nu e o dramă. Să pierzi un amical în care ai jucat la rezultat, pentru ca apoi să ascunzi evidenţa e trist.

Şi, din păcate pentru Christoph Daum, neamţul tocmai şi-a dat un autogol urât, în premieră, de când se află pe banca României. 

Dacă rezultatele slabe din partidele oficiale pot fi puse pe seama faptului că neamţul nici nu prea are cu cine, în schimb, lipsa de sinceritate a tehnicianului de 63 de ani a fost o bilă neagră după amicalul pierdut în Rusia (0-1).

La Groznâi, în faţa unui adversar modest, învins de Qatar, săptămâna trecută, Daum n-a folosit un meci amical pentru a testa, aşa cum a susţinut ulterior, ci pentru a ţine de rezultat, după înfrângerea drastică suferită în faţa Poloniei. Această abordare a neamţului a fost evidentă din modul precaut în care a jucat România, cu un şut pe poartă tot meciul. Din păcate, după ce a sacrificat un amical în care chiar ar fi putut vedea la lucru noi jucători, Daum nici nu şi-a atins obiectivul de a pleca neînvins din Rusia. Gazdele s-au impus în minutul 90+3 cu un gol marcat din ofsaid. 

„Am dat un semnal pozitiv“

La finalul amicalului a surprins neplăcut uşurinţa cu care Daum a denaturat adevărul în faţa camerelor de luat vederi.

„Am primit un feed-back de la jucători noi. Am dat un semnal pozitiv fotbaliştilor mai proaspeţi de la naţională. Am vrut să folosim momentul pentru a face câteva teste, să oferim şansa câtorva fotbalişti să-şi arate potenţialul“, a spus selecţionerul. 

Iar un discurs similar l-a adoptat şi preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, la sosirea în ţară: „Obiectivul staffului tehnic a fost de a testa jucătorii care n-au avut posibilitatea să evolueze şi să vedem care sunt confirmările la nivelul echipei naţionale“.

Nici n-au atins mingea

Aceste declaraţii n-au însă nicio legătura cu realitatea amicalului cu Rusia. La Groznâi, România a schimbat puţin şi foarte târziu pentru un meci de verificare. Până în minutul 83, Daum a efectuat o singură înlocuire: a ieşit Latovlevici, a intrat Steliano Filip. Abia în minutul 83, neamţul a mutat, din nou, consacratul Adi Popa intrând în locul lui Grozav. 

Până la final, au fost alte două schimbări, în minutele 90+1 şi 90+2, însă Ţîru şi Nedelcu nici n-au atins mingea ca să fie evaluaţi de stafful tehnic. 

Prin comparaţie, Rusia a făcut trei modificări în formula de start, între minutele 46 şi 68, iar Ozdoev, intrat la începutul părţii secunde, a înscris golul victoriei gazdelor.

Grozav şi atât

Statisticile arată că, de fapt, „noii jucători testaţi“ în amicalul cu Rusia n-au existat. De fapt, a fost o singură noutate, Gicu Grozav, restul fotbaliştilor rulaţi de Daum fiind văzuţi şi cu alte ocazii. Iată cine au fost jucătorii apăruţi pe teren, la Groznâi, care nu prinseseră echipa de start cu Polonia:

Pantilimon – A fost integralist în egalul cu Muntenegru şi rezervă în restul partidelor din era Daum.

Latovlevici – A fost pe bancă în meciurile cu Kazahstan şi Polonia şi integralist în partida cu Armenia.

Enache – A fost pe bancă în partidele cu Polonia, Armenia şi Muntenegru şi a jucat o repriză cu Kazahstan.

Filip – A fost titular în meciul cu Muntenegru.

Prepeliţă – A fost rezervă cu Armenia şi Kazahstan şi a jucat repriza a doua cu Polonia.

Rotariu – A jucat 22 de minute în Armenia şi a rămas pe bancă în Kazahstan.

Grozav – A revenit la naţională după doi ani, fiind chemat, în premieră, după acel 0-0 cu Argentina. 

Andone – A fost folosit cu Polonia, Kazahstan şi Muntenegru.

Presiunea a început să crească pe Daum

Întrebarea care apare e de ce Daum a minţit şi, de fapt, a fost disperat să nu piardă cu Rusia, în loc să testeze noi jucători? Răspunsul e simplu: presiunea a început să crească pe Daum, deşi acesta încearcă să ascundă acest lucru.

La interviul de după eşecul cu Rusia, el a şi fost întrebat, în mod direct, dacă se gândeşte la plecare. „Nici n-ar trebui să răspund la această întrebare. Daţi-mi un motiv pentru care ar trebui să plec! Oricine ar fi în locul meu ar avea parte, probabil, de aceleaşi critici. Nu ştiu dacă e vorba despre faptul că eu sunt antrenor străin. Trebuie să accept ce se întâmplă, să fim uniţi, să trecem peste aceste momente, să credem într-un viitor mai bun, plin de realizări!“, a parat Daum.

Cu şapte puncte pierdute în primele patru meciuri din preliminariile Mondialului din 2018 însă, numărătoarea inversă a început pentru Daum.

La meciul cu Rusia am primit o mulţime de informaţii utile despre echipă şi despre cei care joacă mai rar.  Christoph Daum selecţioner România

Ofsaid

Presa din Rusia a fost mulţumită de victoria cu România, însă a admis că golul a fost unul neregulamentar. „Am şters ruşinea din meciul cu Qatar. Echipa a jucat eficient, a fost competitivă, însă specialiştii spun că golul a fost din ofsaid“, a scris „Moskovskij Komsomolets“.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite