Naţionala ne pune sare pe rană: De ce amicalul cu Georgia e de-a dreptul deprimant

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mirel Rădoi suferă şi el pentru ratarea calificării la Euro 2020
Mirel Rădoi suferă şi el pentru ratarea calificării la Euro 2020

Pe când 24 de echipe de pe continent se pregătesc pentru Campionatul European, din care patru meciuri vor fi la Bucureşti, naţionala României va juca, diseară (ora 21.45, Pro TV), un amical insipid, la Ploieşti.

Atunci când UEFA a mărit numărul de echipe participante la un Campionat European, de la 16 la 24, lumea fotbalului românesc era convinsă că naţionala se va „abona“ la tuneele finale.

Ce s-a întâmplat de atunci? A fost, mai întâi, o calificare chinuită la Euro 2016, în condiţiile în care tricolorii n-au fost în stare să câştige decât un meci din ultimele cinci în preliminarii şi acela la Insulele Feroe! Iar în Franţa, naţionala pregătită de Anghel Iordănescu a fost eliminată după faza grupelor, fiind învinsă inclusiv de Albania.

Acum, când lumea fotbalului se pregăteşte de Euro 2020 (11 iunie - 11 iulie), competiţie care şi-a păstrat denumirea, în mod simbolic, în ciuda amânării cu un an, noi ne pregătim de amicale. Cum tricolorii au „reuşit“ să rateze prezenţa la un turneu final din care Bucureştiul va găzdui patru partide, Federaţia Română de Fotbal (FRF) a aranjat două meciuri de verificare pentru această lună. Primul se va disputa, diseară, pe „Ilie Oană“ din Ploieşti, cu modesta naţională din Georgia, locul 91 în ultimul clasament FIFA. Vorbim despre o reprezentativă fără nicio calificare la turneele finale de Cupă Mondială sau de Campionat European. 

Pregătiţi de un fost vicecampion mondial

De altfel, „subţirimea“ adversarului se vede şi în lotul convocat de selecţionerul Willy Sagnol (44 de ani), vicecampion mondial cu naţionala Franţei, în 2006. Fostul fundaş al lui Bayern are la dispoziţie şapte jucători care evoluează în întrecerea internă, plus nişte stranieri de la formaţii de mâna a doua şi a treia. Cel mai bine cotaţi fotbalişti convocaţi sunt Khvicha Kvaratskhelia (mijlocaş, Rubin Kazan) şi Davit Khocholava (fundaş, Şahtior Doneţk). În preliminariile Mondialului din 2022, Georgia e pe 4 din 5 în grupa B, depăşind doar Kosovo. În partidele din martie, georgienii au înregistrat următoarele rezultate: 0-1 cu Suedia în deplasare, 1-2 cu Spania acasă şi 1-1 cu Grecia în deplasare.

„E o realitate crudă“

Prezent în faţa jurnaliştilor, selecţionerul Mirel Rădoi (40 de ani) a admis că e greu să te entuziasmezi pentru un amical cu Georgia, ştiind că ai ratat Euro 2020. „Nu e plăcută această situaţie, mai ales că vom avea meciuri la Bucureşti. Nu e uşor, dar asta e realitatea, trebuie să o acceptăm. E crudă, dureroasă pentru toată lumea, suporteri, media, dar nu putem da timpul înapoi“, a spus Rădoi.

Acesta i-a pierdut din motive medicale pe Ionuţ Radu, Alin Toşca, Valentin Mihăilă, Dennis Man, George Puşcaş, Florin Andone, Nicuşor Bancu şi Andrei Burcă. Ultimii doi au fost înlocuiţi, săptămâna trecută, de Mario Camora şi de Iulian Cristea.

După partida cu Georgia, tricolorii vor pleca spre Middlesbrough pentru amicalul cu Anglia (duminică, ora 19.00, Pro TV), naţională calificată la Euro 2020.

Lotul României pentru amicalele cu Georgia şi Anglia

*Portari: Niţă (Sparta Praga), Fl. Iacob (UTA), Vlad (FCSB);

*Fundaşi: Nedelcearu (AEK Atena), Chiricheş (Sassuolo), Cr. Ganea (Aris Salonic), Rus (Fehervar), Sorescu (Dinamo), Căpuşă (Chindia), Camora (CFR), I. Cristea (FCSB)

*Mijlocaşi: R. Marin (Cagliari), Stanciu (Slavia Praga), I. Hagi (Rangers), Maxim (Gaziantep), Băluţă (Akademia Puskas), Budescu (Damac), Păun (CFR), Olaru (FCSB), Moruţan (FCSB), Fl. Tănase (FCSB), Cicâldău (Craiova, 12/2);

*Atacanţi: Keşeru (Ludogoreţ), Alibec (Kayserispor), Ivan (Craiova)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite