Mutu mătură pe jos cu Piţurcă şi Iordănescu: „N-au nicio tactică, nicio idee ofensivă“. De ce s-a retras

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Mutu
Adrian Mutu

Fostul fotbalist Adrian Mutu a declarat că naţionala României a fost penibilă la Campionatul European din Franţa şi consideră că în mandatele lui Victor Piţurcă şi Anghel Iordănescu la conducerea primei reprezentative nu exista nicio idee de joc pe faza ofensivă.

"Nici noi nu aveam nicio tactică, nicio idee de joc pe faza ofensivă. Ne apăram foarte bine, era o pasă lungă a lui Tamaş pe mine şi eu trebuia să deviez pentru Niculae sau Marica. Cam asta era ideea, dar nu numai cu Piţurcă, ci şi cu Iordănescu. Noi putem juca şi altceva, avem o tehnică peste medie, dar nu avem mentalitatea necesară. Cand antrenorul spune «apărare, apărare», cu asta rămâi în minte. (...) Mă uit la Islanda şi-mi dau seama cât de penibili am fost noi la acest Euro", a spus Mutu la Digi Sport.

El a menţionat că s-a retras din activitatea de jucător deoarece a simţit că nu mai are motivaţia de a continua. "Am crezut că la Târgu-Mureş voi găsi motivaţia necesară pentru a prinde lotul de la Euro, dar nu a fost aşa. Am găsit şi o echipă aflată într-o degringoladă totală, cu jucători neplătiţi după care încet-încet am început să fac antrenorat, mi-a plăcut şi asta a fost. Anghel Iordănescu mi-a spus că dacă pot demonstra că pot juca 25-30 de minute la Euro mă va lua. Am fost doar de două ori rezervă la naţională, pe vremea cu Loţi Boloni, dar nu din raţiuni tactice, ci de disciplină. Aşa că aş fi acceptat să fiu rezervă la Euro", a afirmat Mutu.

Fostul fotbalist consideră că este "un moment zero al fotbalului" şi că "nu mai este loc de scuze.  "Avem un fotbal bun, dar avem o organizare foarte proastă, o instabilitate financiară incredibilă, ceva dezastru şi nimeni nu spune nimic. Jucătorul de fotbal e angajat şi ar trebui să fie plătit pentru ceea ce face. Când semnează contractul nu-i pune nimeni pistolul la cap, semnează pentru ce i se oferă", a adăugat el.

Adrian Mutu crede că federaţia nu îşi permite să aducă la echipa naţională un antrenor străin cu două sau trei milioane de euro şi că Mircea Rednic ar fi cel mai potrivit pentru postul de selecţioner. "Nu cred că o să vină niciodată Prandelli, cel puţin aşa cred eu. Şi nu văd să vină un «no name» antrenor străin care nu ştie fotbalul românesc. Noi avem un Mircea Rednic, care mi se pare cel mai indicat. Pe Rednic îl văd cel mai potrivit. Ca antrenor trece printr-o perioadă foarte bună, nu a câştigat nimic, dar a făcut ceva cu Dinamo ce nu s-a întâmplat de mulţi ani. Nu avem nicio opţiune în afară de Mircea Rednic", a declarat Mutu, adăugând însă că noului selecţionerf va trebui să i se acorde timp pentru a construi echipa.

Adrian Mutu a mai spus că fostul medic al echipei naţionale, Pompiliu Popescu, trebuie să înţeleagă faptul că este momentul să îi lase pe alţii în locul său. "N-am nimic cu domnul Pompiliu Popescu, dar a ieşit repede la TV să critice. A stat 30 de ani la echipa naţională, am lucrat foarte bine cu el, dar e un ciclu, lasă pe alţii. Nu am văzut la altă echipă doctorii să iasă să critice. (...) Prea sunt răutăţi. Dacă sunt persoane peste Răzvan Burleanu să îl judece", a declarat Mutu.

În ceea ce priveşte viitorul său, Mutu a spus că vrea să înceapă de jos ca antrenor şi că în luna decembrie va obţine licenţa B. "Nu am licenţa necesară ca să stau pe bancă. Voi lua B-ul în decembrie. Până atunci sunt în discuţii cu câteva echipe de liga a doua, liga a treia, pentru că vreau să încep de jos. Sunt nişte proiecte serioase", a adăugat fostul fotbalist.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite