Magicianul mingilor de celuloid!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Neînvins pe plan intern de 15 ani, Adrian Crişan (30 de ani) este cel mai titrat jucător român de tenis de masă din istorie. Multiplu medaliat la Campionatele Europene şi finalist al Ligii Campionilor în sezonul trecut, bistriţeanul mai vrea să joace minimum cinci ani la nivel înalt.

Născut pe 7 mai, o zi de glorie pentru sportul românesc, Adrian Crişan avea să devină o stea în lumea tenisului de masă.

A început să se joace cu mingea de celuloid, în cadru profesionist, la vârsta de şase ani, la CSS Bistriţa. În 1989, a câştigat „Paleta de argint" la simplu, cel mai important concurs destinat tinerelor talente. Aceste avea să fie semnalul că Adrian are potenţial să devină un mare campion.

După primele medalii cucerite la Europenele de juniori, Crişan este sprijinit de familie şi de Vasile Florea să facă un prim pas spre tenisul de masă profesionist şi pleacă în Germania pentru a juca la echipa din liga a doua, Bayreuth. Evoluţiile foarte bune îl ajută să facă repede pasul către primul eşalon la TTF Liebherr Ochsenhausen.

A semnat pentru Werder Bremen

După un deceniu petrecut la TTF Liebherr Ochsenhausen, echipă cu care a jucat anul trecut în finala Ligii Campionilor şi cu care a atins faza semifinalelor şi în acest sezon, Adrian Crişan a decis că e vremea unei schimbări.

„Am semnat recent un contract pe doi ani cu Werder Bremen. Eram în negocieri cu ei de ceva vreme şi a contat şi faptul că antrenor acolo este Cristian Tamaş, bistriţean şi el. Aveam nevoie de o nouă provocare pentru că jucasem deja peste 350 de meciuri pentru Ochsenhausen şi calendarul a fost infernal în ultima perioadă. Voi avea probabil ocazia să stau acum şi mai des pe acasă", ne explică Adrian Crişan.

Triplu medaliat cu bronz la Campionatele Europene alături de echipa României, Adrian Crişan şi-a propus să dea marea lovitură în acest an şi în concursul de simplu. Ar fi o performanţă istorică pentru tenisul de masă masculin autohton în contextul în care singura medalie în competiţiile individuale a fost obţinută în urmă cu jumătate de secol (Radu Negulescu - argint la CE Zagreb 1960).

„Am câştigat 16 titluri în România şi cred că a venit vremea să câştig ceva şi în Europa. Traversez o perioadă bună a carierei şi cred că mă pot bate pentru o medalie la Europenele din septembrie din Cehia", ne declară încrezător tensimenul bistriţean. 

Vrea să mai joace minimum cinci ani

Ajuns la 30 de ani, Adrian Crişan nici nu se gândeşte să agaţe paleta în cui. Mai mult, acesta este convins că mai poate concura la nivel înalt încă cinci, şase sezoane.

„Sunt jucători de top care au peste 40 de ani, deci nu ar fi nicio problemă să continui până la acea vârstă. Nu aş face-o pentru bani sau pentru faimă, ci doar pentru că mie îmi place efectiv să joc tenis de masă, iar cel puţin cinci ani mă simt în stare să fiu în top", afirmă bistriţeanul, care recunoaşte că nu ar fi atras de o carieră de antrenor.

Nu vrea să concureze pentru altă ţară

În Germania, Adrian Crişan şi coechipierii săi de la echipa de club sunt aşteptaţi, după marile victorii, şi de majorete

image

Tenisul de masă a devenit în ultima perioadă o adevărată afacere. Tot mai mulţi jucători aleg astfel să reprezinte alte ţări decât cele de baştină, iar invazia tenismenilor asiatici la cluburile europene pare de neoprit. Mai conservator, Crişan recunoaşte că nu este de acord cu aceste tendinţe.

„Sincer, nu îi înţeleg pe aceia care aleg să nu mai reprezinte culorile României. Pentru mine este o mândrie să concurez pentru ţara mea", afirmă tranşant Adrian Crişan.

Conştient totuşi de valoarea şcolii asiatice, bistriţeanul se declară de acord cu importul unor tehnicieni din acea zonă a globului.
„Ar fi o idee bună să mai învăţăm ceva şi de la ei. Pe lângă chinezi, au început să apară în ultimii ani şi mulţi jucători japonezi sau coreeni, ceea ce demonstrează că asiaticii au o valoare incontestabilă în acest sport. Dacă aducem însă nişte anonimi, care au în comun cu marea performan­ţă doar faptul că s-au născut în patria tenisului de masă, transformăm atunci totul într-o băşcălie tipic mioritică", spune cel mai titrat tenismen român.

Peste doar două zile, Sala Polivalentă din Bistriţa va fi gazda unui eveniment unic în tenisul de masă autohton.

Face show contra campionilor mondiali

TT Shop va organiza un supershow,  intitulat Galaxia Campionilor, la care vor participa doi dintre cei mai mari  jucători din toate timpurile, suedezii Jan-Ove Waldner şi Jorgen Persson, ambii în vârstă de 44 de ani. Adrian Crişan va fi unul dintre invitaţii de onoare ai spectacolului, alături de legendara Otilia Bădescu. Campion european, mondial şi olimpic, Jan-Ove Waldner este supranumit  „Mozart al tenisului de masă" pentru abilitatea sa de a juca foarte multe „formule" şi tehnici într-un concurs.

Conaţionalul său Jorgen Persson se poate lăuda cu performanţa că a participat la toate cele şase ediţii ale JO la care tenisul de masă a făcut parte din calendarul oficial.

Programul va cuprinde cinci meciuri demonstrative. Jan-Ove Waldner va juca trei seturi cu Adrian Crişan, iar Jorgen Persson o va întâlni, probabil, pe Otilia Bădescu (39 de ani). Jan-Ove Waldner şi Jorgen Persson vor mai juca şi câte un set cu câştigătorii Openului, profesionişti, respectiv amatori, ce va avea loc în deschiderea galei. Punctul culminant al show-ului va fi partida dintre cei doi mari campioni suedezi. Preţul biletelor va fi cuprins între 25 şi 50 de lei. 

Este partener pentru câţiva tineri campioni

image

În ciuda calendarului competiţional aglomerat, Crişan a demarat anul trecut un proiect menit să sprijine dezvoltarea tenisului de masă în rândul copiilor. Datorită numelui său, cel mai titrat jucător autohton a reuşit să capaciteze oficialităţile locale din Bistriţa pentru a i se alătura în programul "Prima Şansă" - o săptămână de cantonament gratuit alături de Adrian Crişan. 

Octuplul campion naţional a ales, în urma citirii unor chestionare completate de copii, câţiva campioni în devenire, cărora le-a dezvăluit din tainele tenisului de masă profesionist. "Şi eu am fost copil şi îmi dau seama că pentru ei să schimbe câteva mingi cu idolul lor poate fi un mare imbold în carieră. Voi repeta acţiunea şi în vara aceasta şi poate chiar o voi dezvolta", ne-a precizat Adrian Crişan.

Carte de vizită

Data şi locul naşterii: 7 mai 1980, Bistriţa

Palmares

Opt titluri naţionale la simplu

Şase titluri naţionale la dublu

Două titluri naţionale la dublu-mixt

Bronz la CE juniori în 1996 la simplu

Bronz la CE juniori în 1997 la dublu şi dublu-mixt

Campion european de juniori la dublu-mixt în Slovacia în 1997

Bronz la CM al Cluburilor în 2002 cu TTF Ochsenhausen

Campion în Bundesliga cu TTF Liebher Ochsenhausen

Trei Cupe ale Germaniei cu TTF Liebher Ochsenhausen

Finalist al Ligii Campionilor în 2009 cu TTF Ochsenhausen

Câştigător Pro Tour Rio de Janeiro în 2005

A participat la trei ediţii ale Jocurilor Olimpice

Bronz cu echipa României la CE 2003 Courmayer, CE 2005 Aarhus şi CE Stuttgart 2009

Este pe locul 20 în Europa şi pe locul 49 în lume

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite