Lumea nu va mai fi la fel: Ce înseamnă amânarea Campionatului European

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotbalul, şi când se va relua, va aduna astfel de suporteri în tribune
Fotbalul, şi când se va relua, va aduna astfel de suporteri în tribune

Pandemia care a lovit planeta a făcut ca UEFA să ia o decizie fără precedent: amânarea Campionatului European cu un an, în perioada 11 iunie - 11 iulie.

Se spune că lumea nu va mai fi la fel după pandemia care face ravagii în întreaga lume. Şi un semn clar în acest sens a venit, ieri, printr-o decizie istorică luată de UEFA!

Ceea ce până acum trei săptămâni era de neconceput s-a oficializat puţin după ora 14.00, ora României: Campionatul European de fotbal, programat pentru această vară, între 12 iunie şi 12 iulie, nu va mai avea loc! Evenimentul era gândit ca o sărbătoare a competiţiei, ajunsă la 60 de ani. Tocmai de aceea, UEFA a decis ca turneul final să fie „plimbat“ în 12 oraşe, printre care şi Bucureştiul. Din păcate, după ultimele evenimente, s-a ales praful de planurile forului european. 

Decizia de ieri a venit după ce nebunia cauzată de coronavirus a paralizat lumea. Practic, era imposibil, spre exemplu, ca meciul de deschidere a Campionatului European, Italia - Turcia, să se joace conform planificării, la Roma, la 12 iunie, în condiţiile în care tocmai în Italia coronavirus face victime pe bandă. Astfel, după o şedinţă organizată prin videoconferinţă cu membrii afiliaţi, 55 la număr, UEFA a anunţat că Euro 2020 va deveni Euro 2021, urmând să aibă loc, la anul, între 11 iunie şi 11 iulie.

O altă variantă discutată, dar neaprobată, a fost mutarea competiţiei în iarna acestui an. Totuşi, s-a ajuns la concluzia că această soluţie nu poate fi pusă în aplicare, din două motive. În primul rând, ea ar fi stricat calendarul competiţional pentru meciurile echipelor de club în următoarea stagiune. Apoi, nici condiţiile meteo n-ar fi fost cele mai bune, în iarnă, în oraşe precum Baku, Copenhaga sau Sankt Petersburg.

Se dă totul peste cap şi în 2021

Amânarea Campionatului European are părţi bune pentru viitorul apropiat, însă va cauza mari probleme pentru 2021.

Vestea bună e că această amânare va elibera calendarul competiţional în acest an şi, drept urmare, campionatele naţionale vor putea să-şi încheie meciurile, în contextul în care fotbalul e suspendat, în aceste zile, în cam toată Europa. Vestea proastă e că, la anul, calendarul competiţional va fi sufocant! Drept urmare, amânarea Euro 2020 cu un an va avea un efect de domino. Aproape sigur, în 2021 nu se vor mai juca următoarele turnee, după următorul program:

*Liga Naţiunilor (2-6 iunie)

*Doua etape din preliminariile Mondialului din 2022 (4-5 şi 7-8 iunie)

*Campionatul European U-21 (9-26 iunie)

*Mondialul Cluburilor (17 iunie - 4 iulie)

*Campionatul European de fotbal feminin (7 iulie - 1 august)

Deşi, în acest moment, nu există confirmări oficiale, se aude că următoarea ediţie a Ligii Naţiunilor nu se va mai organiza, iar Mondialul Cluburilor va fi mutat în altă perioadă. De reprogramare vor avea parte şi meciurile de calificare pentru CM 2022, Campionatul European de tineret, dar şi Europeanul de fotbal feminin.

Fanii îşi vor primi banii înapoi

După ce a anunţat, oficial, amânarea Euro 2020 pentru anul viitor, UEFA a comunicat şi o altă decizie importantă, una care îi priveşte pe suporteri. Potrivit unui anunţ, cei care au achiziţionat bilete pentru Campionatul European îşi pot primi banii înapoi, dacă vor considera că nu vor putea asista la turneul final din 2021. Mai multe detalii privind rambursarea sumelor achitate vor fi oferite în următoarele zile.

Cele 12 oraşe europene care vor găzdui meciuri de Euro 2021

Bucureşti (România), Baku (Azerbaidjan), Copenhaga (Danemarca), Londra (Anglia), Munchen (Germania), Budapesta (Ungaria), Roma (Italia), Amsterdam (Olanda), Dublin (Irlanda), Sankt Petersburg (Rusia), Glasgow (Scoţia) şi Bilbao (Spania).

Ce meciuri va găzdui Bucureştiul pe „Arena Naţională“

*Grupa C: Austria - Adversar stabilit după baraj (14 iunie)

*Grupa C: Ucraina - Adversar stabilit după baraj (18 iunie)

*Grupa C: Ucraina - Austria (22 iunie)

*16-imi: Locul 1 grupa F - Locul 3 grupa A/B/C (29 iunie)

Islanda - România se va juca în luna iunie

Euro 2020 a devenit Euro 2021 (11 iunie - 11 iulie), aşa că această amânare va avea efecte importante asupra calendarului competiţional. În primul rând, barajele de calificare pentru turneul final nu se vor mai desfăşura în această lună. După cum a anunţat UEFA, aceste meciuri de play-off se vor juca la începutul lunii iunie, în acest an. Datele exacte vor fi anunţate în scurt timp. Această schimbare va rezolva şi o problemă importantă pentru România! Dacă meciul cu Islanda s-ar fi jucat, la Reykjavík,  la 26 martie, atunci partida ar fi avut loc pe un teren îngheţat. Aşa, în luna iunie, această problemă legată de suprafaţă de joc nu va mai exista. Dacă va trece de Islanda în primul baraj de calificare pentru Campionatul European, România va juca apoi un alt baraj, tot în deplasare, fie cu Bulgaria, fie cu Ungaria.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite