Liga Europa / Cine e Pacos, adversara Pandurilor: povestea fotbalistului ajuns de la o casă de copii la Manchester United

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tony şi Andre Leao
Tony şi Andre Leao

Pacos de Ferreira, gruparea portugheză pe care Pandurii o întâlneşte joi (ora 22.05, PROTV, Digi Sport 1), are în lot patru fotbalişti care au trecut prin România, dintre care trei campioni cu CFR Cluj. Vedeta echipei este însă Bébé, un jucător împrumutat de la Manchester United!

La al doilea meci în grupele Ligii Europa, Pandurii întâlneşte o echipă cu jucători care cunosc bine fotbalul din România. Pacos de Ferreira are în lot patru jucători cu ştate vechi în Liga I!

Trei dintre aceştia sunt chiar campioni, cu CFR Cluj. Mijlocaşii Andrea Leao (28 de ani) şi Manuel José (32 de ani) şi, mai ales fundaşul Anthony da Silva "Tony" (32 de ani), cel care are cele mai multe meciuri şi trofee în tricoul clujenilor. Şi cel mai uşor de reperat în memoria fanilor fotbalului de la noi. 

Un fundaş chelios, poreclit "Pitbull" pentru răutatea pozitivă din joc şi energia de care dădea dovadă în banda dreaptă, care, la un moment dat, a purtat şi banderola echipei din Gruia. În afară de cei trei foşti jucători de la CFR, la Pacos evoluează şi mijlocaşul Rui Miguel (29 de ani), cu o evoluţie pasageră la Astra. În mod obişnuit, Tony şi Leao sunt titulari incontestabili la echipa portugheză, în timp ce Manuel Jose şi Rui Miguel sunt primii la schimbări. 

Manuel Jose (32 de ani)

CFR Cluj (2006-2009) 56 de meciuri (1 gol)

Trofee în Liga I: Titlul (2007-2008), Cupa României (2007-2008)

Tony (32 de ani)

CFR Cluj (2007-2010) 95 de meciuri (1 gol)

Trofee în Liga I: Titlul (2007-2008, 2009-2010), Cupa României (2007-2008, 2008-2009, 2009-2010), Supercupa României (2009-2010)

Andrea Leao (28 de ani) 

CFR Cluj (2007-2009) 25 de meciuri (0 goluri)

Trofee în Liga I: Titlul (2007-2008), Cupa României (2007-2008, 2008-2009), Supercupa României (2009-2010)

Rui Miguel (29 de ani)

Astra (2011-2012) 5 meciuri (0 goluri) 

Trofee în Liga I: -

Marea vedetă a lotului lui Pacos este însă Tiago Manuel Dias Correia, alis Bébé (23 de ani), fotbalistul cu o poveste fascinantă. 

Bebe. FOTO

7 meciuri şi două goluri a strâns Bébé la Manchester United, într-un sezon (2010-2011). FOTO: Gulliver/Getty Images

Bébé, destin de roman

Născut în Portugalia, dintr-o familie de imigranţi din Insulele Capului Verde, Bébé a fost abandonat de părinţi în copilărie. A fost crescut de către o bunică, însă la 12 ani, în urma unui ordin judecătoresc, a ajuns în grija unei biserici, apoi la un cămin de copii de lângă Lisabona.

A învăţat fotbalul pe stradă, iar în vara lui 2009 a participat alături de echipa de fotbal a stabilimentului respectiv la un turneu european desfăşurat într-un orăşel din Bosnia. Aici, Bebe a fost remarcat de un impresar, care l-a dus la Estrela Amadora, în liga secundă portugheză. Peste un an, povestea sa capătă nuanţe de roman.

Estrela suferă o serie de probleme financiare, în vara lui 2010, când este şi retrogradată, iar Bébé e propus de impresari prin Europa. Folclorul fotbalistic de la noi spune că a fost refuzat şi de câteva echipe din Liga I.

Până la urmă, Bébé semnează, gratis, cu Vitoria Guimaraes, care-i pune o clauză de 3 milioane de euro, crescută apoi la 9 milioane, după ce mijlocaşul impresionează în presezon, cu patru goluri în cinci meciuri amicale. Iar aici totul o ia razna.

Bébé ajunge pe mâinile celebrei companii de impresariat a lui Jorge Mendes, GestiFute, iar fotbalistul cu trecut de "homeless" e ambalat fumos şi prezentat drept viitorul "Ronaldo". Pune o vorbă bună şi Carlos Queiroz, fostul secund al lui Sir Alex Ferguson, şi în vara lui 2010 veteranul scoţian de pe banca lui United, pe atunci, prins probabil într-o bună dispoziţie exagerată, spune "da".

Iar Bébé ajunge la Manchester United în schimbul a 9 milioane de euro (!), fără să fi jucat vreun meci oficial la Vitoria, după doar câteva săptămâni în tricoul echipei portugheze!

"E singurul fotbalist pe care l-am transferat fără să-l fi văzut vreodată jucând", a recunoscut, ulterior, Sir Alex. Transferul a fost un rateu total. Bébé a prins doar două meciuri într-un sezon la United, niciunul în campionat, iar în vara lui 2010 e trimis, împrumut, pentru un sezon, la Beşiktaş.

Nici Turcia nu i-a priit mijlocaşului ofensiv, care a suferit aici şi o accidentare gravă. A revenit la United, a mai stat degeaba câteva luni, iar din iarna lui 2012 s-a întors, tot sub formă de împrumut, în Portugalia. Mai întâi la Rio Ave, apoi, din septembrie, la Pacos. Sâmbătă, cu Maritimo, a marcat primul său gol (după patru meciuri). 

Costinha îi "îngroapă"

Pacos de Ferreira trăieşte din gloria sezonului trecut. Echipă mică, ca buget şi istorie, Pacos a surprins atunci Portugalia, după ce a încheiat pe locul 3, după granzii de la Porto şi Benfica, dar înainte de Braga sau Sporting. Artizanul acestui succes s-a numit Paulo Fonseca, însă tehnicianul de 40 de ani a semnat în iunie cu FC Porto. 

Succesorul său n-are însă rezultate. Deşi, din motive de licenţă, în acte antrenorul principal e Sérgio Gaminho, cel care trage sforile este Costinha (38 de ani). Fostul mijocaş defensiv portughez, care a făcut parte din echipa lui Porto cu care Mourinho câştiga în 2003 şi 2004 Cupa UEFA şi apoi Liga Campionilor, cu 50 de selecţii în naţională şi finalist la EURO 2004, e la debutul în meseria de antrenor. Iar rezultatele, deocamdată, nu-l ajută. 

În play-off-ul Ligii Campionilor, unde Pacos a ajuns în premieră, graţie parcursului din sezonul trecut, Zenit St. Petersburg a fost un car prea mare. Dovadă acel 8-3, în dublă manşă, care a trimis-o pe Pacos în grupele Ligii Europa. Primul meci aici? Un sec 0-3 la Florenţa, cu Fiorentina. 

Şi în campionatul portughez, "galben-verzii" sunt la pământ. Ultimul loc după şase etape, prima victorie fiind reuşită însă abia sâmbătă, în deplasare, cu Maritimo, 4-3. A fost chiar primul succes al lui Costinha la noua sa echipă, într-un meci oficial! 

Probabil cei de la Pacos îşi dau palme acum, pentru alegerea făcută. În mai, cu o lună înainte de a ajunge la Pacos, Costinha tocmai o retrogradase din prima ligă pe Beira-Mar, la prima sa aventură pe banca tehnică a unei echipe. 

Costinha. FOTO

Debutul în meseria de antrenor nu este prea uşor pentru Costinha. FOTO: Gulliver/Getty Images

1 gol în meciurile oficiale a avut Costinha la naţionala Portugaliei, într-un meci cu România (1-0), la Euro 2000

Echipele probabile: 

Pacos

Antonio Filipe - Tony, Valente, Ricardo, Lopes - Romeu, Leao - Bebe, Oliveira, Caetano - Ruben

Pandurii

Mingote - Unguruşan, Erico, Christou, Momcilovici - Distefano, Breeveld - Buleică, Eric, Nicoară - Shamsin

Clasament Grupa E 

1. Fiorentina         1 1 0 0 3-0 3p

2. Dnepr              1 1 0 0 1-0 3p

3. Pandurii 1 0 0 1 0-1 0p

4. Pacos 1 0 0 1 0-3 0p

Program Pandurii:

24 octombrie: Fiorentina – Pandurii

7 noiembrie: Pandurii – Fiorentina

28 noiembrie: Dnepr – Pandurii

12 decembrie: Pandurii - Pacos

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite