Legendara Mariana Tîrcă, despre dezastrul de la handbal: „Mi-e şi jenă să răspund...“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tirca

Cea mai bună marcatoare din istoria naţionalei feminine de handbal, Mariana Tîrcă (58 de ani), a analizat cauzele ratării calificării la Jocurile Olimpice, un nou eşec de răsunet pentru federaţia condusă de Alexandru Dedu.

Handbalul românesc se duce în cap sub conducerea lui Alexandru Dedu, aflat în fruntea federaţiei din 2014.

Dacă la băieţi, suntem foarte departe de ce înseamnă marea performanţă de ani buni, acum şi fetele au luat-o la vale. Vorbesc de la sine, ultimele trei rezultate ale naţionalei:

*Locul 12 din 24 la Mondialul din 2019. A fost al treilea cel mai slab rezultat al tricolorelor în această competiţie, de-a lungul celor 27 de participări.

*Locul 12 din 16 la Euro 2020, cel mai slab rezultat din istoria naţionalei la întrecerea continentală.

*Locul 3 din 3 în grupa preolimpică de la Podgorica şi implicit ratarea calificării la JO 2020 (competiţia şi-a păstrat denumirea, în mod simbolic, deşi se va desfăşura în 2021).

După încă un rateu în mandatul său, ca de obicei, Alexandru Dedu a avut un discurs superficial, vorbind despre şedinţe şi analize. „Nu în meciul cu Muntenegru, ci în cel cu Norvegia s-a pierdut calificarea. Trebuie să facem o analiză a arbitrajului din meciul cu Norvegia, fiindcă mie mi s-a părut că ceva n-a fost OK. Din gură e foarte uşor să dai (n.r. - întrebat despre critici). O să analizăm, o să discutăm în cadrul federaţiei şi o să facem cunoscute măsurile“, a spus şeful FRH.

„Avem o federaţie fără strategie“

Dacă Dedu n-a fost în stare să explice prăbuşirea handbalului feminin, în schimb, într-o intervenţie la Realitatea Sportivă, legendara Mariana Tîrcă a spus lucurilor pe nume.

„Din păcate, era previzibil ceea ce s-a întâmplat. Cred că suntem unica federaţie fără o strategie prin care să monitorizăm jucătorii de valoare. Să urmărim jucătoarele cel mai în formă pentru competiţiile care contează. Ne axăm foarte mult pe jocul Cristinei Neagu, care face ce poate, dar nu e un supraom“, şi-a început discursul fosta mare handbalistă, câştigătoare a Ligii Campionilor în 1996.

Tîrcă a detaliat apoi o realitate tot mai evidentă la echipa naţională: faptul că stăm într-o singură jucătoare, Cristina Neagu (foto). Iar acum, având şi un selecţioner lipsit de experienţă,  Adi Vasile (38 de ani), Neagu a ajuns să-l domine şi pe acesta!

Neagu

„Avem un joc subordonat unei singure jucătoare (n.r. - Neagu). Dar asta e menirea antrenorului, să scoată în evidenţă valoarea fiecărei jucătoare pe post. Avem un joc foarte lent şi previzibil. Nu se poate! Aceste jucătoare care vin la echipa naţională au valoare şi ele. Dar nu le ajutăm să le punem în valoare calităţile! M-am tot uitat ce s-a întâmplat la naţională în ultimul timp. Tot respectul pentru Cristina Neagu, dar noi avem nevoie de o echipă naţională. Şi nu e de vină Cristina, să nu fiu greşit înţeleasă. Aici, noi trebuie să facem o echipă naţională, unde să ne punem în valoare fiecare jucătoare. Repet, sunt jucătoare de valoare!“, a continuat Tîrcă.

Aceasta a subliniat apoi faptul că Neagu l-a dominat pe selecţionerul Adi Vasile, oferind un exemplu clar, în acest sens: „Poate timpul a fost scurt pentru Adi Vasile, dar mi se pare un pic dominat de ceea ce înseamnă o echipă naţională. Un antrenor trebuie să aibă personalitate ca echipa să funcţionze ca un tot unitar. Apărarea noastră joacă în acelaşi clasic 6-0, care nu mai e în trend. Dacă decide el (n.r. - Adrian Vasile) sau o face Cristina? Mă puneţi într-o situaţie jenantă, n-aş vrea să răspund la întrebarea asta“.

Am ascultat şi eu indicaţiile la time-out. Dar toate erau să se ajungă în situaţia de 2 la 2, Cristina Neagu cu pivotul. Păi, nu poţi să mergi un meci întreg aşa, presiunea e foarte mare. Din cauza asta şi Cristina a ratat trei aruncări de la 7 metri.   Domnul Dedu ar trebui să-şi facă o analiză foarte serioasă asupra activităţii pe cele două mandate şi să pună în cumpănă plusurile şi minusurile. Din păcate, domină minusurile. Dacă noi nu ştim să ne creştem talentele, nu vom avea niciodată echipă naţională! Mariana Tîrcă fostă handbalistă  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite