Iordănescu contraatacă: “Gino Iorgulescu este un demagog!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anghel Iordănescu
Anghel Iordănescu

Preşedintele LPF, Gino Iorgulescu, a fost făcut demagog de selecţionerul Anghel Iordănescu, pentru faptul că, deşi a afirmat că susţine necondiţionat echipa naţională, şeful LPF s-a abţinut la votul din Comitetul Executiv pentru turneul de pregătire din Antalya.

Vă prezentăm integral comunicatul selecţionerului în vârstă de 65 de ani. 

Stimate domnule Gino Iorgulescu,

Mă adresez dumneavoastră în calitatea pe care o aveţi de preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal din România, vicepreşedinte FRF şi membru în Comitetul Executiv al FRF, precum şi cea de fost internaţional, ca urmare a comunicatului emis ieri de instituţia pe care o conduceţi.

Înainte de toate, vă mărturisesc faptul că am constatat cu profundă mâhnire o diferenţă uriaşă între vorbe şi fapte când intră în discuţie echipa naţională. Tocmai de aceea voi fi scurt, pentru că toţi cei care au ca interes prioritar echipa naţională şi parcursul ei în această perioadă ar trebui să fie concentraţi, în opinia mea, asupra faptelor şi nu să piardă vremea ticluind comunicate în care să-şi declare sprijinul, iar în fapt să acţioneze contrar.

Aveţi dreptate, Liga 1 reprezintă un furnizor esenţial de jucători pentru echipa naţională, aşa cum e şi firesc. Dar beneficiile sunt reciproce, nu se orientează doar spre echipa naţională. Valoarea unei competiţii interne este dată de reprezentarea acesteia la nivelul loturilor naţionale, precum şi de participarea echipelor de club în competiţiile europene. Dacă Liga 1 şi Liga Profesionistă de Fotbal sunt alături de “tricolori”, nu sunt utile trâmbiţările afecţiunii, ci măsuri concrete.

Iniţiativa acestei comprimări a programului de play-off are drept singură justificare dorinţa noastră de a oferi fotbaliştilor 7 zile timp pentru odihnă şi refacere, mentală şi fizică, după cel mai încărcat sezon al Ligii 1 (o premieră cu play-off şi play-out, Cupa României şi Cupa Ligii cu jocuri tur-retur) şi înaintea campaniei de pregătire pentru Euro 2016, obiectiv fundamental al fotbalului românesc în acest an. Aşadar, avem în vedere, înainte de orice, jucătorii. Aceiaşi jucători care formează şi inima competiţiei pe care o organizaţi. Înainte de bani, înainte de orice, fotbaliştii şi fotbalul!

Nu încercăm, nici eu, nici colegii mei, să inducem în eroare opinia publică. Pregătim echipa naţională şi ne dedicăm total acestei activităţi. Nu intrăm în alte lupte decât cele din teren. Aşa că, vă solicit cu prietenie, haideţi să nu încercăm să ne minţim cu argumente de tipul “va fi nevoie de o vacanţă mai lungă” sau “creşte riscul accidentărilor” când tocmai o vacanţă de 7 zile ne dorim pentru fotbalişti!

Federaţia Română de Fotbal şi echipa naţională au avut pe masă invitaţii privind partide amicale cu Anglia şi Olanda. Personal i-am comunicat preşedintelui Răzvan Burleanu că nu putem onora oferta pentru Olanda câtă vreme nu a existat niciun răspuns de la LPF privind comprimarea play-off-ului. Cât priveşte posibilitatea unui meci cu Anglia, în cadrul unei discuţii pe care am avut-o la Paris cu selecţionerul englez referitoare la o partidă pe 22 mai şi la care a fost martor şi un oficial UEFA, am spus că nu putem răspunde afirmativ câtă vreme nu există răspunsul LPF, afirmativ sau negativ, privind comprimarea play-off-ului. Acesta a venit abia ieri.

Am solicitat Comitetului Executiv al FRF doar un program de pregătire cu patru partide amicale, în lunile mai şi iunie, tocmai în ideea de a ajuta jucătorii din Liga 1 care ar putea fi prezenţi la Euro 2016 şi de a menţine un tonus de competiţie pentru jucătorii stanieri care evoluează mai puţin la cluburile lor.

Nu am folosit nicio strategie în situaţia creată de refuzul clubului FC Steaua Bucureşti de a pune la dispoziţie jucători echipei naţionale, în baza unei decizii a Comitetului Executiv FRF. Şi nu am spus niciodată, în nici un context, că “nu am nevoie de jucătorii echipei campioane, deoarece îi cunosc foarte bine”. Sunt martori toţi membrii Comitetului Executiv al FRF iar dovadă stă înregistrarea şedinţei respective! Dumneavoastră vă amintiţi ceva ce nu s-a întâmplat? Cu aceeaşi prietenie, vă rog să nu îmi puneţi în gură vorbe pe care nu le-am spus. E ca şi cum, în palmaresul dumneavoastră de jucător, v-ar fi adăugate erori pe care nu le-aţi comis în teren.

Vă reamintesc, domnule preşedinte Iorgulescu, faptul că în şedinţa Comitetului Executiv din 29 octombrie 2015 aţi declarat că susţineţi echipa naţională necondiţionat, dar că aveţi în vedere şi interesul cluburilor. Peste câteva minute, în aceeaşi şedinţă, v-aţi abţinut la votul pentru turneul de pregătire din Antalya. Să înţeleagă opinia publică unde e susţinerea necondiţionată şi unde e demagogia.

În final, vă asigur de faptul că nu îmi caut scuze în avans. Pentru nimic. Nu am de ce. Cariera mea, atât ca jucător, cât şi ca antrenor, nu a stat sub semnul eşecului, ci sub semnul încrederii, al victoriei şi al performanţei. Iar la Euro 2016 am toată încrederea că vom face o figură frumoasă. Cu un sprijin real, în această perioadă esenţială de pregătire, nu cu declaraţii de dragoste egale cu zero şi cu zero fapte.

Anghel Iordănescu
Selecţionerul echipei naţionale de fotbal a României

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite