Iliev, opusul lui „Dodel“: muncitor şi cuminte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ vă prezintă povestea ultimului jucător ajuns în Ghencea. Bulgarul este total diferit de Cristi Tănase, cel care îi va fi coleg de cameră. Religios, familist şi total dedicat fotbalului. „Adevărul“ a vorbit cu doi dintre foştii colegi ai lui Iliev, Eugen Trică şi Florentin Petre, pentru afla ce fel de om e bulgarul de 30 de ani.

Fiu al legendarului goal­keeper al lui ŢSKA Sofia, Ilia Valov, noua achiziţie a roş-albaştrilor, Valentin Iliev, provine din Vratsa, regiune cunoscută în Bulgaria ca un fel de Piteşti al României pentru talentele pe care le-a dat fotbalului.

De-aici provin şi mai celebrii compatrioţi ai săi, mijlocaşul lui Bolton, Martin Petrov, şi căpitanul lui Aston Villa, Stilian Petrov, cu care Valentin este bun prieten. Primii paşi către fotbal i-au fost îndreptaţi chiar de către tatăl său, iar Iliev s-a îndrăgostit de sportul-rege încă de la primul antrenament, impresionându-şi colegii de-a lungul vremii prin abne­gaţia cu care se pregăteşte.

„Asta e calitatea numărul unu a bulgarilor, sunt foarte muncitori. Am avut ocazia să stau lângă ei, printre ei şi am observat că atunci când nu-i ajută talentul, ei compensează prin muncă. Exact aşa e şi cu Iliev, care a fost coechipier cu mine, mai întâi la ŢSKA Sofia şi apoi la Terek.

Eu n-am văzut în viaţa mea un jucător de fotbal care să se antreneze atât de intens, să-şi dorească atât de mult să câştige fiecare centimetru de teren! I-am spus acum ceva timp: «Dacă te mai pregăteşti mult în halul ăsta, o să te laşi la 30 de ani»", ne-a dezvăluit rivalul tradiţional al Stelei, actualmente la Victoria Brăneşti, Florentin Petre.

Tănase se va simţi ca în Biserică

Spre deosebire de cel care îi va fi coleg de cameră, căpitanul din Ghencea, Cristi Tănase, Iliev nu este un adept al cluburilor de noapte. Mai mult, nu bea, nu fumează şi este îndrăgostit de soţia sa şi de cei doi copii. Atipic pentru un fotbalist, în cantonamente, bulgarul nu-şi pierde prea mult timp pe laptop, preferând să citească, iar de multe ori Biblia este lectura sa preferată. Poate tocmai de-aceea, Gigi Becali speră ca fundaşul recent cumpărat să aibă o influenţă pozitivă asupra lui „Dodel".

„Om mai credincios şi mai profesionit ca Iliev n­‑am mai întâlnit. Colegul lui de cameră o să se simtă ca în Biserică. Aduce cu el tot ce prinde, de la cruci, icoane, cărţi de rugăciuni sau Biblie. Dar, pe lângă toate astea, e un fotbalist excelent. Nu va avea probleme la Steaua, ştiu ce poate", ne-a mărturisit şi Eugen Trică, fost coleg cu Iliev la ŢSKA şi la Craiova.

Are 24 de tatuaje

Singurul motiv pentru care Gigi Becali s-ar putea supăra pe noul său jucător este acela că Valentin Iliev are foarte multe tatuaje. Totuşi, inscripţiile sunt pe placul patronului din Ghencea, deoarece toate cele 24 au însemnătate religioasă. „E formidabil acest băiat. E mai credincios şi decât Emeghara. Ţine toate posturile legale", a remarcat şi latifundiarul.

6 goluri în 25 de meciuri a marcat Iliev pentru Universitatea Craiova, deşi este fundaş central.

S-a bătut cu un portughez

În întreaga carieră, Iliev nu a avut decât două episoade de care ar putea să nu fie mândru. În urmă cu cinci ani, pe vremea când evolua în ţara natală, bulgarul s-a bătut crunt cu portughezul Furtado, colegul lui de la ŢSKA Sofia, pe care l-a acuzat că beneficiază de tratament preferenţial! Din această cauză, fundaşul central a pierdut banderola de căpitan.

A doua întâmplare a survenit după meciul pierdut în 2008 cu naţionala Serbiei, 1-6, când, dintr-un obişnuit al convocărilor la prima reprezentativă, a ajuns să fie „sărit" din schemă de selecţionerul Bulgariei din cauza unui conflict avut cu el. Totuşi, recent, noul antrenor, Lothar Matthäus l-a reinclus în lot.

Burdujan a debutat cu gol

Steaua a disputat ieri un meci amical în compania echipei din liga a treia, CS Tunari. Roş-albaştrii s-au impus la scor, reuşind să perforeze de 11 ori poarta oaspeţilor, fără a primi vreun gol. Burdujan a jucat şi el primul meci în tricoul roş-albastru, marcând ultimul gol al întâlnirii.

Un nou transfer fără noimă

După nişte negocieri la sânge care au durat peste patru ore, bulgarul Valentin Iliev a semnat sâmbătă seara cu Steaua. Venit liber de la Universitatea Craiova, fundaşul de 30 de ani va primi, la semnătură, 250.000 de euro, urmând să încaseze un salariu de 10.000 de euro lunar. Dincolo de valoarea incontestabilă demonstrată în turul campionatului, când Iliev a evoluat în Bănie, mutarea a surprins din pricina aglomeraţiei formate acum în apărarea trupei lui Lăcătuş.

La fel şi cu „lotul Urziceni"

Gigi Becali l-a adus pe stoper peste capul tuturor şi fără să se consulte cu nimeni, iar bulgarul a devenit, practic, al şaselea fundaş central din lot, după Gardoş, Geraldo, Galamaz, Martinovici şi Baciu! Nu este prima oară când patronul din Ghencea face transferuri de capul lui, achiziţionând jucători pe posturi deja acoperite.

La începutul campionatului, roş-albaştrii au luat „crema" de la Unirea Urziceni, însă fără a avea o strategie bine pusă la punct. Steliştii i-au cedat pe Păcurar şi Dorel Stoica pentru a aduce trei mijlocaşi centrali, Apostol, Marinescu şi Ricardo, asta deşi în lot mai erau Bicfalvi şi Răduţ!

Mai mult, Bilaşco şi Onofraş au fost cumpăraţi în condiţiile în care, la momentul respectiv, atacul stelist însemna Kapetanos, Stancu şi Surdu. Managementul defectuos al lui Becali este demonstrat şi de faptul că în prima parte a sezonului Steaua n-a avut o rezervă decentă pentru postul de portar, concurentul lui Tătăruşanu, Cezar Lungu, fiind debutant în Liga I.

Valentin Iliev

Data şi locul naşterii: 11 august 1980, Knezha, Bulgaria

Post: Fundaş central

Echipe la care a evoluat: Botev Vratsa, Metalurh Zaporizhya, ŢSKA Sofia, Terek Groznîi, Universitatea Craiova

Selecţii / goluri la echipa naţională: 20 / 0

11-0


Steaua: Tătăruşanu - Bonfim, Geraldo, Galamaz, Brandan - Nicoliţă, Ricardo, Marinescu, Szekely - Dică, Bilaşco.

Au mai jucat: Lungu, Stanca, Baciu, Martinovici, Gardoş, Emeghara, Burdujan, Răduţ, Bicfalvi, Surdu şi Onofraş.

Antrenor: Marius Lăcătuş

CS Tunari (liga a treia, seria a doua, locul 8)

Goluri: Bilaşco (2), Dică (2), Surdu (2), Bonfim, Szekely, Onofraş, Răduţ şi Burdujan

Partida s-a disputat în Ghencea.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite