Handbalul se restrânge, România plânge: Pandemia ne-a „ucis“ echipele. Avem o singură beneficiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Neagu merge cu naţionala la Europene, însă e la un pas de a rata şi în acest sezon visul câştigării Ligii Campionilor cu CSM Bucureşti
Cristina Neagu merge cu naţionala la Europene, însă e la un pas de a rata şi în acest sezon visul câştigării Ligii Campionilor cu CSM Bucureşti

Din dorinţa de a comprima competiţiile şi de a le salva în faţa pandemiei, Federaţia Europeană şi cea Internaţională au luat o serie de decizii care deja au „ucis“ formaţiile noastre şi lucrează la altele care, probabil, ne vor aduce acelaşi deznodământ.

Sportul de performanţă se reinventează în faţa pandemiei şi competiţiile care încă nu s-au anulat sunt reprogramate sau, pur şi simplu, regândite din mers!

Din păcate, în ceea ce priveşte Dinamo Bucureşti, această formaţie pare să fie „blestemată“, când vine vorba de Liga Campionilor. Şi nu doar la fotbal, unde accesul ei în faza grupelor a devenit subiect de banc, ci, din păcate, şi la handbal, unde „dulăii“ au făcut un sezon formidabil! Mousavi şi colegii săi au avansat până în optimi, cu un bilanţ excelent: 12 meciuri, 9 victorii, 3 remize! Acesta a fost cel mai bun rezultat pentru handbalul românesc masculin, la nivel de cluburi, din ultimii 26 de ani. Din păcate, când roş-albii se pregăteau de „dubla“ cu Paris Saint-Germain, în luna martie, lumea a fost dată peste cap de pandemia de coronavirus. Şi, odată cu acest haos, a „murit“ şi visul bucureştenilor de a da piept cu cea mai bogată echipă de handbal masculin din lume.

Întrunit online vineri, Comitetul Executiv al Federaţiei Europene de Handbal (EHF) a hotărât comprimarea mai multor competiţii. Printre care şi Liga Campionilor masculin, care va „sări“ peste faza optimilor şi va trece direct la Final Four-ul de la Koln (Germania), programat pentru 28-29 decembrie. Acolo, vor fi prezente echipele cu punctajul cel mai bun din grupele A şi B, adică Barcelona şi PSG (A), plus THW Kiel şi Veszprem (B).

„Visul nostru de a disputa un meci uriaş cu PSG a fost spulberat. Rămânem cu amintirile unui sezon superb, pe care l-am încheiat neînvinşi şi cu speranţa că, anul viitor, ne vom reîntâlni cu elita handbalului european, în cea mai importantă competiţie de club din lume“, este un fragment al comunicatului clubului Dinamo, după aflarea deciziei EHF. De acum, „dulăii“ mizează pe o reparaţie morală pentru această eliminare dureroasă. Cum România nu îşi trimite campioana direct în grupele Ligii Campionilor - doar primele nouă ţări europene beneficiază de acest privilegiu - Dinamo speră să primească din partea EHF o invitaţie în faza grupelor pentru următorul sezon al Ligii Campionilor. Mai ales că şapte cluburi vor juca în grupe, pe baza invitaţiilor primite de la EHF.

În rest, în ceea ce priveşte întrecerile europene la masculin, nu doar Dinamo a avut de suferit după deciziile de vineri. EHF a anulat şi meciurile din Cupa Challenge, în care România avea două reprezentante în sferturi, CSM Bucureşti, deţinătoarea trofeului, şi Potaissa Turda.

Şi fetele „tremură“ în Ligă

Din păcate, România e la un pas de a încheia definitiv socotelile cu Liga Campionilor în actuala stagiune. La feminin, SCM Râmnicu Vâlcea şi CSM Bucureşti sunt în sferturi. Deocamdată, EHF analizează posibilitatea ca partidele din această fază să se joace într-o singură manşă, găzduite de Budapesta, înainte de Final Four, în septembrie. Dacă nu va fi posibilă această variantă, atunci se va trece direct la Final Four, cu cele mai bune patru echipe din Grupele Principale (Metz, Esbjerg, Gyor şi Brest), tot la Budapesta, însă în luna octombrie.

CITEŞTE ŞI:

OPINIE Dan, poliţistul rău: Căpitanul lui Dinamo a spus o prostie în numele luptei cu COVID-19

La nivel de echipă naţională, ne avantajează calificarea directă la turneul final al Europeanului, dar CSM Bucureşti poate fi dezavantajată. E păcat. Am muncit un sezon întreg în Liga Campionilor. Cristina Neagu handbalistă  

Naţionala feminină, calificată la Euro 2020. Băieţii şi-au luat adio de la Mondial

Singura echipă românească ajutată de deciziile IHF a fost naţionala feminină. După desfiinţarea preliminariilor, fetele s-au calificat la Campionatul European din 2020 (3-20 decembrie, Danemarca şi Norvegia), pe baza clasamentului de la Euro 2018, unde tricolorele au terminat pe 4. În schimb, băieţii au tras şi ei lozul necâştigător. IHF a anulat barajele de calificare pentru Mondialul din 2021 (14-31 ianuarie, Egipt), unde România ar fi trebuit să întâlnească, mai întâi, Bosnia, iar apoi, în caz de calificare, Ungaria. La fel ca la fete, IHF a anunţat că naţionalele calificate la CM 2021 au fost stabilite, pe baza clasamentului final de la Euro 2020 (9-20 ianuarie), competiţie pentru care România nu s-a calificat. Naţionala masculină de handbal a României n-a mai fost la o ediţie a Mondialului din 2011, ratând participarea la ultimele patru turnee finale.

18 iunie e data la care naţionala feminină de handbal îşi va afla adversarele de la Euro 2020.  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite