FOTO Suspect de serviciu: este Froome un câştigător curat al Turului Franţei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Froome, felicitat de soţia însărcinată FOTO AP
Froome, felicitat de soţia însărcinată FOTO AP

Britanicul Chris Froome a câştigat Turul Franţei la ciclism, însă, la fel ca-n ultimii ani, performanţa învingătorilor e pusă sub semnul întrebării.

Pentru a doua oară în carieră, britanicul Christopher Froome a încheiat etapa de pe Champs-Elysees cu tricoul galben pe umeri.

A fost o victorie destul de confortabilă a lui Froome, care şi-a construit un avantaj încă din primele etape, când columbianul Quintana a fost frânat de o căzătură. Britanicul a impresionat în Pirinei şi a rezistat cu dârzenie în Alpi atacurilor successive din partea rivalilor săi. La Paris, Froome a trecut pentru a doua oară învingător, după succesul din 2013, fiind primul britanic ce reuşeşte să-şi dubleze victoria în Turul Franţei.

froome foto ap

Ciclistul născut la Nairobi, în Kenya, a avut parte de momente tensionate pe parcursul Turului Franţei, unii dintre spectatori considerând că performanţele sale sunt îmbunătăţite cu ajutorul substanţelor interzise. În etapa a 14-a, un contestatar de pe marginea şoselei a aruncat cu urină în ciclistul britanic, iar în ultimele două etape doi spectatori l-au scuipat. Gesturi venite pe fondul unei declaraţii din partea unui doctor francez, Pierre Sallet, de la organizaţia Sportivi pentru Transparenţă.

Acesta a spus că performanţele lui Froome sunt „anormale” şi că nu poate să-l declare pe Froome absolut nevinovat câtă vreme nu are toate datele necesare din partea formaţiei Sky în ceea ce priveşte programul de pregătire şi analizele efectuate. „Nu am pornit o vânătoare de vrăjitoare. Dacă în locul lui Froome ar fi fost un atlet francez, am fi depus aceeaşi energie”, a spus Sallet.

Pe de altă parte, Froome insistă pe nevinovăţia sa. „Nu aş putea niciodată să pătez acest tricou”, a spus britanicul, care a dedicat victoria soţiei sale însărcinate şi echipei Sky. Directorul formaţiei engleze a sărit ca un leu în apărarea lui Froome: “Cei care-l contestă pe Chris pot să meargă să caute monstrul din Loch Ness, e acelaşi lucru. Încă sunt oameni care stau cu binoclul pe marginea lacului şi spun că mâine o să apară monstrul, dar nu apare niciodată. Nu se poate dovedi nimic împotriva lui Froome, dar sunt tone de probe care spun că suntem o echipă curată. Ne-ar face mare plăcere să facem publice toate programele de pregătire, dar asta înseamnă să ne divulgăm secretele. Dacă datele ne vor fi cerute de Agenţia Antidoping, le vom oferi cu plăcere”, a afirmat Sir David Brailsford, citat de BBC Sport.

Froome a luat şi tricoul alb cu buline roşii, pentru cel mai bun căţărător, fiind primul ciclist de la Eddy Merckx, din 1970, care reuşeşte acest lucru. Tricoul alb pentru cel mai bun tânăr a ajuns pe umerii lui Nairo Quintana, iar Peter Sagan a luat tricoul verde datorită punctelor accumulate

Clasament final

  • Christopher Froome (Sky Team)
  • Nairo Quintana (Movistar) la 1’12’’
  • Alejandro Valverde la 5’25’’

2 milioane de euro e suma premiilor totale acordate în Turul Franţei. Froome a câştigat 445.000 de euro, Quintana 200.000

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite