Forlan a adus fiesta la Madrid!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După un meci dramatic, Atletico Madrid a învins-o pe Fulham în finala Ligii Europa. Diego Forlan a marcat golul victoriei în minutul 116. Partida a fost decisă de „dubla“ atacantului din Uruguay, care a adus trofeul Ligii Europa în vitrina lui Atletico Madrid.

Prima finală a Ligii Europa, urmaşa Cupei UEFA,  a avut parte de o distribuţie inedită. Protagonistele: Fulham, echipă ce a terminat pe 12 în Anglia, şi Atletico Madrid, locul 9 în Spania cu o etapă înainte de final. Aşa că pentru ambele echipe, pe lângă prestigiul şi gloria ce revin câştigătoarei acestui trofeu, miza era şi participarea în sezonul viitor în Liga Europa.

Dacă vedeta englezilor e chiar antrenorul Roy Hodgson, antrenor care ne-a bătut cu 4-1 la Mondialul din ’94 de pe banca Elveţiei, spaniolii au mizat în finala de pe „Hamburg Arena“ de un cuplu „total“de atacanţi: Diego Forlan şi „Kun“ Aguero.

Cei doi au ridicat în picioare peluza spaniolă în minutul 11, când ginerele lui Maradona i-a pasat uruguayanului pe culoar, şutul acestuia în diagonală lovind bara. Şi tot Aguero a stat la baza golului marcat de Forlan 15 minute mai târziu, atacantul blondin executându-l pe Schwarzer dintr-o poziţie suspectă de ofsaid. Maeştri ai revenirilor pe tot parcursul traseului european, englezii nu s-au dezminţit nici în finală. Aşa se face că, deşi spaniolii au avut 14 şuturi pe poartă în prima repriză, Fulham n-a avut nevoie decât de două pentru a înscrie o dată prin Davies. 1-1 la pauză!

Englezii au ţinut un ritm ridicat şi în debutul părţii secunde, când tot galezul Davies a avut şansa golului. Însă jocul s-a înclinat apoi în terenul lui Fulham, unde madrilenii au căutat pe toate părţile culoare spre poarta adversarilor. Eforturi inutile, meciul era trimis în prelungiri!

Atletico, al doilea trofeu internaţional

Spaniolii s-au luat cu mâinile de cap în minutul 105, după raidul lui Forlan urmat de o centrare la care Jurado şi mai apoi Aguero n-au putut să împingă mingea în poartă.  Până la urmă s-a făcut dreptate, pentru că Diego Forlan, tot el!, a reluat din careu pentru 2-1! Prima finală a Ligii Europa merge la Madrid, iar Atletico pune mâna pe un nou trofeu după Cupa Cupelor, din 1962!

2-1

Atletico Madrid: De Gea – Ujfalusi, Perea, Dominguez, A. Lopez – Reyes (Salvio 78), R. Garcia, Assuncao, Simao (Jurado 68) – Forlan, Aguero (Valera 119). Antrenor:  Quique Sanchez Flores.

Fulham: Schwarzer – Baird, Hangeland, Hughes, Konchesky – Duff (Nevland 84), Etuhu, Murphy (Greening 118), Davies – Gera, Zamora (Dempsey 56). Antrenor: Roy Hodgson.

Goluri: Forlan 32, 116 / Davies 37
Stadionul „Hamburg Arena“: 60.000
Arbitru: Nicola Rizzoli (Italia)

FILMUL MECIULUI: ATLETICO MADRID - FULHAM 2-1

Min.116 GOOOOOOOL FORLAN!!!!!!! O centrare de pe stânga a lui Aguero este reluată în plasă de Forlan, cu un mic ajutor de la norvegianul Hangeland

Min.111 Reluare din voleu a lui Forlan, puţin peste poarta englezilor

Min.108 De Gea respinge cu greutate o centrare din lovitură liberă a lui Murphy

SE ÎNCHEIE PRIMA REPRIZĂ DE PRELUNGIRI

Min.105 Forlan pătrunde în careu pe partea stângă, trece uşor de Baird, centrează în faţa porţii, de unde Salvio şi Aguero ratează pe rând desprinderea. Mare ocazie a lui Atletico!

Min.101 Acţiune prelungită de atac a lui Atletico, încheiată cu o centrare în forţă a lui Forlan, respinsă de defensiva engleză

Min.96 Nevland este lansat perpendicular pe poarta lui Atletico, dar nu reuşeşte să finalizeze, fiind flancat de un fundaş spaniol

Min.91 Jurado şutează puternic din afara careului, însă mingea expediată de el trece peste poartă

FINALUL TIMPULUI REGULAMENTAR. URMEAZĂ PRELUNGIRILE!

Min.88 Lovitură liberă periculoasă pentru Fulham, bătută în zid de mijlocaşul  Murphy

Min.84 Duff este înlocuit de norvegianul Nevland în echipa lui Fulham

Min.78 Reyes este înlocuit de Sanchez Flores cu Salvio, un tânăr argentinian de 19 ani

Min.75 Aguero trage slab dintr-o lovitură liberă de la 33 de metri, deşi toată lumea aştepta o execuţie cu stângul a lui Reyes

Min.69 Jurado intră pe teren în locul lui Simao

Min.67 Irlandezul Duff şutează din afara careului, poziţie centrală, însă mingea ocoleşte buturile lui Atletico

Min.63 Norvegianul Hangeland vede primul "galben" al partidei pentru o ţinere intenţionată la Aguero

Min.60 Acelaşi Simon Davies este la un pas de a realiza "dubla". Şutul său din interiorul careului este respins cu greutate de De Gea

Min.55 Prima schimbare a meciului: Bobby Zamora îi lasă locul americanului Dempsey la Fulham

Min.52 Gera scapă singur cu De Gea, însă portarul spaniol ajunge primul la minge şi îi reproşează ungurului o lovitură nesportivă.

Min.50 Acţiune periculoasă a englezilor prin Damien Duff, a cărui centrare nu-şi găseşte destinatarul

- A început repriza secundă, fără nicio modificare în cele două echipe.

PAUZĂ

Min.43 Atletico este aproape de a reveni la conducere, prin două şuturi de la distanţă ale lui Forlan, respectiv Aguero. De fiecare dată, Schwarzer a fost la post.

Min.37 GOOOOL FULHAM! Simon Davies restabileşte egalitatea. Galezul a fructificat o centrare de pe partea dreaptă a englezilor, prelungită nefericit de un fundaş al lui Atletico

Min.32 GOOOOL ATLETICO!! Forlan deschide scorul cu o reluare simplă din mijlocul careului după un şut ratat al lui Aguero. Uruguayanul se afla însă într-o poziţie suspectă de ofsaid

Min.25 Aguero face spectacol pe flancul stâng, dar centrarea sa este imprecisă

Min.23 Diego Forlan ia o acţiune pe cont propriu şi şutează peste poartă din afara careului

Min.20 Galezul Davies îşi încearcă şi el şansa cu un şut de la distanţă, reţinut cu siguranţă de tânărul De Gea.

Min.17 Zoltan Gera răspunde la ocaziile lui Atletico cu un şut fără preluare din marginea careului care trece însă peste transversală.

Min.16 Reyes plasează bine o lovitură liberă de la 25 de metri lateral dreapta, însă Schwarzer reţine în doi timpi.

Min.12 BARĂ FORLAN! Uruguayanul şutează în bara laterală după o acţiune de contraatac iniţiată de Aguero.

Min.9 Veteranul portar Schwarzer are o intervenţie spectaculoasă la centrarea spaniolului Reyes

Min.8 Cornerul bătut de Simao de pe partea dreaptă a atacului lui Atletico provoacă panică în careul lui Fulham

Min.3 Englezii au prima acţiune periculoasă a meciului, însă ungurul Gera a şutat slab de la 25 de metri de poarta lui De Gea

-A început prima finală din istoria Ligii Europa în faţa a peste 60.000 de spectatori. Lovitura de start a avut-o Fulham.

-Faţă de echipele preconizate înaintea partidei, o singură modificare făcută de antrenorul lui Fulham, Roy Hodgson: ghanezul Pantsil a fost înlocuit pe postul de fundaş dreapta de englezul Chris Baird.

ECHIPELE DE START

Atletico Madrid: De Gea – Ujfalusi, Perea, Dominguez, A. Lopez – Reyes, R. Garcia, Assuncao, Simao – Forlan, Aguero.

Antrenor: Quique Sanchez Flores

Rezerve: Joel - Valera, Juanito, Camacho, Jurado, Cabrera, Salvio

Fulham: Schwarzer – Baird, Hangeland, Hughes, Konchesky – Duff, Etuhu, Murphy, Davies – Gera, Zamora.

Antrenor: Roy Hodgson

Rezerve: Zuberbühler – Pantsil, Dikgacoi, Riise, Dempsey, Greening, Nevland

AVANPREMIERĂ

92 de echipe s-au prezentat la startul Ligii Europa, până acum disputându-se nu mai puţin de 476 de meciuri.

Mai citeşte şi

VIDEO: Atletico "visează mai puternic" decât Fulham şi Sevilla

La prima vedere, afişul finalei Atletico Madrid - Fulham nu spune nimic prin prisma istoriei europene a celor două echipe. De-o parte, spaniolii joacă din nou cu trofeul pe masă, după o pauză de 24 de ani (în 1986, alb-roşii au pierdut Cupa Cupelor contra lui Dinamo Kiev), în timp ce micuţa echipă din Londra poate realiza cea mai mare performanţă din istoria de 131 de ani a clubului.

„Cine n-are bătrâni, să-şi cumpere!", ne va spune, probabil, Mohamed Al-Fayed, proprietarul lui Fulham, dacă echipa sa va trece de Atletico. Într-adevăr, miliardarul egiptean a creat pe „Craven Cottage" o echipă cu o medie de vârstă de peste 29 de ani, record în campionatele puternice ale Europei. La acest capitol, excelează portarii Schwarzer (37 de ani) şi Zuberbühler (39 de ani) şi mijlocaşii Murphy (33 de ani) şi Duff (31 de ani).

Ei sunt pregătiţi de experimentatul Roy Hodgson (62 de ani), declarat ieri antrenorul sezonului în Anglia, un „vulpoi" trecut prin curtea lui Inter Milano, care a reuşit să împletească stilul de joc britanic cu rigoarea tactică specifică italienilor.

De partea cealaltă, Quique Sanchez Flores are doar 45 de ani şi este un nume relativ nou în lumea fotbalului. Tehnicianul iberic a fost instalat în funcţie la finalul lui 2009, reuşind să salveze corabia lui Atletico, calificând-o în două finale: cea de astăzi şi cea din Cupa Spaniei. Flores are la dispoziţie cea mai tânără echipă din prima ligă iberică (o medie de vârstă de 25 de ani), cu un portar abia trecut de juniorat, De Gea (19 ani), şi cu ginerele lui Maradona, „Kun" Aguero, în vârstă de 21 de ani. De altfel, selecţionerul Argentinei şi-a anunţat prezenţa la prima finală din istoria Europa League, fosta Cupă UEFA.

Peste doi ani, competiţia îşi va alege câştigătoarea la Bucureşti.

Mircea Lucescu, fan Fulham

Finala de la Hamburg va decide echipa care va prelua trofeul cucerit anul trecut de românii Mircea Lucescu şi Răzvan Raţ. De altfel, pentru a-şi atenua supărarea cauzată de eliminarea suferită de Şahtior în faţa lui Fulham în 16-imi, Mircea Lucescu s-a transformat într-un susţinător al micuţei echipe din Londra. „Voi ţine cu ei în finală! Cel puţin, echipa care ne-a scos în afara Europei va câştiga Cupa", s-a justificat Il Luce.

3 milioane de euro va primi de la UEFA echipa câştigătoare, în timp ce învinsa va fi recompensată cu doar două milioane de euro.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite