Finala scrisă în stele cu colţi de fildeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Didier Drogba (în portocaliu), în semifinala cu Mali
Didier Drogba (în portocaliu), în semifinala cu Mali

Duminică, la Libreville, în Gabon, va avea loc cea mai emoţionantă finală din istoria Cupei Africii. În mod normal, un meci între Zambia şi Coasta de Fildeş n-ar fi atractiv decât din punct de vedere al vedetelor ivoriene, în frunte cu Drogba şi fraţii Toure.

Despre zambieni ştim doar că au trecut printr-o tragedie aviatică de proporţii în 1993, când şi-au pierdut o întreagă echipă naţională. Unde? Chiar la Libreville, în apropierea stadionului pe care duminică vor juca finala Cupei Africii. „A fost scris în stele să ne întoarcem în Gabon pentru a onora memoria celor dispăruţi acum 19 ani", a declarat antrenorul „Gloanţelor de Cupru", francezul Herve Renard, după semifinala câştigată împotriva Ghanei (1-0).

Până acum, Zambia a jucat toate meciurile de la turneul final în a doua ţară-gazdă a competiţiei, Guineea Ecuatorială, urmând să se mute în capitala Gabonului pentru ultimul act cu Coasta de Fildeş. „12 milioane de zambieni şi-au dorit enorm această performanţă. Imediat cum vom ajunge la Libreville, vom merge mai întâi la locul în care a picat avionul, nu departe de stadion", a completat Renard.

Acum ori niciodată pentru ivorieni

Dacă Zambia va avea mai întâi de toate o presiune emoţională, generaţia de ivorieni condusă de Didier Drogba îşi joacă o cu totul altă carte. Cu fotbalişti excepţionali, adunaţi din marile campionate ale Europei, naţionala Coastei de Fildeş n-a rupt gura târgului la turneele finale.

Singura performanţă notabilă din istoria ivorienilor rămâne câştigarea Cupei Africii în 1992. De atunci, s-au mai apropiat o singură dată de trofeul suprem al Continentului Negru, în 2006, când au pierdut la penalty-uri finala cu Egipt. Pentru veteranii Drogba şi fraţii Toure, ajunşi la apogeul carierei, finala de duminică de la Libreville ar putea fi ultima şansă de a ridica un trofeu cu echipa naţională.

"Ştim că nu suntem favoriţi, dar uneori fotbalul înseamnă psihologie şi forţă mentală, capitol la care stăm foarte bine."
Herve Renard
selecţioner Zambia

CUPA AFRICII
Semifinale

Zambia - Ghana 1-0: Mayuka 78
Mali - Coasta de Fildeş 0-1: Gervinho 45

Finala mică (sâmbătă): Ghana - Mali 21.00, Eurosport

Finala (duminică): Zambia - Coasta de Fildeş, 21.00, Eurosport

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite