EXCLUSIV Cosmin Contra dezvăluie cum a reuşit să câştige cu Getafe, la Valencia, unde echipa lui nu bătuse niciodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antrenorul român a explicat pentru „Adevărul“ cum şi-a motivat jucătorii, înainte de primul succes al lui Getafe după 15 meciuri, 3-1, în deplasare, la Valencia, dar şi ce i-a spus lui Marica, în martie, când a ajuns la Madrid.

Prima victorie după patru meciuri pentru Contra a săltat-o pe Getafe deasupra „liniei roşii“ din Spania. Gruparea din Madrid are un program infernal în ultimele şapte etape, dar românul crede că poate salva echipa de la retrogradare.

În vrie de la finalul anului trecut, Getafe, care nu mai câştigase din 29 noiembrie, a dat o veritabilă lovitură în ultima etapă, o victorie cu Valencia, 3-1. După trei meciuri fără succes, „Guriţă“ a renunţat la mănuşi faţă de elevii săi. „Cine nu va alerga până îi va da sângele pe nas să nu mai urce în autocar la finalul meciului“, şi-a avertizat Contra jucătorii, înaintea deplasării de la Valencia, declaraţie aflată de presa spaniolă.

Mesaj recepţionat pe „Mestalla“, o arenă unde până duminică Getafe nu câştigase niciodată! Doar „Camp Nou“ a fost, de-a lungul istoriei, un teren mai greu pentru gruparea madrilenă. 

Nu doar succesul a impresionat, ci şi atitudinea jucătorilor lui Getafe. Contra i-a resuscitat, mai ales pe cei din avanposturi. 

„Adevărul“: Felicitări Cosmin! Cum ţi-ai motivat jucătorii şi ce reprezintă pentru voi acest succes?

Mulţumesc. E un nou început, sper. Îmi felicit băieţii. Cu această atitudine nu putem merge decât înainte şi în sus. Nu le-am zis ceva deosebit, în plus faţă de ce a scris presa din Spania, după meciul cu Villarreal. Am vrut ca prin acele declaraţii să-i zgândăresc puţin în orgoliu, şi cred că am reuşit. Cu Valencia au dat totul pe teren şi nu am ce să le reproşez. De fapt, în afară de partida cu Villareal, nu am ce să le reproşez jucătorilor mei, de când am venit. Ăsta e drumul pe care trebuie să mergem de acum încolo.

Marica a început să marcheze mai des...

Ciprian sigur va mai da multe goluri. Are calităţile necesare să reuşească acest lucru. Vreau să fie în formă şi pentru echipa naţională. Când am venit, am discutat cu fiecare jucător în parte, nu doar cu el. Lui i-am spus că e doar la 25% din potenţial. Şi ce-a reuşit în ultimele meciuri îmi demonstrează că nu m-am înşelat.

Aveţi un program dificil pe final, doar cu echipe care mai au obiectiv, evitarea retrogradării, ca şi voi, titlul sau cupele europene. Reuşiţi să vă salvaţi?

Şi celelalte echipe cu care ne batem la evitarea retrogradării au un program dificil. Duminica viitoare, cu Elche, avem încă o finală, iar dacă o vom câştiga, eu zic că avem şanse mari să evităm retrogradarea. Pentru că jucăm apoi cu un Levante, Malaga sau Rayo, de unde putem lua puncte. 

Dar e şi un Atletico, o Barcelona...

Da, dar să ştii că eu prefer să întâlnim echipe cum au fost Vilarreal sau Valencia, care te lasă să joci. Plus că se mai pot întâmpla multe. De aceea am şi spus că-mi place atât de mult campionatul spaniol, pentru că aici sunt multe suprize. 

A fost un scandal la finalul meciului cu Valencia, ai şi fost eliminat. Ce s-a întâmplat?

Mai întâi mi-au strigat ceva de pe banca lor, eu i-am reproşat lui Mathieu că l-a lovit în faţă pe Pedro Leon. A fost multă tensiune, probabil nu trebuia să sar la ei, dar le cer oamenilor să mă înţeleagă. Nu i-am spus nimic lui Pizzi (n.r – antrenorului Valenciei), ci altei persoane de pe banca lor. Îmi cer scuze pentru comportamentul meu, n-ar fi trebuit să cad în plasa lor. Am încasat o etapă de suspendare şi nu voi fi pe bancă la meciul cu Elche, de duminică.

Programul lui Getafe

După succesul de la Valencia, Getafe a urcat pe locul 16 în Spania, cu 31 de puncte, unul peste Valladolid, Almeria şi Osasuna şi nouă peste „lanterna“ Betis. În ultimele şapte etape, Getafe le va întâlni pe Elche (d), Atletico (a), Levante (d), Malaga (a), Barcelona (d), Sevilla (a) şi Rayo (d). În Spania retrogradează ultimele trei clasate. 

4 meciuri are Contra la Getafe: o victorie (3-1 cu Valencia), două înfrângeri (0-1 cu Villareal şi Bilbao) şi un egal (3-3 cu Granada)

8 eşecuri şi un egal înregistrase Getafe pe „Mestalla“, de-a lungul istoriei, în prima ligă, până la succesul din etapa a 31-a

Marica, două goluri în trei meciuri

Primul meci în deplasare în care Getafe a marcat, în acest sezon, trei goluri. Pe ultimul l-a marcat Pedro Leon, un fost atacant al Realului, în minutul 88. „N-a sângerat pe nas, dar a alergat mai mult ca niciodată şi a înscris aşa cum o făcea odată“, a scris „El Mundo Deportivo“. Marica? A înscris pentru 2-1, cu un „cap“ din plonjon. Al doilea gol în trei meciuri (n-a jucat cu Villarreal, fiind suspendat). Până la sosirea lui Contra, marcase tot două goluri, în campionat. În şase luni. 

Vezi şi 

VIDEO Valencia - Getafe 1-3: surpriza etapei în Spania. Gol superb Marica, victorie uriaşă pentru Contra

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite