Europa dă drumul la fotbal, dar nemţii ne dau o veste teribilă: Când vor reveni fanii pe stadioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurgen Klopp, antrenorul lui Liverpool, a spus că abia aşteaptă să-şi revadă jucătorii la antrenamente
Jurgen Klopp, antrenorul lui Liverpool, a spus că abia aşteaptă să-şi revadă jucătorii la antrenamente

Cum cifrele pandemiei sunt în scădere în multe ţări, inclusiv în cele în care, la un moment dat, situaţia era dramatică, s-au anunţat primele date la care meciurile se pot relua.

Liga I a fixat data de 5 iunie drept cea la care se pot relua meciurile din play-off şi play-out cu etapa cu numărul 3. 

Şi România, practic, a adoptat un calendar propus de UEFA care, foarte probabil, va fi implementat în mai toată Europa. În acest moment, dintre întrecerile din Big 5, cele din Italia, Anglia, Spania, Franţa şi Germania, această ultima ţară are cele mai mari şanse de a-şi reporni prima fotbalul. Formaţiile nemţeşti au primit deja acordul autorităţilor de a-şi relua antrenamentele, respectând, totuşi, nişte norme ale distanţării sociale. Concret, jucătorii încă se pregătesc în grupuri mici, de maximum patru persoane. Treptat însă, aceste restricţii vor fi relaxate. Conform ziarului „Bild“, Bundesliga ar urma să se reia fie la 2 mai, fie la 9 mai, în spatele porţilor închise.

Englezii încep odată cu noi

Şi Premier League a „creionat“ deja planul revenirii pe teren. Şi, în cel mai pur stil britanic, se va juca la foc automat! Concret, întreg sezonul competiţional 2019-2020 ar urma să fie finalizat în 56 de zile! 6 iunie e data avansată pentru reluarea campionatului care, până atunci, va fi avut trei luni de pauză. Aprobarea acestui calendar ar urma să se facă după o şedinţă ce va fi organizată vineri. Dacă nu se vor întâmpla lucruri neprevăzute, echipele ar urma să-şi reia antrenamentele de la 16 mai, pentru a beneficia, la fel ca formaţiile româneşti, de trei săptămâni de pregătire, până la meciurile oficiale.

Italia, mai întâi teste, apoi antrenamente

Cu cele mai multe decese provocate de COVID-19 în Europa, peste 20.000, Italia părea, la un moment dat, în imposibilitatea de a organiza meciuri de fotbal, cel puţin în viitorul apropiat. Acum însă, de când cifrele pandemiei sunt în scădere, speranţele revenirii la normal au crescut. Şi preşedintele federaţiei, Gabriele Gravina, a explicat paşii care urmează: „Vom debuta, sper, la începutul lunii mai cu teste pentru a ne asigura că jucătorii sunt negativi şi că antrenamentele pot fi reluate“. 

Dacă acest plan va fi respectat, atunci, cel mai probabil, meciurile din Serie A se vor relua la începutul lunii iunie.

Spania are trei scenarii la dispoziţie

Starea de urgenţă va rămâne în vigoare până la data de 26 aprilie, aşa că până atunci şi antrenamentele echipelor rămân suspendate. Apoi însă, dacă situaţia răspândirii coronavirusului va fi ţinută sub control, există trei scenarii pentru reluarea campionatului. „Vom putea reîncepe competiţia pe 28-29 mai, 6-7 iunie sau 28 iunie“, a explicat preşedintele La Liga, Javier Tebas.

Franţa, meciuri fără spectatori

Preşedintele ţării, Emmanuel Macron, a explicat că restricţiile vor fi valabile până la 11 mai, după care, gradual, se vor ridica. Festivalurile şi evenimentele publice pot fi organizate, cel mai probabil, de la jumătatea lunii iulie încolo. Cum fotbalul nu poate aştepta până atunci, meciurile din Ligue 1 ar urma să fie reluate de la începutul lunii iunie, însă fără spectatori în tribune. Presa franceză a avansat data de 3 iunie pentru revenirea echipelor pe teren, sezonul urmând să se încheie la 25 iulie, cu partide jucate o dată la trei zile.

Cu siguranţă, vor trece mai multe luni, poate şi un an şi jumătate, până când fanii vor putea intra din nou pe stadioane. Gerald Haug preşedinte Academia de Ştiinţe din Halle  

Situaţia campionatelor din Big 5

Ţară Etape rămase

Anglia 9

Italia 12

Spania 11

Germania 9

Franţa 10

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite