Doliu în sport: A murit Jim Hines, uriașul american cu o performanță colosală

0
Publicat:

Americanul Jim Hines, primul atlet care a scos sub zece secunde pe distanţa de 100 metri (9 sec 95), a murit la vârsta de 76 de ani, a anunţat luni Federaţia Internaţională de Atletism (World Athletics), exprimându-şi "profunda tristeţe".

Jim Hines
Jim Hines

"Pe lângă faptul că a fost campion olimpic la 100 m în 1968, Hines este cunoscut pentru că a fost primul atlet care a coborât oficial sub pragul celor 10 secunde", a reamintit WA, într-un comunicat de presă publicat pe site-ul său.

În timpul finalei în proba de 100 m la Jocurile Olimpice din Mexic, pe 14 octombrie 1968, americanul a obţinut această performanţă fără precedent, învingându-i pe jamaicanul Lennox Miller şi pe compatriotul său Charles Greene.

Tabela Stadionului Olimpic din Ciudad de Mexico afişase mai întâi 9,9 secunde, apoi timpul lui a fost anunţat la 9,89 secunde pe cronometrul electric, înainte de a se afişa timpul oficial de 9,95 secunde.

"Dacă mi-au corectat timpul, este pentru că nimeni nu putea să creadă că un om aleargă atât de repede", a spus Jim Hines, într-un interviu acordat cotidianului francez L'Equipe în 2016.

Acest record a stat în picioare timp de 15 ani, până când a fost doborât (9 sec 93) de compatriotul său Calvin Smith la Colorado Springs (Statele Unite), în 1983. Actualul deţinător al recordului este jamaicanul Usain Bolt, cu un timp de 9 sec 58 realizat la Campionatele Mondiale din 2009 de la Berlin.

La JO din Mexic din 1968, Jim Hines a câştigat aurul şi cu ştafeta americană de 4 x 100 m, dar, ulterior, a abandonat atletismul pentru a se reprofila pe fotbal american, însă fără mare succes.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite