Dezvăluiri inedite: Tamaş, pe urmele lui Bumbescu şi Iovan. Cum au fost eliminaţi cei doi din lotul Stelei în 1992

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ajuns la 32 de ani, Gabriel Tamaş a ajuns într-un moment de cumpănă al carierei. Mirel Rădoi a decis să-l excludă din lot, după ce fundaşul a petrecut joi noapte împreună cu Marius Niculae şi n-a mai ajuns în timp util la reunire.

Pentru Tamaş, situaţia nu este deloc roză, mai ales că excluderea sa a venit taman în momentul în care reuşise să revină în atenţia selecţionerului Anghel Iordănescu. Puţini ştiu însă că, în urmă cu 23 de ani, au existat alte două situaţii similare la Steaua, conducerea de atunci a grupării „militare” decizând să-i îndepărteze, din aceleaşi motive, pe Ştefan Iovan şi Adrian Bumbescu. „Căpitanul de la Sevilla” şi „Colonelul” aveau exact vârsta lui Tamaş şi erau adevăraţi idoli în Ghencea, fiind însă recunoscuţi şi ca petrecăreţi notorii. În anii '80, cei doi obişnuiau să-şi facă veacul la Hanul Drumeţului, exact în buza arenei din Ghencea. Se povesteşte că gestionarul cârciumii obişnuia chiar să-i încuie în restaurant, după ora închiderii, dar nu înainte de a le lăsa la îndemână provizii serioase de băutură. Dimineaţa, gestionarul venea, descuia campionii şi le prezenta acestora nota de plată.

Bumbescu: „Mi s-au pus numai beţe în roate”

Situaţia s-a schimbat însă după Revoluţie. La începutul anului 1992, Bumbescu rămăsese ultimul mohican din echipa Stelei care câştigase Cupa Campionilor în 1986. Sătul de numeroasele escapade ale fundaşului, Ion Alecsandrescu, preşedintele clubului, a decis să-l dea afară pe uşa din dos. Astfel că returul sezonului respectiv l-a prins pe Bumbescu în eşalonul secund, la Callatis Mangalia. „Mi s-au pus numai beţe în roate după Revoluţie. Alecsandrescu şi ceilalţi conducători au cerut bani mulţi pe mine, în momentul când m-au dorit belgienii de la Tongeren şi israelienii de la Hapoel Tel-Aviv. După ce că nu m-au lăsat să plec, peste câteva luni m-au şi dat afară de la echipă, că nu le mai trebuiau jucători cu personalitate. Aşa că mi-am petrecut ultimii ani de carieră pe la Mangalia şi Mizil”, povestea Bumbescu, în urmă cu câţiva ani, pentru „Adevărul”. Totuşi, fostul fundaş susţine că viaţa sa extrasportivă nu i-a afectat niciodată randamentul din teren. „Tată, n-am fost uşă de biserică, dar eu şi colegii mei de generaţie chiar ştiam şi când să bem. Dacă aveam meci sâmbătă, nu mai puneam alcool în gură încă de miercuri”, a explicat fostul fotbalist.

Iovan: „Puiu Iordănescu m-a dat afară!”

Câteva luni mai târziu, în vara anului 1992, se întorcea în Ghencea şi Ştefan Iovan, după o scurtă experienţă în Anglia, la Brighton & Hove Albion. Însă n-a apucat să joace decât şase partide în campionat, după care i s-a arătat uşa! „Puiu Iordănescu m-a dat afară! Eu am trecut mai greu de la comunism la democraţie. Într-o zi m-am trezit mai târziu şi am ajuns la stadion în timpul antrenamentului, motiv pentru care am fost înlăturat imediat de la echipă”, a povestit Iovan, într-un interviu pentru „Adevărul”. Ulterior, „Căpitanul de la Sevilla” şi-a continuat cariera la Rapid, Electroputere Craiova şi CSM Reşiţa. „Am jucat 70 de meciuri în tricoul Rapidului şi am fost primit foarte bine în Giuleşti. La un moment dat, s-a pus chiar în discuţie convocarea mea pentru Cupa Mondială din 1994”, a povestit Iovan.

Eram profesionişti pe teren toţi, apoi mai mergeam să bem ceva. Suntem câţiva care am fost campioni şi pe teren, şi la şpriţ Adrian Bumbescu fost internaţional
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite