De ce Top 5 nu e un vis interzis pentru Simona Halep: are victorii cu aproape toate jucătoarele mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Accederea între primele cinci jucătoare ale lumii e o ţintă realizabilă pentru Simona Halep. Ea are palmares pozitiv sau egal cu jumătate dintre adversarele aflate în Top 10.

Simona a încheiat un an, 2013, care a făcut-o cunoscută în România printre cei care nu mănâncă tenisul pe pâine. Odată lăsată în urmă ştirea cu jucătoarea care şi-a micşorat sânii pentru o mai bună mobilitate, Halep a devenit ceea ce ştim cu toţi astăzi, un exemplu de tenacitate, o jucătoare cu un psihic rar întâlnit la sportivii români, mai degrabă emotivi şi labili.

Constănţeanca a încheiat anul pe locul 11, dar sunt destule voci care prevăd o ascensiune până în primele cinci jucătoare din lume. Managerul ei, Virginia Ruzici, a afirmat pentru „Adevărul”: „Simona a ajuns la rapid la o maturitate în joc extraordinară, deşi este foarte tânără. A reuşit să se ferească de accidentări, pentru că se pregăteşte foarte bine fizic şi a crescut foarte mult mental. A câştigat încredere pas cu pas, iar victoriile la Stosur sau Bartoli i-au dat un capital de încredere de care avea nevoie. Am încurajat-o în momentele dificile şi i-am spus că este una dintre cele mai talentate jucătoare actuale”.  

Câştigătoare de Roland Garros, Ruzici spune că un turneu de Grand Slam şi accederea în Top 5 sunt obiective de atins pentru Halep: „Cele mai bune jucătoare de tenis, cele din primele cinci, au început să se teamă de Simona. Eu cred că şi Serena o va lua în serios de acum înainte. Deocamdată, nu prea are loc nimeni de americancă la Grand Slamuri, dar viitorul aparţine jucătoarelor tinere, talentate”.

Top 10 poate fi atins repede

Ascensiunea Simonei Halep a început din mai 2013. Românca a jucat slab în primele turnee ale sezonului recent încheiat, deci marja de progres ca punctaj în clasamentul WTA este foarte mare. În plus, Halep chiar merită să intre între primele 10 jucătoare ale lumii.

Per total, ea a bătut de 6 ori jucătoarele din Top 10 şi a fost învinsă de 14 ori. Dacă ne referim însă strict la palmaresul din 2013,  ea a disputat 9 meciuri cu cele mai bune tenismene, a pierdut 5 (de două ori la Serena Williams) şi a câştigat 4.

Micşorând cercul la jucătoarele clasate pe locurile 6-10, Halep are trei victorii şi un singur eşec în 2013. De referinţă sunt victoriile cu Jelena Jankovici (în sferturi la Roma), Caroline Wozniaki şi Petra Kvitova (în semifinale, respectiv finala de la New Heaven). De altfel, cele trei jucătoare amintite, plus Angelique Kerber şi Na Li, au palmares negativ sau egal în confruntările cu Simona Halep.

Adrian Marcu: „Nu are servici-vole”

Noul sezon va debuta la sfârşitul anului, în Australia. Până atunci, Halep se va pregăti la Bucureşti cu antrenorul ei, Adrian Marcu. ”Simona este într-un progres extraordinar. A bătut 16 din primele 20 de jucătoare ale lumii. Serveşte mult mai bine şi o poate face şi mai bine. Acum câtva timp, practic nu avea acest element. Poate că nu vine suficient la fileu, dar nu este ca şi când nu ar avea deloc în poftofoliu acest procedeu. Însă, ea nu poate face serviciu-vole”, a spus tehnicianul pentru sport24h.ro. 

Palmaresul Simonei cu jucătoarele din Top 10

Adversar                     Scor               Scor în 2013
Serena Williams           0-3                       0-2
Victoria Azarenka         0-2                       0-0
Na Li                             1-1                       0-1
Maria Şarapova            0-2                       0-0
Agniesza Radwanska  1-3                       1-1
Petra Kvitova               1-0                       1-0
Sara Errani                  0-1                        0-1
Jelena Jankovici           2-1                       1-0
Angelique Kerber         1-0                        0-0
Caroline Wozniaki        1-1                       1-0

Total: 6 victorii – 14 înfrângeri

2013: 4 victorii – 5 înfrângeri

Top 6-10: 5 victorii – 3 eşecuri (total), 3-1 (2013)

Alte jucătoare de top învinse în 2013: Kuzneţova, Bartoli, Ivanovici, Vinci, Kirilenko, Stosur.

53-17 este raportul dintre victorii şi înfrîngeri în 2013 pentru Simona Halep.

Cum a progresat Simona Halep An  Pe ce loc a încheiat 2008 352 2009 210 2010 81 2011 53 2012 47 2013 11

Simona: „Vreau să fac ceva mare de tot”

Halep e chiar mai îndrăzneaţă, iar planul ei mărturisit e să obţină supremaţia în tenisul feminin “Locul 1 mondial este un vis al meu foarte mare. Nu ştiu dacă voi şi reuşi să fac această minune, dar vă asigur că pentru asta muncesc zilnic, pentru că vreau să fac ceva mare de tot în acest sport pe care-l iubesc enorm”, a spus ea la Radio GSP. Halep le-a mulţumit suporterilor veniţi până la Sofia: „ Cuvintele sînt prea mici să explic ce simt despre dragostea românilor. Pentru prima dată în viaţa mea mi-au dat lacrimile la finalul unui meci. A fost incredibil să văd cîtă lume a venit special pentru mine. Am simţit susţinerea tuturor. Mă gîndeam la toţi cei care m-au ajutat să ajung pînă aici şi că pot aduce şi eu bucurie românilor”.
 

Îmi place să lupt pînă la ultima minge, să cred în mine. Am învăţat asta de cînd eram la juniori, să nu cedez niciodată. Simona Halep, locul 11 mondial
 Încurăjarile Serenei, de după meciul pierdut în faţa ei, mi-au dat o anumită încredere. Observ că tot mai multe jucătoare mă apreciază. Simona Halep, locul 11 mondial
Simona a bătut, deja, trei sportive care au fost numărul 1 şi multe din primele 10, cred că ar putea să câştige un Grand Slam Adrian Marcu, antrenor Simona Halep

Citiţi şi:

Povestea Simonei Halep, românca ce-ar putea reînvia gloria tenisului românesc

Succesul înregistrat de Simona Halep la Sofia într-o finală de turneu WTA este al şaselea în acest an. Aceste performanţe îi dau tot dreptul celei mai bune jucătoare de tenis din ţară să spere că va deveni sportivul anului 2013 în România.

Nimeni nu-i stă în cale: Simona Halep a jucat încântător cu Stosur, în finala de la Sofia şi a câştigat Turneul Campioanelor

Finala Turneului Campioanelor de la Sofia a fost un deja-vu pentru suporterii români. La fel ca în semifinale, contra Anei Ivanovici, Halep a pierdut primul set, dar a revenit incredibil şi le-a câştigat pe celelalte două, adjudecându-şi al şaselea trofeul WTA în 2013.

Halep a atins o performanţă pe care au reuşit-o doar alte trei jucătoare în acest an: cifre formidabile pentru românca de 22 de ani

„Adevărul“ prezintă o ierarhie care o clasează pe Halep între primele patru jucătoare care activează în circuitul WTA.

Ion Ţiriac speră ca forma incredibilă de moment a Simonei Halep să nu fie doar un foc de paie. „Vă rog, lăsaţi-o în pace pe fătuca asta!“

Ion Ţiriac este încântat de parcursul pe care l-a avut Simona Halep în acest an, precizând că aceasta poate deveni o jucătoare şi mai valoroasă cu condiţia să se concentreze exclusiv pe tenis, fără a avea alte preocupări specifice showbiz-ului.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite