Cea mai onorantă comparaţie pentru un antrenor român: zece motive pentru care arabii îl pun pe Olăroiu lângă Mourinho

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai important ziar din Emirate i-a dedicat fostului tehnician al Stelei un amplu articol în care a făcut o paralelă între Oli şi „The Special One“.

Cosmin Olăroiu a luat deja Supercupa şi titlul cu Al-Ahli şi poate încheia stagiunea cu alte două trofee, dacă formaţia din Dubai va învinge în finala Cupei Emiratelor (19 aprilie) şi în finala Cupei Preşedintelui (18 mai). 

Câştigarea tuturor trofeelor puse în joc, în acelaşi sezon, ar reprezenta o premieră în istoria fotbalului din Emirate. Tot o premieră a fost şi „hattrick-ul“ realizat de Oli în campionat. Românul a devenit primul tehnician, care a cucerit trei titluri la rând: în 2011-2012 şi în 2012-2013 cu Al-Ain şi în 2013-2014 cu Al-Ahli. După această serie formidabilă, ziarele din Emirate s-au întrecut în a-l elogia pe antrenorul de 44 de ani. 

Cel mai onorant articol pentru Oli a fost cel publicat de ziarul „Ittihad“ în care ziariştii arabi au enumerat zece motive pentru care românul poate fi comparat cu celebrul Jose Mourinho.

1- „Antrenează“ mentalitatea şi controlează tot

Şi Mourinho, dar şi Cosmin sunt doi oameni care pregătesc jucătorul nu doar din punct de vedere tactic şi fizic, ci îi „antrenează“ şi mentalitatea. În plus, sunt doi antrenori care controlează tot la un club. Amândoi opresc, efectiv, intervenţia celorlalţi oficiali în viaţa echipei şi preiau, inclusiv gestionarea bugetului.

2- Personalitate puternică

Datorită caracterului lor puternic, Mourinho şi Cosmin îi influenţează şi îi domină pe toţi cei din jurul lor, de la jucători la oficiali, până la suporteri şi chiar ziarişti. Şi, de obicei, amândoi furnizează subiecte pe bandă pentru jurnaliştii ţării în care lucrează. 

3- Stârnesc controverse

Mourinho se distinge de ceilalţi antrenori prin declaraţiile pe care le face, prin atitudinea sa şi prin acţiunile sale. La fel stau lucrurile şi în cazul lui Cosmin, care spune lucrurilor pe nume, motiv pentru care a stârnit multe controverse în afara gazonului. Şi Mourinho şi Cosmin au această abilitate de a provoca reacţii puternice. E, de fapt, o strategie de a lor de pe urma căreia câştigă echipa. Luând presiunea asupra lor, Mourinho şi Cosmin îi eliberează pe jucători de această povară.

4- Analizează obsesiv adversarul

Cosmin şi-a demonstrat, nu o dată, abilitatea de a „citi“ jocul adversarului pe care îl studiază obsesiv. Mourinho e şi el genul de antrenor, care e mereu cu un pas înaintea rivalului: intuieşte reacţiiile lui, îşi mută jucătorii pe teren, în funcţie de ce va face adversarul, şi îşi dezvoltă tactica pentru a contracara planurile omologului său de pe cealaltă bancă. 

5- Maeştrii meciurilor mari 

Cosmin a dovedit că e antrenorul meciurilor cruciale. A început sezonul prin a câştiga Supercupa în dauna deţinătoarei trofeului, Al-Ain. Apoi, în campionat, a luat 13 din cele 15 puncte din confruntările de până acum cu Al-Shabab, Al-Jazira şi Al-Ain, principalele contracandidate în lupta pentru titlu. Mourinho e şi el un specialist al derby-urilor, ceea ce se vede în parcursul celor de la Chelsea, în Premier League. 

6- Câştigă trofee la orice echipă

Cosmin şi Mourinho nu suportă eşecul şi vor să câştige, indiferent de meci sau de competiţie. Această dorinţă nebună de victorie a făcut ca nici unul dintre ei să nu părăsească vreo echipă cu mâna goală, în ultimii ani. 

7- Ştiu când să plece

Cosmin şi Mourinho sunt inspiraţi nu numai când vine vorba de tactică, ci şi când vorbim de paşii făcuţi în carierele lor. Amândoi ştiu când să meargă, dar, foarte important, când să plece de la un club. Dovada? Românul a părăsit Al-Ain după trei trofee cucerite în doi ani, când şi-a dat seama că echipa şi-a atins limitele şi nu mai poate progresa.

8- Aduc echilibrul tactic

Echipele antrenate de Olăroiu şi de Mourinho se remarcă printr-un echilibru tactic ieşit din comun. Aproape mereu, formaţiile lor au o defensivă solidă, însă fără ca acest lucru să vină în dauna jocului ofensiv. În acest sezon, Chelsea are cea mai bună apărare din Premier League şi al treilea atac. În Emirate, Al-Ahli are cele mai multe goluri marcate în campionat şi a treia defensivă din prima ligă.

9- Controlează jucătorii prin prietenie

Oriunde a lucrat în zona Golfului Persic, Cosmin s-a împrietenit cu elevii săi, astfel încât a rămas foarte apropiat de ei, chiar şi după ce a plecat de la club. În ciuda acestei relaţii, el a ştiut mereu să-şi impună punctul de vedere şi să-i controleze pe jucători. La fel ca şi tehnicianul român, Mourinho păstrează relaţii strânse cu majoritatea fotbaliştilor pe care i-a antrenat.

10- Visul neîndeplinit: naţionala

În ciuda rezultatelor excelente pe care le-au avut la nivel de cluburi, Cosmin şi Mourinho au, în acest moment, un vis neîndeplinit: amândoi îşi doresc să antreneze, la un moment dat, echipele naţionale ale ţării lor. La 44, respectiv 51 de ani, timpul nu e pierdut pentru nici unul dintre ei. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite