Canotajul românesc, în moarte clinică!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Al doilea cel mai performant sport olimpic din istoria României, cu 37 de medalii obţinute de-a lungul istoriei, are şanse minime să obţină vreo medalie la Jocurile Olimpice, unde va lipsi, aproape sigur, cea mai medaliată barcă: 8+1 feminin.

România a participat săptămâna trecută la Campionatele Mondiale de canotaj de la Aiguebelette cu şapte echipaje, însă niciunul dintre acestea nu a reuşit calificarea în finale. Până la urmă, cu chiu cu vai, s-a reuşit calificarea cu trei echipaje la Jocurile Olimpice, în urma desfăşurării finalelor B. Cele trei echipaje sunt următoarele: dublu rame feminin (Cristina Grigoraş, Laura Oprea); dublu rame fără cârmaci masculin (Cristi Ilie Pîrghie, George Palamariu)  şi patru rame fără cârmaci masculin (Vlad Dragoş Aicoboae, Adrian Dămii, Marius Vasile Cozmiuc, Toader Andrei Gontaru).

Chiar şi aşa, şansele de a obţine măcar o clasare pe podium la Rio de Janeiro sunt aproape nule. Echipajul cel mai medaliat din istoria acestui sport, barca de 8+1 feminin a ratat finala mondială pentru prima oară în istorie şi mai are doar şanse teoretice de a ajunge în Brazilia. Din 1980, de la Moscova, barca feminină de 8+1 a României nu a lipsit de pe podiumul olimpic, singura excepţie fiind ultima Olimpiadă, când România a terminat exact lângă podium, în proba regină a canotajului. Ar fi mai fi o şansă minusculă de calificare, la Regata de la Lucerna, de anul viitor, pe care fetele trebuie să o câştige sau să iasă măcar pe locul 2 pentru a prinde avionul de Rio. Canotajul românesc s-a “scufundat” practic după ce Mircea Roman, cel care a coordonat loturile de canotaj ale României între 2002 şi 2014, a renunţat anul trecut la funcţie, fiind înlocuit de Cristian Maliş, un tehnician fără blazonul predecesorului său. 

Câţi sportivi vom avea la Rio?

Nici celelalte sporturi nu stau însă foarte bine cu mai puţin de un an înainte de startul Jocurilor Olimpice, rezultatele obţinute până acum fiind sub aşteptări. În decembrie 2014, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Alin Petrache, preconiza, într-un interviu acordat cotidianului Gazeta Sporturilor, că România va avea 100 de sportivi calificaţi la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. “Eu cred că vom califica 100 de sportivi, care vor putea aduce şase-opt medalii. Federaţiile şi-au asumat 10-14 medalii. Să nu uităm că la fiecare Olimpiadă a existat cel puţin o surpriză! A fost o medalie cucerită de un sportiv la care nimeni nu s-a aşteptat, cum au fost cazul Constantinei Diţă la Beijing 2008 şi al lui Alin Moldoveanu la Londra 2012”, afirma Petrache la vremea respectivă. Acum, declaraţiile sale sunt mult mai ponderate: “Cred vom califica 50 – 60 de sportivi. Dacă vor fi mai mulţi, nu ne vom supăra…Federaţiile şi-au propus ca obiectiv între opt şi zece medalii. Ar fi un rezultat bun”. Până în prezent, au reuşit să-şi asigure calificarea la Jocurile Olimpice doar 26 de sportivi. Există încă patru înotători care au îndeplinit baremul B şi ar putea fi acceptaţi în lotul deplasat la Olimpiadă de către Comitetul Executiv al COSR, dar o decizie în privinţa lor va fi luată abia la anul.

Dintre sportivii calificaţi deja, ar putea avea şanse la medalii doar Roxana Borha şi Elena Meroniac la kaiac dublu — 500 m, sportivele obţinând medalia de argint în această probă la Jocurile Europene de la Baku, Marian Oprea, cel care a cucerit în 2004 medalia de argint la triplusalt, la Olimpiada de la Atena, respectiv pugilistul Mihai Nistor, care a obţinut recent medalia de bronz la Campionatele Europene de la Smokov, la categoria +91 kilograme.

Sportivii calificaţi până acum la Olimpiadă

1. Marius Ionescu atletism
2. Marius Cocioran atletism
3. Claudia Ştef atletism
4. Alina Rotaru atletism
5. Andrei Gag atletism
6. Marian Oprea atletism
7. Bianca Razor atletism
8. Florentina Marincu atletism
9. Mihai Donişan atletism
10. Mihai Nistor box
11. Robert Glinţă înot
12. Traian Neagu înot
13. Cătălin Turceag înot
14. Daniel Burciu kaiac-canoe
15. Petruş Gavrilă kaiac-canoe
16. Roxana Borha kaiac-canoe
17. Elena Meroniac kaiac-canoe
18. Laura Oprea canotaj
19. Cristina Grigoraş canotaj
20. Cristi Pîrghie canotaj
21. Marius Cozmiuc  canotaj
22. George Palamariu canotaj
23. Vlad Dragoş Aicoboae canotaj
24. Adrian Dămii canotaj
25. Toader Andrei Gontaru canotaj
26. Alin Alexuc-Ciurariu  lupte

8 medalii olimpice a obţinut echipajul feminin 8+1: 3 de aur, 3 de argint şi 2 de bronz
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite