Botezul căpitanului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbul de generaţii la echipa naţională de baschet s-a realizat în redacţia „Adevărul“. Virgil Stănescu, fostul căpitan al tricolorilor, i-a predat ştafeta noului lider Vlad Moldoveanu înainte de startul campaniei pentru Eurobasket 2013.

Noua generaţie a „tricolorilor înalţi" este gata de un nou start şi se reunesc la sfârşitul acestei luni pentru o nouă campanie de calificare la Campionatul European, ultima disputată pe sistemul diviziilor valorice. Începută anul trecut, restructurarea lotului naţional de seniori va continua, cu toate că Federaţia Română de Baschet spera să se poată baza totuşi şi pe câţiva dintre veteranii care au dus greul la echipa naţională în ultimul deceniu.

Fostul căpitan al echipei naţionale, Virgil Stănescu, consideră naţionala un capitol încheiat, motivul principal fiind unul personal, soţia sa Ana urmând să nască în această vară cel de-al doilea copil al cuplului.

„După atâţia ani la echipa naţională cred că a venit momentul celor mai tineri. Din păcate, eu nu voi mai putea onora lotul naţional deoarece trebuie să fiu alături de soţia mea, care va naşte în luna iulie o fetiţă", a spus Stănescu.

Într-o întâlnire între două generaţii, fostul căpitan al tricolorilor i-a înmânat ştafeta noului lider, Vlad Moldoveanu, care activează în NCAA, la American University. 

„Chiar dacă mai e cale lungă până la a construi o echipă de top, am văzut tineri jucători care au progresat mult în ultimul an şi care merită şansa de a duce mai departe naţionala", a spus Stănescu.

Simţim lipsa veteranilor

România va juca în grupa din Divizia B europeană pentru ultima oară, urmând ca la finalul actualei campanii aceste nivele valorice să fie desfiinţate. România ar putea astfel da din nou piept cu granzi precum Spania, Serbia sau Grecia.

„M-aş bucura să putem juca împotriva unor astfel echipe, însă cred că trebuie să ne schimbăm până atunci mentalitatea, să nu mai intrăm cu capul plecat pe teren", consideră Vlad Moldoveanu.

„Cred că sunt echipe din primul eşalon pe care le putem bate. Deocamdată va trebui însă să ne concetrăm asupra adversarilor din grupa actuală, care nu sunt deloc de neglijat", a completat jucătorul de la American University.

Dacă Suedia şi Belarus sunt echipele cu care ne luptăm pentru primele două locuri, trebuie să fim atenţi şi la Azerbaijan şi Albania, care beneficiază de o serie de baschetbalişti americani naturalizaţi.

„Prezenţa a câţiva dintre jucătorii veterani ne-ar fi ajutat cu siguranţă, mai ales în posturile deficitare, cele de pivot şi de conducător de joc. Le-am simţit şi anul trecut lipsa, pe finalul meciurilor strânse, cum a fost cel cu Cipru, unde contează enorm experienţa", a mai explicat Moldoveanu.

Americanul Jim Harrick preia naţionala

Americanul Jim Harrick, care a acceptat să preia funcţia de antrenor principal al „tricolorilor înalţi" va sosi în România la 22 iunie, urmând a face cunoştinţă cu lotul la reunirea din 28 iunie, de la Bucureşti.

Harrick, 71 de ani, a antrenat timp de 23 de sezoane la mai multe echipe universitare americane. Între anii 2003-2006 a fost scouter (căutător de talente) pentru echipa din NBA, Denver Nuggets, iar în 2006-2007 a antrenat echipa Bakersfield Jam, din NBDL.

„Având în vedere că avem în lot mai mulţi jucători care au evoluat în colegiu, în Statele Unite, sperăm să ne adaptăm mai uşor la metodele noului antrenor", a spus Vlad Moldoveanu.

Programul României în grupa B

Meciuri tur:

11 august - România-Suedia (la Cluj)
14 august - Albania-România
17 august - România-Azerbaidjan
21 august - Belarus-România

Meciurile retur vor avea loc în 2011.

Câştigătoarea fiecăreia din cele trei grupe, plus echipa cu cea mai bună linie de clasament de pe locul secund, vor evolua apoi în Turneul Final Four, finalistele urmând să promoveze în Divizia A valorică, care însă va fi desfiinţată începând cu 2013.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite