“Bebe” s-a făcut mare. Povestea jucătoarei de 19 ani, cea mai bună handbalistă a României contra Tunisiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabriela Perianu a fost desemnată cea mai bună jucătoare a partidei România – Tunisia, scor 27-17. Ea locuieşte şi acum în cartierul brăilean Radu Negru,

Debut fără emoţii pentru România la Campionatul Mondial de handbal. Înaintea jocului cu Tunisia, selecţionerul Gheorghe Tadici le-a scris pe o tablă fetelor la şedinţa tehnică: “Victorie la 8-10 goluri şi să nu primim mai mult de 16 goluri”. Dorinţa i-a fost îndeplinită pe jumătate, handbalistele noastre primind cu un gol mai mult decât le-a cerut drasticul antrenor, scor final 27-17. Chiar şi-aşa, selecţionerul s-a declarat mulţumit de succesul cu campioana Africii şi a amânat “amenda” verbală.
Împotriva Tunisiei, România a pornit ca un motor diesel, punctând prima oară abia în minutul 4 al jocului. Cristina Neagu şi-a dat apoi drumul la braţ, marcând de câteva ori din afara liniei de 9 metri, goluri ce le-au liniştit pe africance. Până la final, handbalista Buducnostului a plasat în contul naţionalei şase reuşite, la fel ca tânăra Gabriela Perianu, cea care a făcut o repriză secundă demnă de lăudat, cu care a luat ochii organizatorilor. Puştoaica de 19 ani de la Dunărea Brăila a primit la final trofeul cuvenit  “Celei mai bune jucătoare a partidei”.

Stă într-un cartier sărac

Gabriela Perianu sau „Bebe”, cum o alintă colegele ei, este la prima competiţie majoră a carierei. Ea locuieşte în Radu Negru, un cartier mărginaş al Brăilei. Părinţii Gabrielei au muncit în agricultură pentru a-i asigura un trai decent şi a-i cumpăra câte o pereche de adidaşi. Antrenorul care a format-o din clasa 5-a până într-a 12-a, Cristi Preda, îşi aminteşte: „Ne zbăteam să facem rost de echipamente. Părinţii Gabrielei nu sunt înstăriţi, dar formează o familie cumsecade şi unită. Ăsta a fost norocul ei, că a rămas lângă părinţi şi nu a apucat-o pe alte căi. Acum, a venit rândul lui <Bebe> să-şi ajute familia”. 

Nu a luat bacalaureatul

Perianu mai are în plamares un titlu de  „Cel mai bun inter stânga” la Mondialul Under 19. De altfel, Gabriela a bifat prezenţe prin toate loturile naţionale ale României, ceea ce i-a lăsat puţin timp pentru şcoală. „Handbalul i-a ocupat 9 luni din 12, efectiv n-a avut timp de învăţat. A picat la Bac, i-au lipsit 70 de sutimi la română. Din păcate,  statul român nu oferă tratament preferenţial sportivilor care fac performanţe. Va da Bacul din nou la vară, e o fată inteligentă, nu e o problemă pentru ea să ia examenul”, spune Cristi Preda.
 
Golurile României cu Tunisia au fost marcate de: Gabriela Perianu - 6, Cristina Neagu -6 (1 de la 7 m), Ada Nechita - 4, Aurelia Bradeanu - 3 (1 de la 7 m), Valentina Ardean Elisei - 3, Oana Manea - 2, Eliza Buceschi -1, Aneta Pârvuţ -1 ş  i Giorgiana Ciuculete -1.

După Australia dăm de greu

Mondialul de handbal din Serbia continuă pentru România cu jocul de luni cu Australia. Partida se anunţă a fi una facilă, la îndemâna handbalistelor noastre, care vor începe “urcuşul” abia de marţi, când vor da piept cu Germania. Partida de marţi cu nemţoaicele şi cea de joi cu Ungaria sunt importante în configuraţia clasamentului din Grupa D. Ideal ar fi ca România să termine grupa pe locul 1 sau 2, pentru a evita în optimi un adversar redutabil din Grupa C, acolo unde pretendente la primele poziţii sunt puternicele echipe ale Norvegiei şi Spaniei.


Meciurile din Grupa D
Ungaria-Cehia 35-27
Germania-Australia 36-15
România-Tunisia 27-17
Clasament: 1. Germania 2 puncte (+ 21), 2. România 2 p  (+10), 3. Ungaria 2 p (+8), 3. Cehia 0 p (-8), 4. Tunisia 0 p (-10), 5. Australia 0p (-21).

Luni

Tunisia-Ungaria, ora 15:45
Cehia-Germania, ora 18:00
Australia-România, ora 20:15

Următoarele meciuri ale României
Marţi, Germania-România, ora 18:00
Joi, România-Ungaria, ora 20:15
Vineri, România-Cehia, ora 20:15
@ Toate meciurile României sunt în direct pe DolceSport 1

Ştiri pe aceeaşi temă:

HANDBAL România - Tunisia: 27-17. „Tricolorele“ au debutat cu o victorie la Campionatul Mondial

A început Mondialul de handbal feminin: Serbia, ţara-gazdă, a trecut de Japonia. România debutează sâmbătă

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite