Aşteptăm salvarea de la Halep şi zgură: România joacă la Fed Cup cu un lot care are mai multe eşecuri decât victorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rămânerea României în Grupa Mondială II e în rachetele unor jucătoare care au adunat mai multe înfrângeri decât victorii în 2017. Fetele convocate de Ilie Năstase speră ca suprafaţa de joc să le încurce pe britanice.

După trei înfrângeri consecutive pe teren propriu, cu Cehia (2-3), Germania (1-4) şi Belgia (1-3), România a căzut din Grupa Mondială I în Grupa Mondială II, iar acum e ameninţată de o nouă retrogradare.

Sâmbătă şi duminică, tricolorele vor înfrunta Marea Britanie, miza fiind uriaşă: un loc în Grupa Mondială II. Dacă româncele vin după trei meciuri pierdute la rând, în schimb, Konta şi colegele ei sunt pe val. În luna februarie, când România era învinsă de Belgia, britanicele au făcut furori, în decurs de patru zile, la Tallinn (Estonia).

Mai întâi, au câştigat partidele din grupa C cu Portugalia (3-0), Letonia (3-0) şi Turcia (3-0), ajungând în ultima zi la barajul cu Croaţia în care, din nou, s-au impus, scor 2-1. Aceste victorii le-au trimis la play-off-ul cu România. 

Cine va învinge, în acest weekend, la Mamaia va evolua în Grupa Mondială II. Învinsa va evolua în Grupa I, zona Euro-Africa.

Halep şi mai cine?

Ierarhia WTA arată că Ilie Năstase a convocat cel mai bine clasate jucătoare pentru partidele cu Marea Britanie. Problema e că aproape toate, cu excepţia lui Halep, traversează o criză de formă. De altfel, singura care are şi un bilanţ pozitiv în 2017 e Simona. Per total, fetele care formează lotul României au adunat mai multe înfrângeri decât victorii în acest sezon.

De partea cealaltă, din echipa convocată de Anne Keothavong face parte Johanna Konta, revelaţia circuitului feminin în acest sezon. Sportiva de 25 de ani a şi câştigat singurul duel româno-britanic care a avut loc în acest an, trecând de Halep, în sferturi, la Miami. Ulterior, Johanna a şi cucerit trofeul în turneul american.

O pereche sudată la dublu

Dacă în ultima perioadă, România a avut mai mereu probleme cu perechea trimisă pe teren la dublu, în schimb, Marea Britanie stă foarte bine şi din acest punct de vedere. Laura Robson şi Jocelyn Rae sunt incluse în lot tocmai pentru că formează o pereche bine sudată. Ultima nici nu mai joacă la simplu, bifând ultima partidă fără partener tocmai în 2010. În luna februarie, atunci când Marea Britanie a întâlnit Portugalia, Letonia şi Turcia în grupa C din Fed Cup, cuplul Robson – Rae a câştigat toate cele trei partide disputate, cedând un singur set.

Zgură, vânt, ploaie

În încercarea de a profita la maximum de avantajul terenului propriu, România a dus meciurile cu Marea Britanie la Mamaia. Iar asta în condiţiile în care arena de la Tenis Club IDU e minusculă, de 1.900 de locuri, şi a fost nevoie de o dispensă specială din partea Federaţiei Internaţionale de Tenis (ITF) pentru ca întâlnirile din weekend să se joace acolo.

Româncele mizează pe faptul că Johanna Konta şi colegele ei, preferând hard-ul, vor fi puse în dificultate de zgură. Numai că, din cauza condiţiilor meteo, ambele echipe se vor lovi şi de alte probleme. Cum arena de la IDU e în aer liber, vântul puternic şi ploaia care se anunţă pentru duminică le vor da bătai de cap atât româncelor, cât şi adversarelor acestora.

Programul weekendului

Sâmbătă

Simona Halep - Heather Watson (12.00, Digi Sport 1)

Johanna Konta - Irina Begu (după ora 14.00, Digi Sport 1)

Duminică

Simona Halep - Johanna Konta (11.00, Digi Sport 1)

Irina Begu - Heather Watson (după ora 13.00, Digi Sport 1)

Sorana Cîrstea / Monica Niculescu - Laura Robson / Jocelyn Rae (dupa ora 15.00, Digi Sport 1)

*Digi Sport va televiza toate partidele

*Orele de disputare pot suferi modificări

*Meciul de dublu se poate anula, dacă nu va mai conta pentru calificare

Lotul României

Nume Poziţie WTA Bilanţ total în 2017 Bilanţ pe zgură în 2017

Simona Halep 5 6-4 -

Irina Begu 33 5-10 3-1

Monica Niculescu 47 5-8 -

Sorana Cârstea 62 6-8 -

Căpitan nejucător: Ilie Năstase

Lotul Marii Britanii

Nume Poziţie WTA Bilanţ total în 2017 Bilanţ pe zgură în 2017

Johanna Konta 7 22-4 -

Heather Watson 113 10-8 -

Laura Robson 202 3-5 -

Jocelyn Rae 106 la dublu 3-6 -

Căpitan nejucător: Anne Keothavong

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite