Arsenal cheltuie peste 4 milioane de euro anual pentru gazon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stadioanele mari construite în ultimele două decenii, cum este și ”Arena Națională” din București, dincolo de faptul că sunt impunătoare, elegante și confortabile, au o mare problemă: gazonul lor se degradează rapid. Cauzele sunt mai multe: schimbările climatice brutale, lipsa luminii și a ventilației, apariția unor ”paraziți” sau o proastă întreținere a lui. Din acest motiv, administratorii acestor arene cheltuie sume

Construit în 1965, ”The Astrodome” din Houston a fost primul stadion acoperit complet din lume. În momentul inaugurării, plafonul său era transparent astfel încât lumina să pătrundă în el – favoriza creșterea normală a ierbii. Cum sportivii s-au plâns că razele de soare îi deranjează în timpul meciurilor de fotbal american sau de baseball, administratorii arenei au decis să monteze un acoperiș opac. Ceea ce a făcut ca, în scurt timp, gazonul să se degradeze. Atunci a apărut o soluție avangardistă: iarba artificială.

Cu o problemă similară s-au confruntat italienii. Refăcut pentru Campionatul Mondial de fotbal din 1990, ”San Siro” din Milano a impresionat prin aspectul său de cetate fortificată. Numai că ale sale turnuri pe care se sprijinea un plafon imens au condus la apariția efectului de seră în incinta stadionului. Consecința? Gazonul s-a stricat rapid și des, iarba fiind sufocată de căldură. La fel s-a întâmplat cu ”Amsterdam ArenA”, mai cu seamă că aceasta este în proprietatea unei echipe de fotbal american.

Stadioanele vechi permiteau circulația aerului

Cei care au văzut cum arată stadioanele vechi din Anglia au observat că acestea, în marea lor majoritate, nu sunt complet închise, între tribune și peluze existând un spațiu prin care circulă aerul și pătrunde lumina. Așa se explică și de ce acolo covorul de iarbă s-a prezentat întotdeauna impecabil. Ceea ce nu-i deloc surprinzător, englezii fiind inventatorii gazonului.

În ultimele decenii, însă, stadioanele noi au devenit din ce în ce mai închise, din ce în ce mai mari. Și nu toți proiectanții lor au luat în calcul ca gazonul să fie ventilat și să dispună de lumina soarelui. Cei de la ”Stade de France”, de lângă Paris, au făcut-o. Construit pentru a găzdui finala CM de fotbal din 1998, acest stadion a fost prevăzut cu un acoperiș deasupra tribunelor care permite trecerea luminii naturale. Mai mult decât atât, acesta oprește radiațiile nocive și le lasă să treacă doar pe acele care asigură sănătatea gazonului. O altă soluție ingenioasă au găsit cei care au ridicat ”Veltins Arena” din Gelsenkirchen, care scot iarba în afara stadionului! Nu fir cu fir, ci pe toată cu ajutorul unui sistem care deplasează suprafața de joc în exterior, practic pe sub arenă.

Gazonul de pe Wembley, schimbat de 11 ori în 3 ani!

În aprilie 2010, Sir Alex Ferguson a luat foc. Supărat de faptul că Michael Owen se accidentase pe Wembley tocmai din cauza ierbii, managerul lui Manchester United considerq că trebuie făcut ceva pentru ca gazonul de pe acolo să se prezinte în condiții dintre cele mai bune. "Accidentarea este gravă. Arsenal a cheltuit 4,3 milioane de euro pentru gazonul de pe stadionul său, iar acesta este socotit a fi cel mai bun din ţară. Trebuie făcut acelaşi lucru pe Wembley. Federaţia trebuie să investească pentru ca meciurile cele mai importante să se desfăşoare pe stadionul ei".

Reacția omul care a adus glorie lui United nu era exagerată, gazonul fiind înlocuit atunci, pe Wembley, pentru a 11-a oară în trei ani! Urma meciul Saracens – Harlequins, din prima ligă engleză de rugby, iar toți se întrebau de ce trebuie schimbată iarba după numai o lună de la precedenta operațiune de acest gen. Nici Arsene Wenger n-a rămas atunci, impasibil, deşi formaţia lui nu juca pe Wembley. "Gazonul a fost schimbat deja de zece ori pe Wembley. Este inacceptabil. Problema trebuie rezolvată. Mai ales că Anglia are stadionul de fotbal cel mai renumit din lume. Este o ţară a fotbalului. Are cel mai bun campionat din lume. Trebuie să arătăm că dispunem şi de cel mai bun gazon", declara managerul lui Arsenal.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite