„Arena Naţională“: un gazon la nouă meciuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pregătirile au intrat pe ultima sută de metri
Pregătirile au intrat pe ultima sută de metri

Gazonul de pe Stadionul Naţional a fost montat pentru a patra oară într-un singur an, ultima oară terenul fiind distrus după concertul Red Hot Chili Peppers.

Complexul sportiv „Arena Naţională" a fost inaugurat pe 6 septembrie 2011, cu ocazia meciului România-Franţa, din preliminariile Euro 2012. Evenimentul, care ar fi trebuit să deschidă pentru prima dată uşile stadionului cu fast, s-a dovedit a fi o mare dezamăgire. Şi asta din cauza gazonului, care pur şi simplu s-a rupt sub crampoanele jucătorilor.

„Câmp de cartofi" sau „Teren de cârtiţe", acestea erau titlurile din 7 septembrie 2011 din presa naţională şi internaţională, care descriau stadionul. Astăzi are loc meciul România - Andorra, ce se va juca, de asemenea, pe un gazon nou-nouţ, care va fi al patrulea în doar un singur an.

Cum până acum s-au jucat 28 de meciuri pe „Arena Naţională", înseamnă că fiecare gazon a rezistat, în medie, la ceva mai mult de nouă partide.

25 iulie 2011: a avut loc prima montare a gazonului pe Stadionul Naţional. Firma care a avut ca responsabilitate asamblarea peluzei a fost Gama Verde, deţinută de Adrian Oprişan. Gazonul, care a fost adus din Italia, a costat 80.000 de euro, iar cu tot cu transport şi montare, suma s-a ridicat la aproximativ 200.000 de euro. 

16 septembrie 2011: se schimbă gazonul montat iniţial de Gama Verde, distrus în timpul meciului România - Franţa, care a inaugurat Arena Naţională. Unul dintre constructorii stadionului au decis ca noua suprafaţă de joc să fie asamblată de firma olandeză Hendriks-Graszoden. Din Olanda au fost aduse şi rulourile de gazon, care au costat nici mai mult, nici mai puţin de 200.000 de euro. În total, întreaga operaţiune de montare a ajuns la preţul de aproximativ 400.000 de euro, cheltuială ce a fost suportată de constructor.

10 martie 2012: începe montarea unui nou gazon care să corespundă standardelor pentru finala UEFA Europa League, care s-a disputat pe 9 mai 2012, pe „Arena Naţională". Rulourile de gazon agreate de UEFA au costat 340.000 de euro. De asemenea, înlocuirea completă a straturilor aflate sub iarbă a mai adus o investiţie de 350.000 de euro. De această dată, operaţiunea a fost atent supravegheată de STRI, firma britanică agreată de UEFA în probleme legate de suprafeţe de joc.

7 septembrie 2012: gazonul de pe „Arena Naţională" a fost schimbat pentru a treia oară, după ce a fost distrus în urma concertului Red Hot Chili Peppers. Astăzi are loc partida România - Andorra, iar peluza se aşteaptă să fie în condiţii excelente. Pentru protejarea noului gazon, antrenamentul de ieri al echipei naţionale s-a efectuat la Mogoşoaia, iar cel al echipei din Andorra a avut loc pe Stadionul Dinamo.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Capitalei, „costurile înlocuirii suprafeţei de joc vor fi achitate de FRF, prin aportul cluburilor de fotbal F.C. Steaua Bucureşti şi F.C. Dinamo Bucureşti, precum şi din contribuţia S.C. Emagic Concerts SRL, ca urmare a concertului formaţiei Red Hot Chili Peppers, spectacol ce a avut loc pe «Arena Naţională»". Până la închiderea ediţiei, costurile noului gazon nu au fost făcute publice.

28 de meciuri s-au disputat până acum pe „Arena Naţională", într-un an de la inaugurare.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite