ANALIZĂ Steaua aduce punctele, CFR Cluj ia banii. Ardelenii au încasat de la UEFA aproape 50 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adi Popa (Steaua) şi Camora (CFR Cluj) s-au duelat în campionatul trecut
Adi Popa (Steaua) şi Camora (CFR Cluj) s-au duelat în campionatul trecut

În ultimele şapte sezoane ale cupelor europene, „roş-albaştrii” au adus cele mai multe beneficii României, dar ardelenii conduc în topul încasărilor de la UEFA

UEFA a făcut publice sumele oferite cluburilor pentru parcursul echipelor din ultimul sezon de Liga Campionilor şi Liga Europa şi conform publicaţiilor oferite de forul european, CFR Cluj a încasat 17,3 milioane de euro, iar Steaua 4,3 milioane de euro. Diferenţa este uriaşă şi demonstrează cât de mare este miza participării în Liga Campionilor, o competiţie din care CFR Cluj s-a obişnuit să facă profit. Din trei participări în Ligă, clujenii au prins două în perioada în care UEFA aproape că a dublat sumele oferite, deoarece până în 2009-2010 bonusurile nu erau atât de consistente.

tabel


Steaua, în schimb, n-a avut acest noroc, ultima ei participare în Liga Campionilor fiind în sezonul 2008-2009, când banii erau mai puţini. „Roş-albaştrii” au strâns ceva din Liga Europa, dar sunt departe de câştigul CFR-ului şi, cu siguranţă, de aceea râvnesc atât de mult la un loc la masa bogaţilor. Ei sunt totuşi îndreptăţiţi să-şi dorească asta, ţinând cont că au adus cele mai multe puncte României, îmbunătăţind coeficientul UEFA al ţării, în funcţie de care se stabileşte numărul de formaţii care participă în cupele europene.

Raportat la banii pe care i-a primit şi la punctele pe care le-a făcut, Oţelul e cea mai fericită echipă. Echipa din Galaţi a terminat meciurile din grupele Ligii Campionilor fără niciun punct obţinut pe teren, dar a primit 4 puncte de la UEFA (punctele UEFA nu sunt aceleaşi cu punctele oferite la victorie şi la egal). Oţelul a încasat însă o grămadă de bani de la forul european, dar n-a avut noroc de ei, sume uriaşe evaporându-se în urma preluării clubului de către Dan Adamescu.
 

Sume mici în preliminarii

UEFA oferă bani pentru fiecare tur preliminar, dar în fazele inferioare sumele sunt mici. Petrolul, Astra şi Pandurii, spre exemplu, primesc în jur de 100.000 de euro pentru participarea lor în turul doi preliminar, bani din care âşi acoperă cheltuielile de deplasare şi de organizare a meciurilor.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite