ANALIZĂ Halep suferă fără Cahill: Simona are cifre mai slabe la toate capitolele faţă de primele trei luni din 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: GettyImages
FOTO: GettyImages

Aşa cum era de aşteptat, uzura fizică şi despărţirea de antrenorul australian au influenţat negativ rezultatele româncei.

2019 era anul care, în opinia majorităţii, urma să aducă prăbuşirea Simonei Halep, rămasă fără Darren Cahill şi chinuită de o hernie de disc, spre finalul sezonului precedent.

Acum, când sezonul de hard s-a încheiat şi se poate face o comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2018, concluzia e următoarea: Halep a obţinut, totuşi, nişte rezultate peste aşteptări, considerând că a fost chinuită de probleme medicale, însă, în mod evident, e în scădere de turaţie din toate punctele de vedere. 

În primul rând, exceptând Doha şi Miami, Simona n-a reuşit să-şi egaleze sau să-şi depăşească performanţele de anul trecut în restul turneelor la care a participat. Iar la Qatar Total Open, unde, totuşi, a înregistrat un parcurs mai bun faţă de 2018, jucând finala, e nevoie de o precizare imprtantă: în 2019, turneul de la Doha a scăzut în categorie. Drept urmare, a fost ocolit de majoritatea jucătoarelor din elita tenisului, care s-au odihnit pentru Dubai. De altfel, la Qatar Total Open 2019 au participat doar patru sportive din Top 10: Halep, Kerber, Svitolina şi Bertens.

Un alt minus al actualului sezon e că Halep a încheiat perioada ianuarie – martie fără niciun trofeu câştigat, pe când, în 2018,  avea deja două titluri, ambele la Shenzhen, în probele de simplu şi de dublu.

În fine, numărul victoriilor trecute în dreptul Simonei a scăzut, iar cel al înfrângerilor s-a dublat. Ceea ce, în mod firesc, s-a reflectat şi în totalul punctelor adunate. 

Va fi şi mai greu în sezonul de zgură

Dacă Halep n-a reuşit să-şi repete, în prima parte a sezonului de hard, rezultatele excelente din 2018, cu siguranţă, misiunea ei va fi şi mai dificilă, acum când va începe sezonul de zgură.

Asta deoarece, până după French Open, constănţeanca de 27 de ani are cele mai multe puncte de apărat pe suprafaţa roşie dintre toate jucătoarele de elită. Spre exemplu, dacă Halep a adunat 2.900 de puncte, între aprilie şi iunie 2018, în aceeaşi perioadă, liderul mondial, Naomi Osaka a câştigat doar 255 de puncte!

Având în vedere această situaţie, e greu de crezut că Halep va putea reveni prea curând pe locul 1 mondial. Pe de altă parte, nici nu va ieşi din Top 10 în viitorul apropiat, chiar dacă nu va reuşi un nou sezon formidabil pe zgură, precum cel din 2018. 

Asta înseamnă că, aproape sigur, românca îşi va menţine recordul impresionant şi după French Open: e cea mai longevivă prezenţă în Top 10 mondial dintre toate jucătoarele aflate în activitate. Concret, Simona a pătruns în Top 10 la 27 ianuarie 2014 şi de atunci rezistă aici. Adică, de 1.889 de zile!

Iată cum arăta Top 10 WTA, în momentul în care Simona a intrat pentru prima dată acolo:

1. S. Williams

2. Azarenka

3. Li Na

4. Radwanska

5. Şarapova

6. Kvitová

7. Errani

8. Jankovici

9. Kerber

10. Halep

Dintre sportivele aflate mai sus, două s-au şi retras deja, Li Na şi Radwanska, în timp ce Halep continuă să câştige suficiente puncte pentru a se menţine în Top 10.

18 titluri WTA are Simona Halep în palmares, ultimul fiind cucerit la Montreal, în 2018, după o finală câştigată cu Sloane Stephens.   16 finale pierdute are Simona Halep în circuitul feminin. Dintre ultimele 11 finale jucate, în opt a părăsit terenul învinsă. 

Simona Halep în primele 3 luni din 2018

Turneu Rezultat Puncte

Shenzhen Campioană 280

Australian Open Finalistă 1.300

Doha Semifinale 350

Indian Wells Semifinale 390

Miami Turul III 65

Total: 2.385 de puncte

Bilanţ: 19 victorii, 3 înfrângeri

Simona Halep în primele 3 luni din 2019

Turneu Rezultat Puncte

Sydney Turul II 55

Australian Open Turul IV 240

Doha Finalistă 305

Dubai Sferturi 190

Indian Wells Optimi 120

Miami Semifinale 390

Total: 1.300 de puncte

Bilanţ: 14 victorii, 6 înfrângeri

Câte puncte are de apărat Simona Halep în sezonul de zgură

Turneu Rezultatul din 2018 Puncte adunate

Stuttgart Eliminată în sferturi 100

Madrid Eliminată în sferturi 215

Roma Învinsă în finală 585

French Open Campioană 2.000

Total: 2.900 de puncte 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite