ANALIZĂ Dacă Halep nu e, nimic nu e: Simona salvează un sezon cu cifre groaznice pentru celelalte românce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Halep

România a avut şase jucătoare în Top 100 mondial la ultimul clasament din 2018 în care Simona a ocupat chiar poziţia de lider. Acum, în ierarhia care va fi publicată luni, vom rămâne cu doar trei sportive în prima sută dintre care două pe locurile 91 şi 93.

Tenisul feminin românesc tocmai a obţinut cel mai bun rezultat din istoria lui prin triumful lui Halep la Wimbledon. 

Într-adevăr, una formidabilă, victoria Simonei vine, totuşi, într-un sezon per ansamblu dezamăgitor pentru româncele din circuitul WTA. De altfel, atât clasamentul mondial, cât şi bilanţul de până acum confirmă această realitate tristă. Şi, în acelaşi timp, îngrijorătoare, fiindcă se explică, încă o dată, de ce Ion Ţiriac a dat o declaraţie alarmantă după ce Halep a câştigat Wimbledon.

„Trebuie să intrăm în normalitate. Să vedem ce dracu' facem după Simona. Pentru că pe mine mă aşteaptă Sahara, cu tot nisipul de acolo. Iar eu nu pot vinde nisip. Trebuie să facem o selecţie naturală, să găsesc undeva la 5.000 de tineri, între 3-4 şi 7 ani, din care să vedem care sunt cei 500 cărora le place tenisul“, a spus preşedintele Federaţiei Române de Tenis (FRT). 

Doar că până o să găsească Ţiriac alte jucătoare de talia lui Halep - scepticii spun că nu vom mai vedea o asemenea sportivă în România în următorii 50 de ani! - tenisul feminin românesc are, astăzi, o mare problemă: e plină de jucătoare „expirate“ sau blazate.

Buzărnescu, cădere de peste 100 de locuri în opt luni!

În categoria celor care de parcă tenisul li s-a şters din cap intră, în primul rând, Mihaela Buzărnescu. Cu o ascensiune formidabilă în 2018, când a ajuns până pe locul 20 în lume şi a fost şi în cărţi pentru o calificare la Turneul Campioanelor, „Miki“ e acum de nerecunoscut!

Accidentarea suferită la Montreal, la 8 august anul trecut, în meciul cu Svitolina, a scos-o din circuit pentru două luni, iar la revenire Buzărnescu n-a mai fost acelaşi om! S-a despărţit de antrenorul Septimiu Frăţilă, a adunat înfrângeri pe bandă, a avut cădere nervoase şi reprize de plâns pe teren, dar n-a găsit cheia revenirii la forma de altă dată. Chiar şi aşa, în prima parte din actualul sezon, „Miki“ a „trăit“ din punctele adunate în stagiunea precedentă. Din păcate, turneul de la San Jose pe care l-a câştigat în 2018, i-a adus acum căderea din Top 100.

Din postura de deţinătoarea trofeului, Buzărnescu a fost eliminată încă din turul I, după duelul cu Kasatkina (40 WTA), scor 2-6, 2-6, ceea ce înseamnă că, începând de luni, românca va ajunge pe locul 125 WTA! Adică, va suferi o cădere de 67 de locuri faţă de săptămâna care se încheie!

Ieşirea din Top 100 va îngreuna şi mai mult misiunea Mihaelei, care va fi nevoită să joace calificări pentru a prinde tabloul principal al turneelor majore. Şi, având în vedere că are 31 de ani, plus multe accidentări serioase suferite în trecut, şi uzura fizică poate deveni o problemă pentru Buzărnescu. Totuşi, aceasta poate rămâne cu satisfacţia că, pe lângă un sezon excelent în circuit, a ajuns şi la vreo două milioane de dolari câştigaţi din tenis, ceea ce, la un moment dat, părea a fi doar un vis de neatins.

Begu se chinuieşte şi într-un Challenger!

Irina Begu e una dintre cele două românce care, pe lângă Halep, rezistă în Top 100. Din păcate, sportiva de 28 de ani traversează şi ea o formă slabă, motiv pentru care, într-o tentativă disperată de a-şi regla jocul, s-a înscris în Challenger-ul de pe zgură, la Karlsruhe, în această săptămână.

Şi aici însă, Begu s-a chinuit teribil: a avut nevoie de aproape trei ore pentru a trece de Renata Voracova (35 de ani, 638 WTA) pe care a învins-o cu 6-7, 6-4, 6-4 în primul meci. Din păcate, joi, Irina s-a accidentat în timpul celui de al doilea meci, cu Mrdeza (204 WTA), şi s-a retras. Astfel, ea va avea un drum lung de parcurs, dacă vrea să se mai apropie de nivelul pe care l-a avut în 2016, când a ajuns până pe locul 22 mondial.

„Problema Soranei nu e jocul“

O supriză neplăcută din acest sezon a venit din partea Soranei Cîrstea (29 de ani), care nu doar că e o jucătoare cu mare potenţial, dar şi un om inteligent, lucru care reiese din interviurile pe care le oferă periodic.

Din păcate, „Sori“ are mai multe înfrângeri decât victorii în 2019, aşa că nu e de mirare că a alunecat până pe locul 94 WTA în acest moment. Iar antrenorul Adrian Marcu, care, la un moment dat, a pregătit-o inclusiv pe Halep, a explicat pentru prosport.ro unde e problema Soranei.

„Sorana e într-o perioadă nu foarte bună, dar nu din cauza jocului. Joacă destul de bine, dar are momente în care, în timpul jocului, parcă pierde firul şi loveşte foarte tare. Face multe greşeli, face prea mult pentru adversară şi prea puţin pentru ea. Din punctul meu de vedere, Sorana trebuia să fie în primele 30 cel puţin cinci-şase ani. Au fost accidentări, probleme cu umărul, n-a avut o viaţă uşoară. A fost pe locul 200, apoi şi-a revenit şi a urcat din nou în primele 30. Comparat cu alţii, n-a avut un joc mediu care să fie de un anumit nivel. A jucat bine, apoi n-a jucat bine, a fost sinusoidal ce a făcut ea“, a explicat Marcu.

Tinere cu scântei şi cam atât

Din păcate, nici sportivele din noul val nu dau semne că se pot apropia de elita tenisului feminin. La 21 de ani, Jaqueline Cristian şi Elena Gabriela Ruse se zbat în mediocritate. Ruse a mai avut câte un meci bun, la Wimbledon 2018 a fost aproape de a trece de Radwanska în turul I (a pierdut, totuşi, în decisiv), dar cam atât. Iar această lipsă de perspectivă, când ne uităm la jucătoarele care vin din urma, întăreşte senzaţia că, după retragerea Simonei Halep, România va încheia contactul cu fazele superioare ale turneelor majore, iar tenisul va reintra într-un con de umbră, aşa cum a fost şi înaintea ascensiunii Simonei. 

Bilanţul româncelor în acest sezon

Nume Victorii Înfrângeri Cel mai bun rezultat

Simona Halep 36 10 Titlu la Wimbledon

Mihaela Buzărnescu 9 22 Optimi Roma

Sorana Cîrstea 12 16 Semifinale Nurnberg

Irina Begu 15 19 Turul III French Open

Monica Niculescu 19 9 Titlul la Ilkley

Ana Bogdan 14 16 Turul II în Bogota, Istanbul şi Rabat

Gabriela Ruse 13 8 Sferturi la Nottingham

Jaqueline Cristian 2 2 Optimi Bucureşti

Irina Bara 20 19 Sferturi la Jurmala

Alexandra Cadanţu 10 11 Turul I Bucureşti

Cum s-a schimbat situaţia româncelor în Topul WTA

Nume Ultima clasare din 2018 Locul pe care se va afla luni

Simona Halep 1 WTA 4 WTA

Mihaela Buzărnescu 24 WTA 125 WTA

Irina Begu 67 WTA 91 WTA

Ana Bogdan 76 WTA 132 WTA

Sorana Cîrstea 84 WTA 93 WTA

Monica Niculescu 99 WTA 101 WTA

Ţig, povestea frumoasă din 2019: Top 100 pare tot mai aproape!

Într-un sezon în care, cu excepţia Simonei Halep, majoritatea româncelor au cam dezamăgit, există, totuşi, şi o poveste frumoasă, dătătoare de speranţe pentru viitor. Vorbim despre Patricia Maria Ţig (25 de ani), care, acum o lună şi jumătate, nu figura în clasamentul WTA, fiindcă a avut o absenţă de aproape doi ani din circuit! Între timp însă, Ţig (223 WTA) a revenit şi se apropie vertiginos de Top 100. Dacă îşi va continua ascensiunea impresionantă, ea poate deveni o soluţie şi pentru echipa de Fed Cup, acolo unde a avut ultima convocare în 2017.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite