Amintirile fascinante ale lui Ilie Balaci: cum a reuşit Craiova Maxima să elimine forţe ale fotbalului european şi ce ar fi păţit un paparazzi înainte de Revoluţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 1973-1974 şi în 1982-1983, Ştiinţa a întâlnit Fiorentina de două ori în Cupa UEFA şi s-a calificat de fiecare dată. Ilie Balaci a fost pe teren în acele confruntări. Acum, înainte de Fiorentina - Pandurii (joi, ora 22.05, Digi Sport 1), el a rememorat meciurile formidabile făcute de olteni şi le-a transmis un mesaj gorjenilor.

Acum, când Steaua a devenit cea mai bezmetică echipă din Liga Campionilor, e greu de imaginat cum, pe vremuri, cluburile româneşti se băteau de la egal la egal cu orice adversar din Europa. Astfel de vremuri au existat însă, iar rezultatele obţinute de Craiova Maxima, Steaua şi Dinamo în cupele europene, înainte de Revoluţie, reprezintă dovada că fotbalul n-a început cu „Reghe“ şi Meme.

Una dintre performanţele importante ale fotbalului românesc la nivel de cluburi e eliminarea celor de la Fiorentina în faţa Ştiinţei, în sezonul 1982-1983. Atunci, oltenii au dat de cel mai tare adversar posibil în turul I al Cupei UEFA. O formaţie cu jucători care, cu câteva luni mai devreme, câştigaseră Cupa Mondială cu Italia.

Contactat de stiridesport.ro, Ilie Balaci a rememorat povestea acelei „duble“ de vis în care, în tur, Universitatea a întors rezultatul de la 1-0, la pauză, pentru oaspeţi, învingând cu 3-1 la capătul unui meci formidabil. În retur, Fiorentina s-a impus cu doar 1-0, dar Ştiinţa a obţinut calificarea.

„Ne plăcea mingea, dar mai aveam ceva important“

„Când am întâlnit Fiorentina în sezonul 1982-1983, la Craiova erau nişte băieţi inteligenţi, caractere incredibile. Singura noastră plăcere era să jucăm fotbal. De aceea, nici nu ne-a fost teamă de italieni. Chiar am şi vorbit înainte de meci: intrăm pe teren, facem ceea ce ne place în faţa unor suporteri minunaţi, 40.000, 50.000, şi, chiar dacă nu ne iese, ştim că măcar am încercat. Am jucat foarte bine, să ştiţi! Am controlat jocul, am avut foarte multe ocazii, am avut şi o bară, pe lângă cele trei goluri pe care le-am marcat“, şi-a început Balaci discursul.

El a explicat secretul revenirii în faţa unor italieni, care sunt specialişti în a conserva un rezultat de 1-0. „Într-adevăr, asta nu era la îndemâna oricui. Dar, cum am spus, şi în prima repriză jucaserăm foarte bine. După pauză însă, efectiv, i-am sufocat. Aproape că n-au mai ieşit din jumătatea lor. Ştiţi care a fost cheia victoriei? Nouă ne plăcea mingea, aşa că le-am luat-o italienilor. Şi, mai era ceva: ne plăcea mingea, dar şi ştiam ce să facem cu ea (râde)“, a continuat „Minunea blondă“.

„La Craiova, chefurile erau interminabile“

Cum a fost celebrat succesul cu Fiorentina? Povesteşte acelaşi Balaci: „N-a fost ceva deosebit, fiindcă, la vremea respectivă, chefurile erau interminabile la Craiova. Ah, şi mai era ceva: ştiam când, cum şi unde să petrecem. Atunci, nu erau paparazzi care să te urmărească şi, chiar dacă ar fi fost, n-aveau ce să ne facă. Haideţi să vă spun ceva: pe vremea noastră, oamenii te vedeau pe stradă şi te invitau la ei acasă, la o friptură şi la un pahar de vin. Acum, oamenii văd un fotbalist într-un restaurant şi îl filmează ca să vândă apoi imaginile la tabloide. Când jucam eu, dacă cineva spunea că a văzut un fotbalist al Craiovei beat, a doua zi era rupt în bătaie de suporterii echipei. Tocmai de aceea, noi, când intram pe teren, dădeam totul pentru fanii din tribune, fiindcă exista o relaţie extraordinară între noi şi ei“.

CLICK AICI PENTRU A CITI INTERVIUL INTEGRAL ŞI MESAJUL INEDIT AL LUI BALACI PENTRU PANDURII

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite