Diva digitală cucereşte lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După doar patru ani de carieră, o hologramă din Japonia are sute de mii de fani în toată lumea. Hatsune Miku este cea mai faimoasă artistă care nu există în carne şi oase. De la o simplă imagine 3D până la supervedeta de azi a fost doar un pas.

Hatsune Miku este o divă fără defecte. Nu trebuie să facă eforturi ca să îşi menţină silueta, nu poate fi surprinsă de paparazzi în ipostaze nefericite şi nu va fi implicată în niciun scandal cu droguri sau cu alcool. Asta pentru că nu există decât pe jumătate. Diva este doar o hologramă bine realizată, dar asta nu îi opreşte pe fani să se strângă cu miile la concerte sau să îi asculte piesele. Din păcate, nu vor putea lua niciodată un autograf. Diva digitală a ţinut ultimul concert pe 2 iulie la Nokia Theatre din Los Angeles, cu ocazia târgului Anime Expo 2011, cel mai important eveniment de benzi desenate şi animaţie din Statele Unite. Spectacolul s-a numit „Mikunopolis" şi a fost cel mai mare eveniment live de până acum al artistei.

Hatsune, cu vocea ei subţire şi părul lung de un metru, a strâns 6.000 de fani în sala din America, în timp ce alte zeci de mii au văzut concertul online, pe site-ul Nico Nico Douga, o platformă video din Japonia similară YouTube. La începutul concertului, Miku a salutat publicul în japoneză: „Îmi face plăcere să vă întâlnesc! Sunt Hatsune Miku!". De aici până la final, fanii au agitat în aer beţe luminoase, pe ritmul pieselor J Pop (un fel de Pop Japonez), cântate de divă. Mulţi dintre cei prezenţi, costumaţi în personaje de benzi desenate japoneze, i-au strigat numele în timpul concertului, chiar dacă ştiau că diva nu îi poate auzi. Timp de o oră şi jumătate, artista şi-a schimbat ţinuta de la o piesă la alta, cântând şi dansând fără niciun efort pe ritmuri alerte.

Holograma a fost înconjurată de o formaţie în carne şi oase, care a acompaniat-o pe tot timpul spectacolului. Cântăreaţa putea fi văzută cel mai bine din faţa scenei. De deasupra sau din lateral, devenea transparentă din cauza tehnologiei încă limitate. După cele 21 de piese în japoneză, publicul i-a strigat numele timp de cinci minute şi Hatsune a revenit pentru un clasic bis de trei cântece. La final, Miku şi-a luat la revedere ca o adevărată divă: „De-abia aştept să ne vedem din nou!". Concertul va apărea pe suport DVD şi Blu Ray în acest an.

În spatele divei

Dincolo de imaginea pe care o are astăzi, Hatsune Miku este un simplu program audio, dezvoltat pe platforma Yamaha Vocaloid 2. În spatele proiectului se află Crypton Future Media, o companie japoneză din oraşul Sapporo, ce activează în domeniul muzicii şi aparaturii muzicale. Vocea divei este împrumutată de la actriţa japoneză Saki Fujita, bine-cunoscută pentru glasul mai multor personaje ale industriei desenelor animate.

image

Numele Hatsune Miku este o combinaţie de sunete: Hatsu (prima), Ne (sunet), Miku (Viitor), care înseamnă: „Primul sunet din viitor". În afara faptului că nu există în carne şi oase, Hatsune Miku este o divă adevărată: are pagină de Facebook cu 245.000 de fani, scrie pe Twitter, unde o urmăresc peste 7.500 de oameni, are fan cluburi, iar de pe internet poţi cumpăra tot felul de obiecte cu imaginea ei, de la figurine până la căni şi tricouri.

Discografia este impresionantă: până acum au apărut peste 100.000 de cântece şi filmuleţe. După succesul concertului din L.A., creatorii divei promit că vor planifica alte spectacole în viitor şi au de gând să construiască o variantă Hatsune Miku care să ştie limba engleză. Miku este prima din seria de personaje dezvoltate de Crypton pentru promovarea Vocaloidului.

100.000  de cântece şi filmuleţe alcătuiesc discografia artistei.

Primul Vocaloid

- Diva digitală a fost creată pe 31 august 2007, de compania japoneză Crypton Future Media şi este primul personaj Vocaloid.
- Numele: Hatsune Miku
- Vârstă: 16 ani
- Înălţime: 1 m şi 58 cm
- Greutate: 42 kg
- Profesie: cântăreaţă şi dansatoare
- Gen preferat: J Pop, Pop Dance
- Tempo potrivit: 70 - 150 bpm (bătăi pe minut)

Fabricarea unei dive

Diva digitală, pe care o cunoaştem astăzi, a apărut pe 31 august 2007, ca metodă de promovare a sintetizatorului audio dezvoltat de Crypton Future Media. Creatorii programului au realizat că pot vinde mai uşor produsul dacă vor crea o imagine cât de cât umană pentru vocea sintetică. Pentru asta au apelat la Kei Garo, un artist de benzi desenate japoneze, căruia i-au trasat o singură direcţie: culorile specifice interfeţei programului Vocaloid, dezvoltat de Yamaha, care au fost folosite pentru părul şi vestimentaţia divei.

Hatsune Miku a reuşit să facă din programul companiei Crypton cel mai bine vândut produsIniţial, coafura trebuia să aibă altă formă, dar artistul s-a oprit la cele două cozi lungi până la genunchi. Apoi, Crypton a anunţat datele divei: 16 ani, 1,58 m înălţime, 42 kg, gen preferat: pop-dance. Creatorii nu au stabilit şi însuşirile morale ale artiste, aşadar fanii îşi pot imagina după bunul plac dacă este egoistă, calmă, arogantă sau sensibilă.Folosind programele de tip Vocaloid poţi crea un cântec doar prin tastarea versurilor şi introducerea liniei melodice. Aşadar, cu doar 100 de dolari, diva îţi va cânta la comandă, în stilul propriu, orice cântec vrei. Deocamdată Hatsune Miku sună bine doar în japoneză, neavând pronunţia optimizată pentru engleză sau română.

image

Vânzările au fost foarte ridicate încă de la apariţia programului, o adevărată surpriză pentru producători, care nu puteau ţine pasul cu comenzile. În primele 12 zile s-au strâns 3.000 de comenzi, un număr considerat iniţial imposibil. Până pe 12 septembrie 2007, site-ul Amazon.com înregistrase cifra record de vânzări de peste 57 de milioane de yeni ( 742.000 de dolari) care au făcut din Hatsune Miku cel mai bine vândut program de creaţie audio din lume.

Pe 30 aprilie 2010, Miku a primit îmbunătăţiri, odată cu schimbarea numelui în „Hatsune Miku Append". De atunci, vocea divei electronice poate fi programată în şase tonalităţi: delicată, dulce, matură, plină de bucurie, puternică şi inocentă. Ulterior, Crypton a lansat o casă de discuri, KarenT, care se ocupă de alţi artişti virtuali - Rin şi Len Kagamine, Megurine Luka etc.

Creatorul hologramei

Imaginea divei a fost creată de artistul Kei Garō, binecunoscut pentru personajele de benzi animate realizate de-a lungul timpului. Cei de la Crypton nu i-au spus artistului decât că are de desenat un android care trebuie să păstreze tema de culori specifice interfeţei Vocaloid.

Vocea din spatele divei

Saki Fujita i-a dat glas divei digitale. Actriţa de 27 de ani din Tokyo este cunoscută pentru vocea mai multor personaje de benzi animate şi jocuri. A devenit faimoasă în lumea animaţiei japoneze după ce a câştigat un concurs de talente organizat de Poney Canyon, o companie importantă din industria multimedia japoneză. Acum se află în studio pentru varianta în engleză a artistei digitale.

image
VedetePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite