Cum a sabotat John Lennon cariera muzicală a tatălui său

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine
Imagine

„Spăla vase într-un bar, îi lipseau doi dinţi din faţă şi nu făcea mulţi bani", îşi aminteşte Tony Cartwright despre cel mai bun prieten al său, Freddie. A fost surprins când a aflat că îl avea în faţă pe tatăl unui geniu, pe tatăl lui John Lennon.

Era un om trist şi afectat de greutăţile vieţii, însă avea o inimă mare şi între cei doi s-a format rapid o legătură de prietenie, scrie Daily Mail. În decursul a zece ani, Tony a avut ocazia să-l vadă pe Freddie cum a trecut prin diferite etape în relaţia cu fiul său: de la vremurile bune în care împărţeau aceeaşi casă şi cântau împreună, la ameninţările cu moartea primite de la John Lennon.

Lui Freddie îi plăcea să povestească. Aşa a aflat Tony că prietenul său cel mai bun s-a născut în 1912 în Liverpool şi că a făcut parte dintr-o familie cu opt copii. Toţi stăteau îngrămădiţi în aceeaşi cameră şi nu aveau nici măcar loc suficient pentru dormit. La vârsta de şase ani, Freddie a fost trimis la un orfelinat unde primea mâncare şi un pat.

În vremea adolescenţei, Freddie s-a înrolat în Marină, sperând astfel să vadă lumea. Însă era doar un băiat de 15 ani, un băiat îndrăgostit deja de Julia, o fată de 14 ani. După 11 ani de relaţie, cei doi s-au căsătorit şi, un an mai târziu, Julia a rămas însărcinată. În acea perioadă a început şi războiul, însă, iar Freddie a fost trimis cu echipajul Marinei.

Familie destrămată

Freddie îşi iubea fiul, motiv pentru care îşi lua liber ori de câte ori putea. Numai că războiul era în plină desfăşurare atunci, iar Freddie era mai mult plecat. Când s-a întors, soţia lui era din nou însărcinată, însă purta copilul unui alt bărbat. Cei doi s-au despărţit, însă dragostea pentru John nu s-a stins, ba chiar a încropit un plan pentru a emigra alături de el în Noua Zeelandă. Numai că planurile i-au fost dejucate de fosta soţie, care a împiedicat plecarea, avertizându-şi copilul că nu o va mai vedea niciodată dacă nu merge cu ea în acel moment. John a alergat după mama lui plângând, iar Freddie a rămas cu inima sfărâmată de durere.

Următoarele două decenii şi le-a petrecut pe mare, timp în care orice legătură dintre el şi fiul său a fost întreruptă complet. Când s-a întors acasă, la mijlocul anilor '60, John Lennon era deja un star.

Freddie s-a angajat ca spălător de vase la un restaurant şi astfel a auzit şi Tony Cartwright de el, care la vremea respectivă era impresarul cântăreţului Tom Jones.

John Lennon, gelos pe succesul tatălui

„Tatăl lui Tom Jones l-a găsit primul pe Freddie – s-a oprit la restaurant pentru o halbă de bere, iar în momentul în care i-a spus barmanului că fiul său era autorul unui album pop aflat în topuri, acesta i-a răspuns: «Asta nu e nimic! În buătăria noastră spală vasele tatăl unui cântăreţ Beatles»!”, îşi aminteşte Tony.

Freddie avea o voce superbă, dar pe care a ignorat-o. Tony şi-a dat seama de talentul şi de potenţialul său, aşa că i-a compus câteva versuri. Astfel a început totul: a urmat un contract cu o casă de discuri, iar apoi faima şi banii. Despre una dintre melodiile sale, Tony crede că seamănă foarte mult cu cea a lui John Lennon, „Imagine”, lansată şase ani mai târziu.

Freddie avea parte de mult succes, însă într-o zi totul s-a schimbat brusc. Melodia cu care a făcut furori în SUA a dispărut pur şi simplu din topuri. Un singur om avea puterea să facă asta, iar Tony ştia clar că John Lennon era măcinat de gelozie.

Dezamăgit pe plan profesional, dar împlinit pe plan personal

Freddie Lennon a renunţat la muzică şi s-a întors la spălat vase, iar viaţa lui avea să intre, uşor-uşor, pe făgaş normal. A cunoscut-o pe Pauline, iubirea vieţii lui, care, deşi avea numai 18 ani, îl iubea chiar dacă părinţii ei nu erau de acord cu relaţia care o avea cu Freddie. Apoi John l-a invitat pe tatăl său să se mute cu el, după ce a avut o discuţie cu ghidul spiritual al formaţiei şi a fost sfătuit să nu-şi ignore tatăl. Totul a mers bine pentru o perioadă, timp în care Freddie s-a căsătorit cu Pauline când aceasta a împlinit 21 de ani, iar ea a devenit secretara fan clubului lui John Lennon. Freddie şi tânăra lui soţie aveau doi copii şi au decis să se mute la casa lor, dar din acel moment totul s-a schimbat. John era mai mult drogat şi urma terapie pentru a trece peste amintirile dureroase din copilărie.

„În acea perioadă, în jurul anilor '70, Beatles se despărţeau şi John a început să facă terapie prin ţipete. Terapeutul, un om ciudat pe nume Arthut Janov, îl punea în transă într-o cameră izolată fonic şi îi punea întrebări menite să aducă la suprafaţă amintiri dureroase din copilărie. John era încurajat să îşi exprime furia din copilărie asupra tatălui său, ţipând şi lovind în podea ca un copil mic.”

Apoi John Lennon a început să-şi aplice comportamentul din timpul terapiei şi cu tatăl său: ţipa la el şi chiar l-a amenţat că dacă presa află povestea vieţii lui, îl va închide într-o cutie, îl va arunca din avion în ocean şi îl va lăsa să se înece. Freddie ştia că John este în stare de orice, aşa că a hotărât să nu îl mai vadă niciodată.

Freddie a murit în anul 1975, la 63 de ani, cu cinci ani înainte ca John Lennon să fie împuşcat. Acesta nu a fost prezent la înmormntarea tatălui său, dar a trimis flori.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite