Totul despre finala „X Factor“ 2013, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin Ristei este câştigătorul celei de-a treia ediţii a talent show-ului „X Factor“ , de la Antena 1. Puştiul care cânta cu ani în urmă „Ea este Dana“ a fost preferatul publicului votant. Jurnaliştii Elena Stoichiţă (revista „OK!“) şi Raluca Moisă („Adevărul“) vor comenta împreună cu Adriana Mariş, la Adevărul Live, de la ora 15.00, finala din acest an a show-ului „X Factor“.

Cum vi s-a părut finala de aseară?

Raluca Moisă: "Dacă ar fi să aleg un cuvânt pentru finala de aseară, a fost o finală pătimaşă, mai ales din prisma susţinătorilor. Marea luptă s-a dat între Florin Ristei şi Alex Maţaev. Ei au fost preferaţii publicului, el a ales câştigătorul. 

Şi Alex Maţaev are foarte mulţi fani. El chiar a declarat pentru adevarul.ro că îl felicită pe Florin şi că el şi-a atins scopul, ajungând la inimele oamenilor. 

A fost o finală cu emoţii, cu piese bune, deşi nu ştiu dacă au fost cele mai inspirate alegeri pentru concurenţi. O finală cu multe reacţii. S-a comentat şi pe pagina de Facebook Adevărul, fanii celor doi au comentat finala şi şi-au susţinut preferaţii"

Nu ar putea să managerieze singur din 120.000 de euro?

Totul despre finala „X Factor“ 2013 

Elena Stoichiţă: "Cel mai mare avantaje al celor care au ajuns în finală sau în semifinală la acest gen de concurs este faptul că aproape toată ţara ştie cine sunt. Audienţele arată că toată România se uită la acest gen de concursuri. Într-un fel sau altul, un succes tot vor avea. Chiar dacă va fi un succes mai underground, va fi. Ei vor deveni mici vedete, care dacă vor investi în propria imagine, vor ajunge departe. Singura carte de vizită pentru ei este vocea. Dacă unor fete li se vinde mai bine corsetul, decât vocea, ei au avantajul ăsta". 

Raluca Moisă: "Eu aş da un pronostic în ceea ce îl priveşte pe Maţaev. Nu că mi-a plăcut mie, dar el are foarte multe admiratoare. Dacă va şti să-şi gestioneze imaginea, pentru că are şi o voce bună, poate nu cea mai bună din competiţie, dar are două lucruri importante: prezenţă scenică şi charismă. Lucrurile astea două s-ar putea să-l ajute şi mai mult şi să-l propulseze într-o carieră în showbiz". 

Adriana Mariş: "Cu corsetul nu faci treabă pe termen lung". 

Elena Stoichiţă: "Da, dar sunt mulţi care au câştigat, dar s-au pierdut pe drum". 

Ce şanse are Florin să revină cu adevărat în atenţia publicului? 

Elena Stoichiţă: "Atât timp cât câştigătorii nu au susţinerea unei case de discuri bune, mulţi riscă să se piardă în anonimat, cum e cazul Leonte. Eu îl urmăresc pe Ristei. Merg în Tribute, unde cântă cu formaţia. E talentat, dar nu a avut motorul care să-l propulseze din nou în faţă. El a avut hitul "Dana" când avea alt timbru şi altă imagine. A fost şansa lui la revenire. Dacă va şti ce să facă îşi va juca din nou cartea". 

Nu toată lumea poate să cânte orice. Poate să fie o interpretă foarte bună, care nu va cânta niciodată ca Beyonce. E o capcana să o pui să cânte aşa ceva. Nu e ceva care să-i depuncteze? Poate ar putea fi buni pe un anumit soi de muzică, nu neapărat pe ceea ce au cântat. 

Raluca Moisă: "Pentru public, acesta ar putea face o comparaţie cu originalul. Dacă asculţi originalul foarte mult, vei putea să spui că nu ţi-a plăcut un artist. Florin Ristei acoperă un registru mai larg - pop şi rock. Alex Maţaev a cântat aseară o piesă a lui Smiley, dar mi s-a părut că nu i s-a potrivit şi poate aici a pierdut voturi de la public". 

Elena Stoichiţă: "Versatilitatea e importantă pentru anumite categorii. Poate trebuie să ajungi şi la inimele celor care ascultă R&B, nu toată lumea ascultă rock. Piesa lui Smiley nu l-a pus pe Maţaev în valoare". 

Elena Stoichiţă: "Nu ştiu dacă genul acesta de concursuri, nu cred că are influenţa celor din Marea Britanie. La noi există un boom mediatic în preajma competiţiei şi marea majoritate a concurenţilor se pierd. În afară, vocile bune, dar eliminate, au a doua şansă. 

Care sunt previziunile voastre pentru Florin Ristei?

Elena Stoichiţă: "Cred că va avea un clip pentru că-şi doreşte o revenire. Dacă la început a fost împins de colegi, acum trebuie să revină într-un fel. Chiar cred că va avea un clip. Important e să aibă o piesă care să prindă la publicul nostru. S-a învăţat foarte mult cu SUA şi Marea Britanie. Foarte puţini nu zapează, dacă văd un cântăreţ nou. Trebuie să fie ceva WOW şi să fie ales în playlistul radio-urilor. Mie îmi rămân în cap melodiile ascultate în maşină. Tot mergând dintr-un post într-altul, realizând că o melodie e difuzată de trei posturi de radio, e important să fii acolo. Uitaţi-vă la Nicole Cherry".

Raluca Moisă: "Eu ştiu că el ţine foarte mult la trupa lui. Dacă vrea să rămână cu ei, dar dacă el e câştigătorul X Factor s-ar putea să i se impună să renunţe şi nu ştiu ce va alege. Cred că va fi vizibil măcar o perioadă. Poate mentorul lui, Delia, îl va ajuta să scoată un clip sau o melodie împreună. Cred că ar putea fi marea revenire".

Care-i diferenţa dintre Marea Britanie şi România?

Raluca Moisă: "Săptămâna trecută în UK concursul a fost câştigat de o casnică de 46 de ani. Ea are deja o piesă în topuri. Probabil a fost înregistrată înainte şi spune multe despre diferenţa dintre noi şi ei".

Dacă există acest boom mediatic, de ce nu se continuă treaba asta?

Elena Stoichiţă: "E gândit bine sistemul, cu pauzele dintre sezoane. Ştefan Stan a ajuns la Prima TV. El e gândit ca vocile astea să se aşeze, să fie scoase în faţă. Asta ne lipseşte nouă. Chiar am asistat la o divergenţă între Brenciu şi Moga, în live privind-o pe Julie Mayaya, câştigătoarea de sezonul trecut de la Vocea României. Nu e destul să cânţi în trei concerte. Ea merita, pentru că e atipică

E nedrept să nu aibă publicul ei. A fost alegerea publicului. Aici intervine şi problema că dacă nu ai o melodie comercială, nu eşti pe radio. Juliei e foarte greu să-i faci o asemenea melodie".

Din ce se fac bani atunci?

Raluca Moisă: "Concerte, dar nu cele mari. Concerte la petreceri corporate. La noi nu e cultura artistului plătit, unde publicul ia bilet".

Elena Stoichiţă: "Va veni campania de anul viitor, staţi liniştite".

Raluca Moisă: "Dacă vă place un artist, dai banii pe un bilet, chiar şi într-un club".

Elena Stoichiţă: "În Tribute, unde cântă Ristei costă biletul 20-30 de lei. Dacă vine un artist mai mare, e 50-100 de lei. El cântă mişto. Coverurile sunt bune. E energic. Are calităţile unui artist, deşi mai poate fi îmbunătăţit".

Cum arată concurenţii din Marea Britanie faţă de români?

Raluca Moisă: "Mai dezinvolţi. Chiar glumesc cu juriul, mai relaxaţi".

Elena Stoichiţă: "Nici nu e o ţară de aşa natură să-ţi pună o ştampilă din prima. Noi ne uităm la cum e îmbrăcat un om. Acolo e şi o chestie de tradiţie - tipul acesta de emisiuni e un spectacol muzical în sine. Toată ţara stă, nu se întâmplă nimic atunci când emisiunea are loc. Show-ul de la preselecţii poate fi comparat cu finala.

Ristei cântă la nunţi, cântă în Tribute. Ar fi bine ca unul dintre cele două show-uri mari să fie pentru cei amatori, nu pentru profesionişti".

Raluca Moisă: "120.000 de euro e o sumă mică. La noi nu mai e rentabil să scoţi albume, pentru că nu se vând. Ca să faci un album, trebuie să ai un concept, nu să promovezi doar una. Nu se investeşte în videoclipuri. Casele de discuri care iau un artist, le spun să-şi plătească singuri producţia videoclipului şi e vorba de bani buni. Când semnezi un contract cu o casă de discuri din România au clauze foarte dure. Te pun să-ţi cedezi un anumit procent din concerte, chiar dacă ei ar trebui să ia bani din vânzările de albume. Casa de discuri încearcă să câştige de pe urma ta, nu să te ajute. Situaţia e mai complicată din punctul acesta de vedere".

Care e şansa lui Ristei să ajungă pe radio? 

Raluca Moisă: "El are o problemă. Melodia "Dana" îl urmăreşte, e ca un stigmat. El chiar a spus că ar vrea să nu-l mai asocieze lumea cu trupa Amicii, să uite de Dana. El a mai fost în industria asta, ştie despre ce e vorba, are nişte contacte, nişte legături, inclusiv în casele de discuri. Eu cred că ar putea fi un câştigător despre care vom mai auzi". 

Ştii ceva despre vreunul dintre ceilalţi finalişti? Li s-a propus vreun contract? 

Raluca Moisă: "Nu am auzit nimic de tipul ăsta. Dar uite, Mădălina Lefter, o voce extraordinară, lecţii de canto, concursuri câştigate. A cântat într-un show la Rai Uno cu Olivia Newton John, a cântat cu Anastacia. Mădălina până la 15 ani, cât are, a făcut destule. Poate nu e suficient să ai o voce extraordinar de bună. A venit aici şi publicul l-a desemnat pe Florin câştigător". 

De ce nu a câştigat Mădălina Lefter?

Raluca Moisă: "Tehnic a fost totul perfect, dar îţi mai trebuie ceva ca să ajungi la oameni".

Adriana Mariş: "Cred că trebuie să fie un mix care să fie exploatat. Expresivitate, voce, charismă, pe toate într-un singur om. E greu când eşti acolo şi când vrei să punctezi tehnic tot. Cei care ating mixul ăsta, sunt oameni care au ajuns ceva mai departe".

Pare că este mai greu pentru un amator sau un începător, să aibă succes?

Raluca Moisă: "Pe acest tipar se mulează mai mult Vocea României. La X Factor, chiar dacă au ajuns doi oameni cu experienţă de scenă, X Factor e un concurs destinat amatorilor".

Dar vorbeam de ce votează publicul, nu după criteriile acestor formate. Pare publicul că asta vrea să vadă, un amestec din toate.

Elena Stoichiţă: "E puţin bizar. Mulţi din preselecţii te gândeşti că vor fi X Factor. Te gândeşti să-i numeşti pe loc. Intrând în competiţie, cizelându-se, vocea de aur de la preselecţie se poate pierde până la final. Un mentor de-al lor nu ajunge să pună în valoare vocea aceea care ne-a impresionat iniţial. Până la urmă asta contează - vocea de la început să rămână bună şi să fi fost şlefuită bine, ca să devină un artist complet după ce va lua premiul cel mare". 

 

Dumincă, 22 decembrie, telespectatorii au stabilit prin vot, marele câştigător, pe Florin Ristei (26 de ani). Tânărul din Galaţi a devenit celebru la 13 ani, în trupa Amicii, cu piesa „Ea este Dana“. Acum, Florin are o nouă formaţie, FreeStay, alături de care a participat şi la Selecţia Naţională pentru Eurovision. De altfel, el amărturisit că s-a înscris la „X Factor“ la insistenţele colegilor de trupă

Alături de Florin Ristei (26 de ani), în ultima fază a competiţiei au intrat încă trei artişti valoroşi: Alex Maţaev, Mădălina Lefter şi Bogdan Bratiş. Vă invităm să comentaţi finala show-ului de la Antena 1 şi să ne împărtăşiţi cine a fost preferatul vostru în cea de-a treia ediţie a competiţiei muzicale.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite