Site-ul HBO a fost blocat în China după ce prezentatorul TV John Oliver l-a parodiat pe preşedintele chinez VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Site-ul HBO a fost blocat în China după ce cenzorii au interzis menţionarea numelui John Oliver pe platforma social media Weibo, în urma faptului că prezentatorul TV l-a parodiat pe preşedintele chinez Xi Jinping.

Potrivit grupului anti-cenzură şi de monitorizare Greatfire.org, pagina web a HBO a fost complet blocată în China de sâmbătă, după câteva zile de la apariţia unor noi rapoarte privind Weibo şi interzicerea mesajelor în care era menţionat numele lui Oliver sau al emisiunii lui de la HBO, „Last Week Tonight”, scrie News.ro. 

După ce pe 17 iunie, timp de 20 de minute, John Oliver a vorbit despre Xi ca fiind „un unchi înfiorător care ţine 800.000 de oameni prizonieri în beciul lui”, serviciul chinez asemănător Twitter a blocat noi postări referitoare la realizatorul TV. În plus, nu au mai fost disponibile nici rezultate ale căutării după numele în chineză al show-ului, „Shangzhou jinye xiu“.

Luni, site-ul HBO nu a putut fi accesat din China, iar cel al HBO Asia (reţea bazată în Singapore, care transmite conţinut HBO în China prin Dingjijuchang, serviciu TV cu subscripţie) pare a fi blocat de asemenea, scrie The Guardian. 

Segmentul în care Oliver vorbeşte despre preşedintele chinez nu se regăseşte pe niciun site chinez de streaming, deşi alte episoade ale emisiunii lui sunt disponibile, fiind încăcate de diverşi utilizatori. Platforma YouTube, spre exemplu, este de mult timp blocată în China.

În show-ul său, oliver a făcut glume şi pe seama asemănării preşedintelui chinez cu personajul animat Winnie the Pooh. De altfel, anul trecut, în China au fost cenzurate imaginile cu celebrul personaj de desene animate. 

„În timp ce China nu a fost niciodată cunoscută raiul pentru libera exprimare, (n.r. Xi- preşedintele chinez) a stabilizat în mod vizibil orice formă de disidenţă“, a spus John Oliver. 

Comparaţiile dintre preşedintele Xi şi Winnie the Pooh au început să circule în anul 2013 în timpul vizitei din Statele Unite, la preşedintele Obama. Atunci, o fotografie cu mult mai înaltul şi suplul Obama mergând alături de preşedintele Xi a fost alăturată cu o imagine în care Winnie the Pooh merge alături de prietenul său Tigger, comparaţia devenind virală.

Imagine indisponibilă

În anul următor, comparaţia a fost extinsă după întâlnirea avută de Xi Jinping cu prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, care a fost întruchipat de Eeyore, măgarul cel trist, alături de ursuleţul Winnie.

Reţelele sociale din China sunt pline de eufemisme şi glume folosite pentru a fenta cenzorii online. Comparaţiile dintre preşedintele Xi şi Winnie the Pooh au început să circule în anul 2013 în timpul vizitei din Statele Unite, la preşedintele Obama.

Blocarea site-ului HBO în China nu va avea un mare impact. Accesul la conţinutul HBO a fost mereu neregulat în această ţară. Serialul „Game of Thrones”, spre exemplu, a fost puternic cenzurat. Cei mai mulţi dintre utilizatorii chinezi urmăresc programele HBO prin reţele virtuale private.

TVPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite