Şefa TVR a plecat în timpul audierii din Parlament: care a fost motivul. Gigel Ştirbu a solicitat intervenţia premierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doina Gradea FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
Doina Gradea FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Doina Gradea, preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune, a fost chemată la audieri, pe 19 iunie, în Comisia de Cultură din Camera Deputaţilor, privind partizanatul politic, însă a refuzat să răspundă întrebărilor parlamentarilor şi a plecat în timpul şedinţei.

Preşedintele Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu, i-a cerut demisia preşedintei TVR şi i-a solicitat premierului Viorica Dăncilă să sesizeze Parlamentul, după ce Doina Gradea a refuzat să răspundă întrebărilor despre cheltuirea banilor publici de către TVR şi despre politizarea instituţiei, potrivit News.ro. Şefa TVR a precizat că a fost chemată pentru alte subiecte şi că va răspunde în scris la întrebările adresate. 

De asemenea, Gradea a subliniat că nu este cvorum: „V-am primit întrebările la care am răspuns, dar eu, care respect legislaţia din România şi toate procedurile interne, nu înţeleg cum această şedinţă se transformă într-o audiere, această invitaţie. Cu tot respectul pentru colegii dumneavoastră deputaţi care sunt membri ai Comisiei, sunt cinci membri prezenţi. Cum se poate transforma într-o audiere când sunt doar cinci dintr-un număr mult mai mare?“.

La şedinţa comisiei au participat deputaţii Gigel Ştirbu (PNL), Bogdan Gheorghiu (PNL), Emil Paşcan (PMP), Iulian Bulai (USR), Nicolae Miroslav Petreţchi (minorităţi), Oana Vlăduca (Pro Europa).

„Nu este prima oară când şefa SRTv are un comportament ofensator şi iresponsabil faţă de membrii Comisiei de Cultură sau faţă de angajaţi ai TVR, iar astăzi şi-a dat în petic din nou. Pur şi simplu, a refuzat să justifice acuzaţiile referitoare la parti-pris-urile de care a dat dovadă prin prezenţa la două emisiuni «Viaţa Satului» a fostului lider al PSD, Liviu Dragnea, şi să explice lipsa campaniei pentru referendumul pe Justiţie“, se arată într-un comunicat de presă.

„Şedinţa regulamentară a Comisiei a fost boicotată de membrii PSD din dorinţa de a nu scoate la iveală anumite lucruri care ar trebui cunoscute de către cetăţenii români. Este clar faptul că PSD şi slugile lui din fruntea instituţiilor statului nu au înţeles nimic din votul din 26 mai“, potrivit textului comunicatului. 

Potrivit articolului nr. 2 din Legea nr. 41/1994 din 17 iunie 1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune Societatea Română de Radiodifuziune, prevede că SRTV îşi desfăşoară activitatea sub controlul Parlamentului. Prin urmare, potrivit membrilor Comisiei, Doina Gradea este obligată conform legii, de fiecare dată când este solicitată de către Comisia de Cultură din Camera Deputaţilor, să vină să dea explicaţii.

„Este evident că în televiziunea publică se practică de ceva timp cenzura şi că a devenit goarna PSD-ului. Am atras atenţia de nenumărate ori despre abuzurile care se petrec în această instituţie a statului, finanţată exclusiv din banii cetăţenilor români. Să nu uităm de informaţiile apărute în presă referitoate la anumite cheltuieli făcute de conducerea Televiziunii Publice, salariul exorbitant al şefei TVR, cheltuieli cu invitaţii şi colaboratorii la anumite talk show-uri în cadrul acestei staţii publice, făcute cu Festivalul Naţional Cerbul de Aur şi Eurovision. Răspunsul doamnei Gradea a fost acela că nu ne poate aduce la cunoştinţă dacă aceste cheltuieli sunt reale sau nu, deoarece contractele făcute de TVR cu aceşti colaboratori sunt sub anumite clauze de confidenţialitate. Aşa că televiziunea este publică doar pentru faptul că este finanţată din banii cetăţenilor, dar administrarea banilor colectaţi de la populaţie se face în mod privat. Doamna Gradea este obligată să dea explicaţii despre modalitatea cheltuirii banilor pentru că televiziunea publică este finanţată din banii cetăţenilor români“, a spus Gigel Ştirbu. 

Iulian Bulai, deputat USR şi membru al Comisiei, a scris pe Facebook: „Cu Dragnea la închisoare şi fără garda pretoriană, Doina Gradea nu răspunde la întrebări în Parlament. N-avea cine s-o protejeze de propriile minciuni şi eschivări. Iar fără PSD care s-o apere, ea singură cu Opoziţia nu vorbeşte“.

Deputatul a precizat că o va mai chema la audieri până ce preşedintele TVR „va da răspunsurile pe care le aşteptăm cu toţii“. „Doamna Gradea a venit astăzi şi pur şi simplu a refuzat să răspundă la întrebări. Pentru că, vezi Doamne, nu era cvorum: toţi pesediştii absentau din sală. De fapt, la audieri nu e nevoie de cvorum - fiindcă nu se iau decizii. Nu e prima dată când PSD boicotează Comisia, iar audierile s-au ţinut întotdeauna“, a subliniat Bulai. 

TVPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite