Pavianul cu mantie îi dă iar bătăi de cap lui CTP: Digi 24, amendat de CNA pentru remarca jurnalistului la adresa Vioricăi Dăncilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Tudor Popescu susţine că nu a fost o comparaţie, ci o observaţie de natură estetică FOTO Captură Digi 24
Cristian Tudor Popescu susţine că nu a fost o comparaţie, ci o observaţie de natură estetică FOTO Captură Digi 24

După amenda primită de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), iată că şi Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) reacţionează prompt şi sancţionează postul Digi 24 pentru remarca făcută de Cristian Tudor Popescu la adresa Viorica Dăncilă. Jurnalistul a declarat că modul în care se coafează premierul îi aminteşte de o specie de maimuţă – pavianul cu mantie.

CNA a sancţionat cu 10.000 de lei postul Digi 24 pentru „încălcarea dreptului la imagine al Vioricăi Dăncilă“, anunţă Paginademedia.ro. Amenda vine după ce jurnalistul CTP a declarat, în cadrul „Jurnalului de Seară“ din data de 16 ianuarie, că noul premier al României are o coafură care îi aminteşte de pavianul cu mantie.

De remarcat faptul că forul audiovizual a analizat şi a sancţionat speţa la o lună şi jumătate după ce au fost făcute afirmaţiile, dar este o reacţie promptă având în vedere că există reclamaţii vechi de luni bune care nu au fost discutate, iar CNA are un istoric bogat în prescrierea unor cazuri tocmai pentru că nu le-a analizat la timp. 

Amenda de 10.000 de lei a fost propusă de Monica Gubernat şi a fost votată de şapte membri CNA, singurul care a votat împotrivă, propunând în schimb o somaţie publică, fiind Florin Gabrea.

Coafura Vioricăi Dăniclă şi pavianul i-au adus lui CTP o amendă şi de la CNCD

Amintim că, într-o intervenţie telefonică la Digi24 imediat după nominalizarea Vioricăi Dăncilă pentru funcţia de prim-ministru, CTP a afirmat: „Este absolut incorect ce fac, dar uitaţi, coafura aceasta îmi aminteşte de pavianul cu mantie. Este o specie pe cale de dispariţie. Nu pot să nu mă gândesc. Este exact modul cum este aşezată podoaba capilară a pavianului cu mantie.“

La finele lunii ianuarie, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a fost amendat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu 1.000 de lei pentru afirmaţiile sale, după o decizie luată în unanimitate de membrii instituţiei. CNCD l-a amendat cu aceeaşi sumă şi pe moderatorul Cosmin Prelipceanu pentru lipsa de reacţie. 

CTP, hotărât să acţioneze în instanţă CNCD

După ce decizia a fost criticată dur de CTP, dar şi de mai mulţi jurnalişti şi de membrii ActiveWatch, preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, a declarat că hotărârea amendării a fost luată în baza faptului că remarcile reprezintă hărţuire şi încalcă dreptul la demnitate. „S-a adus atingere demnităţii umane în acest caz şi s-a creat o atmosferă ostilă degradantă la adresa premierului României“, a precizat, printre altele, Asztalos. 

Hotărârea CNCD nu este însă definitivă şi poate fi atacată în contencios administrativ. De altfel, CTP a declarat pentru „Adevărul“ că decizia este una „profund părtinitoare“ pe care o va ataca în instanţă. Mai mult, jurnalistul susţine  că nu a fost o comparaţie, ci o observaţie de natură estetică. 

CTP, după amenda CNCD: „Pe Ponta l-am făcut năpârcă cu ochelari. Dihor securisto-comunist pe Băsescu“

„Pe 16 am vorbit la televizor, pe 18 aveam deja hârtiile, pe 23 am fost programat şi nu m-am dus la audieri. În cazul meu s-a produs autosesizarea după 24 de ore. E record personal absolut al acestei instituţii. CNCD se comportă ca o unealtă servilă a puterii. De ce nu m-aţi luat când am prezentat cu Emil Hurezeanu un varan şi i-am pus o eşarfă şi l-am pus pe ecran, spunând că seamănă cu Voiculescu? Pe Ponta l-am făcut năpârcă cu ochelari. Bursuc veninos pe Adrian Severin. Vierme în untură pe Călin Popescu Tăriceanu. Dihor securisto-comunist pe Băsescu. V-aţi sesizat vreodată? V-aţi găsit acum să vă sesizaţi în legătură cu coafura“, a mai spus Cristian Tudor Popescu la Digi 24. 

În tot acest conflict însă, pavianul cu mantie pare cel mai câştigat, devenind o adevărată celebritate în spaţiul autohton. Cel puţin aşa reiese din căutările Google, unde numele speciei de maimuţă s-a aflat pe locul doi în căutările românilor, după Oana Zăvoranu. 

image

Maimuţa în cauză FOTO Digi

Pe aceeaşi temă:

CTP, amendat de Consiliul pentru Combaterea Discriminării fiindcă ar fi comparat-o pe Viorica Dăncilă cu o specie de maimuţă. Ce spune jurnalistul

Reacţia lui CTP după ce a fost amendat că ar fi comparat-o pe Dăncilă cu o specie de maimuţă: „Pe Ponta l-am făcut năpârcă cu ochelari. V-aţi sesizat vreodată?“

ActiveWatch critică amendarea lui CTP şi dă exemple de cazuri mai grave pe care CNCD nu le-a soluţionat: „Celeritatea reacţiei este fără precedent“

Preşedintele CNCD îi dă replică lui CTP: „Îi recomand să citească legea! A caricaturizat imaginea femeii în politică“

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite