Eric Clapton, o legendă vie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai însemnat chitarist al lumii va susţine astăzi, pe stadionul „Iolanda Balaş Soter“ din Bucureşti, un concert de excepţie alături de vechiul său prieten, Steve Winwood.

Născut la 30 martie 1945 în Anglia, Eric Clapton este considerat cel mai mare chitarist al tuturor timpurilor. Dar cum a ajuns „micuţul Eric" „marele chitarist Eric Clapton"?

Mama sa i-a dat viaţă pe când avea numai 16 ani, iar artistul a fost crescut de către bunicii săi Rose şi Jack Clapp. Un rol important în dezvoltarea muzicală a acestuia a avut-o bunica lui, care i-a dăruit o chitară acustică la împlinirea vârstei de 14 ani. Astfel, Eric a început să copieze notele muzicale ale celor mai mari chitarişti de blues şi să le cânte.

Câţiva ani mai târziu a intrat într-o trupă locală de R&B numită „The Roosters" („Cocoşeii"), aceasta marcând debutul său muzical. Celebritatea a început o dată cu intrarea sa în trupa „Yardbirds". Ulterior a migrat spre „John Mayall şi Bluesbreakers" şi „Cream". Deşi a experimentat mai multe forme muzicale, printre care reggae, pop şi rock, blues-ul a rămas genul său muzical de suflet. Datorită stilului său drăgăstos de a cânta la chitară, la un moment dat a primit chiar şi o poreclă: „Slowhand"(„Mână Înceată").

De-a lungul anilor, pentru activitatea sa, legendarul chitarist a primit 18 premii Grammy, a vândut peste 42 milioane de albume, a primit peste 80 de discuri de aur, de platină şi de diamant şi a fost inclus de trei ori în faimosul „Rock & Roll Hall of Fame".

Dacă pe plan profesional s-a aflat într-o continuă ascensiune, în viaţa privată Eric Clapton a avut parte de multe urcuşuri şi coborâşuri. A fost căsătorit timp de nouă ani cu Pattie Boyd, un celebru fotomodel la vremea aceea. Când a cunoscut-o, aceasta era căsătorită cu George Harrison, componentul trupei „Beatles", iar pentru a o cuceri, Clapton a scris pentru ea celebra piesă „Layla". Motivele pentru care s-au despărţit au fost dependenţa de droguri a chitaristului, dar mai ales faptul că Pattie nu i-a putut oferi un copil. În timpul acestei căsnicii, chitaristul a comis mai multe infidelităţi. Două dintre acestea au avut ca rezultat naşterea unei fetiţe (Ruth) şi a unui băieţel (Conor).

Toate sentimentele de bucurie şi împlinire pe care i le-au oferit aceşti copii au fost spulberate în momentul în care fiul său în vârstă de doar patru ani a căzut de la fereastra etajului 54 a blocului în care locuia. Această întâmplare a făcut să se afunde şi mai mult în patima alcoolului şi a drogurilor. Muzica l-a ajutat să-şi revină în momentul în care, compozitorul Russ Titelman i-a fredonat „Wonderful Tonight". Cu chitara în mână, numind-o salvarea sa, artistul începe să-şi recapete pofta de lucru şi-şi aşterne trăirile pe hârtie încetul cu încetul. Astfel apare „Circus", care se referă la ziua în care şi-a dus băiatul la circ, aceea fiind şi ultima zi în care l-a văzut. Apoi a scris „My Father's Eyes", un cântec despre pierderea fiului şi „Tears In Haven", piesă cu o foarte mare încărcătură emoţională.

În prezent, artistul este căsătorit cu Melia McEnery, alături de care are trei copii: Julie Rose (6 ani), Ella Mae (4 ani) şi Sophie (3 ani), iar Ruth, primul său copil are acum 20 de ani. În urma luptei sale cu dependenţa de substanţe narcotice, cântăreţul înfiinţează în 1998 „The Crossroads Centre", un centru de reabilitare destinat persoanelor dependente de droguri şi de alcool. Aşadar, acesta este Eric Clapton, un talent nativ, care a întâmpinat atât succesul, cât şi decepţiile, în stilul său unic, cu chitara în mână şi cu hârtia şi creionul lângă el.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite