De ce nu a achiziționat TVR drepturile de difuzare pentru Mondialul de înot. Oferta televiziunii, considerată prea mică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Televiziunea Română explică într-un comunicat de ce nu a transmis CM de Natație din Japonia, la care au participat mai mulți sportivi români, inclusiv David Popovici.

La CM de înot de la Fukuoka au participat mai mulți sportivi români, inclusiv David Popovici
La CM de înot de la Fukuoka au participat mai mulți sportivi români, inclusiv David Popovici

TVR afirmă că a reprezentanții săi au făcut mai multe demersuri pentru achiziţia unor competiţii de nataţie (inclusiv a Campionatului Mondial de Nataţie de la Fukuoka 2023), dar că oferta a fost refuzată de firma privată care deține drepturile de difuzare.

Iată comunicatul integral transmis de Televiziunea Română

Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la motivele pentru care TVR nu transmite Campionatul Mondial (CM) de Nataţie din Japonia, conducerea Departamentului Sport a informat, ieri, membrii Consiliului de Administraţie al TVR despre demersurile întreprinse pentru achiziţia competiţiilor de nataţie şi despre detaliile negocierilor finalizate cu decizia companiei care deţinea drepturile de difuzare de a le vinde unei alte instituţii media. În urma acestei informări, mai mulţi membri ai Consiliului de Administraţie au fost de părere că, având în vedere imaginea negativă creată televiziunii publice ca urmare a acuzaţiilor nefondate ce ne-au fost aduse, se impune comunicarea publică a detaliilor negocierilor.

În anul 2016, European Broadcasting Union (EBU) a încheiat un parteneriat cu Federaţia Internaţională de Nataţie (FINA) pentru patru ani, 2018-2021, parteneriat care a fost prelungit până în anul 2023, ca urmare a pandemiei de COVID. La acel moment, în toamna anului 2016, SRTv nu a cumpărat drepturile pentru competiţiile de nataţie, care ulterior au ajuns într-o zonă de licitaţie publică a EBU.

În anul 2022, Societatea Română de Televiziune (SRTv) a făcut primele demersuri pentru achiziţionarea pachetului ce cuprindea Campionatul Mondial (CM) de Nataţie de la Fukuoka 2023, Campionatul European (CE) de Înot în bazin scurt de la Otopeni 2023 şi Campionatul European (CE) de Natație 2024, a participat la licitaţia organizată de EBU, însă a pierdut licitaţia respectivă în favoarea unei companii private.

Televiziunea Română a aflat ulterior că licitaţia a fost câştigată de firma Inception Media, care, în luna aprilie 2023, a înaintat SRTv o ofertă cu drepturi exclusive pentru cele trei competiţii în care David Popovici urmează să participe în 2023 şi 2024. Oferta cuprindea şi drepturi pentru alte întreceri sportive, respectiv canoe, polo, lupte, haltere, tenis de masă şi Jocurile Paralimpice de la Paris 2024. Costul total al pachetului a fost de 173.000 euro + TVA, iar reprezentantul firmei Inception Media a precizat că pachetul este flexibil.

SRTv a comunicat companiei Inception Media că este interesată, în primul rând, de achiziționarea drepturilor TV pentru competiţiile la care participa David Popovici, respectiv CM de Nataţie de la Fukuoka 2023 şi CE de Nataţie 2024.

Inception Media a revenit către SRTv cu o nouă ofertă, aproape identică la nivel de preţ cu prima, respectiv 171.000 euro + TVA, dar din care lipseau competiţiile aflate atunci în curs de desfăşurare, precum şi Campionatul European de Înot în bazin scurt de la Otopeni 2023.

Mesaj Inception Media, 27 aprilie 2023: „(….) Total valoare pachet (……) : 171,000Eur+TVA. Perioada licenta, 30 luni, numar nelimitat transmisii (….).  Pachetul este flexibil in sensul ca se poate inlocui un program cu altceva, la alegere”.

Totalul orelor de emisie a competiţiilor ofertate de Inception Media era de 2.300. TVR nu putea accepta această propunere pentru că numărul de ore depăşea cu mult timpul de transmisie ce putea fi alocat. Spre deosebire de o televiziune privată, care poate decide să nu transmită în totalitate pachetul cumpărat, SRTV are obligaţia legală de a folosi integral numărul de ore achiziționate. În acest context, Comitetul Director al SRTv a numit o comisie care să negocieze cu Inception Media achiziţionarea competiţiilor la care urma să participe David Popovici (CM de Nataţie de la Fukuoka 2023 şi CE de Nataţie 2024). Comisia de negociere a fost mandatată să poarte negocierile pentru cele două competiţii până la suma de 39.000 de euro. Acest preţ a fost propus luând ca referinţă sumele plătite în trecut pentru competiţii similare.

În cursul negocierii, reprezentantul Inception Media a transmis că nu este interesat să vândă doar competiţiile solicitate de SRTv, ci şi alte competiţii, la preţul avansat în ultima ofertă, respectiv 171.000 euro + TVA.

Echipa de negociere a informat Comitetul Director al SRTv în legătură cu această propunere, cu menţiunea că valoarea întregului pachet ofertat de Inception Media depăşea cu mult suma pe care erau mandataţi să o negocieze pentru CM de Nataţie de la Fukuoka 2023 şi CE de Nataţie 2024.

La sfârşitul lunii mai, reprezentantul Inception Media a reiterat, printr-un e-mail, că nu doreşte să vândă separat cele două campionate de nataţie din pachet, de care SRTv era interesată, şi a solicitat înaintarea unei oferte financiare în cel mai scurt timp.

Mesaj Inception Media, 29 mai 2023: (….) nu doresc sa vind separat cele doua campionate de inot din pachet…

SRTv a revenit către Inception Media şi i-a comunicat telefonic oferta de 39.000 euro, ofertă considerată prea mică de către Inception Media, moment în care negocierile au încetat.

Televiziunea Română a depus toate eforturile pentru a difuza Campionatul Mondial de Nataţie  de la Fukuoka 2023, în virtutea misiunii sale publice. Astfel, TVR a purtat negocierile cu bună credinţă şi cu intenţia de a aduce publicului din ţara noastră acest eveniment atât de aşteptat de români.

Reamintim faptul că, în urmă cu o săptămână, managementul SRTv a dispus demararea unui control legat de derularea tuturor proceselor, negocierilor şi încheierii/neîncheierii contractelor de achiziţii de drepturi sportive, interne şi externe, din perioada 2014 - 2023“.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite