Trăistariu se bucură de eliminarea României de la Eurovision 2016: „Universul lucrează pentru mine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Trăistariu se
arată încântat de situaţia României la Eurovision 2016 FOTO TVR 1
Mihai Trăistariu se arată încântat de situaţia României la Eurovision 2016 FOTO TVR 1

Eurovision 2016. Mihai Trăistariu (39 de ani) a postat pe Facebook un mesaj prin care spune că „universul lucrează pentru el“, în condiţiile în care România a fost eliminată de la Eurovision 2016.

Eurovision 2016. Trăistariu, bucuros de eliminarea României 

„Pfffff ... E oficial! România a fost exclusă de la Eurovision din cauza datoriilor prea mari făcute de TVR de-a lungul anilor! Hm ... Şi când mă gândesc că eram dispus să cheltui peste 100.000 de euro pentru show-ul din Suedia, în caz că «Paradisio» ar fi câştigat! Acum, concluzia e una singură: «Universul lucrează pentru mine»“, a scris Trăistariu pe pagina sa de Facebook

Eurovision 2016. Ovidiu Anton s-a declarat învins 

Pe de altă parte, Ovidiu Anton, artistul care ar fi trebuit să reprezinte România la Eurovision 2016, a transmis tot printr-un mesaj pe Facebook că excluderea ţării din competiţie este nedreaptă şi că se declară învins. „Dragi prieteni, am primit şi eu într-un final înştiinţarea oficială. Încerc să zâmbesc şi să nu mă ia valul însă... e nedrept.  Eu rămân acelaşi, acelaşi artist sincer, acelaşi luptător care a câştigat prin votul juriului şi al publicului... dar cu toate astea, paradoxal, trebuie să mă declar învins... de cine? de ce ? Corect??? ... nu ştiu cum să o spun frumos acum aşa că mă abţin“, a scris Ovidiu Anton pe pagina lui de Facebook

Eurovision 2016. TVR pierde drepturi de difuzare pentru Olimpiadă şi Euro 

România nu mai are dreptul de a participa la Eurovision 2016, a anunţat, vineri EBU, din cauza datoriilor neplătite de televiziunea publică. Datoria, acumulată în opt ani, depăşeşte suma de 16,5 milioane de euro,

Purtătorul de cuvând al guvernului a anunţat, vineri, că Executivul nu a găsit soluţia tehnică prin care să se facă plata pentru Eurovision. „Guvernul nu a găsit soluţia tehnică prin care să se facă plata pentru Eurovision şi nu există baza legală care să permită acest transfer, având în vedere că societatea respectivă are multiple datorii“, a declarat, vineri, Dan Suciu, citat de News.ro. 

„În acest moment, TVR îşi pierde dreptul asupra unor competiţii sportive deja contractate, cum ar fi Jocurile Olimpide de la Rio, şi a unor ştiri din reţeaua EBU. Strigătele noastre nu au fost luate în seamă. Mult mai grav e ce se întâmplă în televiziune, nu mai există bani de motorină să se ducă să se filmeze pe teren. S-a ajung la fundul sacului, dacă România nu vrea o televiziune publică ar trebui să se anunţe public acest lucru. EBU a propus eliminarea TVR din această organizaţie“, a declarat şi Irina Radu la Digi24.

De altfel, pe site-ul Eurovision 2016 se specifică faptul că din cauza neplăţii datoriilor TVR nu va avea acces la semnalul transmisiunii de la Stockholm şi nu va fi capabil să difuzeze Eurovision 2016. Pe de altă parte, în semn de respect, EBU a lăsat melodia lui Ovidiu Anton în CD-urile oficiale ale concursului Eurovision 2016.

„Este regretabil că suntem forţaţi să facem asta. Suntem dezamăgiţi că toate încercările noastre de a rezolva această problemă nu au primit un răspuns din partea guvernului României. În ultimele săptămâni, EBU a luat act că Ministerul Finanţelor a sugerat TVR că poate intra în procedura de insolvenţă, fapt care poate duce la o retructurare profundă a radiodifuzorului. EBU este o asociaţie non-profit, care reprezintă 73 de de posturi publice din 56 de ţări. Gradul de îndatorare a TVR a continuat să pună în pericol stabilitatea financiară a EBU“, a declarat Ingrid Delentre, directorul general EBU. 

EBU începe producedurile de excludere a TVR din organizaţie 

În acest context, reprezentanţii EBU - cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume - au anunţat managementul TVR că vor demara procedura de excludere a Televiziunii Române din organizaţie.

Reprezentanţii EBU au transmis mai multe solicitări autorităţilor române în vederea susţinerii televiziunii publice. În ultima adresă, EBU a solicitat un răspuns din partea instituţiilor contactate până joi, 21 aprilie, ora 20:00, în caz contrar anunţând că vor demara procesul de excludere a României de la Eurovision şi a TVR din rândul membrilor organizaţiei.

Situaţia este fără precedent în istoria EBU, TVR fiind prima televiziune exclusă din asociaţie. De asemenea, excluderea unei ţări din concursul Eurovision este o premieră.

Într-o scrisoare oficială adresată Ministrului de Finanţe Anca Dragu, transmisă de EBU pe 15 aprilie, Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune cerea plata a 10 milioane de franci elveţieni, sumă ce ar fi trebuit virată de statul român printr-un act de finalizare a plăţii până la 20 aprilie 2016. Uniunea ar fi trebuit să primească, de asemenea, o garanţie bancară irevocabilă şi necondiţionată pentru suma restantă din datorie, 6 milioane de franci elveţieni. Acest rest de plată ar fi trebuit să fie plătit până la sfârşitul anului, conform unui act de previziune financiară.

Data limită pentru plata datoriei a fost extinsă până la 21 aprilie 2016, dar plata nu a fost efectuată.

Finala celei de-a 61-a ediţie Eurovision se va desfăşura în capitala Suediei pe data de 14 mai, având semifinalele pe 10 şi 12 mai.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Trupa Voltaj a reprezentat România la Eurovision 2015 cu piesa „De la capăt“, ocupând locul al 15-lea în finala care a avut loc la Viena, Austria.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite