VIDEO FOTO Premiera săptămânii: „Jocul lui Ender“, cel mai aşteptat SF al anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorii Ben Kingsley (stânga) şi Asa Butterfield FOTO Pathé Films AG
Actorii Ben Kingsley (stânga) şi Asa Butterfield FOTO Pathé Films AG

„Ender’s Game“, unul dintre cele mai aşteptate SF-uri ale anului, se lansează astăzi pe marile ecrane din România, simultan cu premiera din Statele Unite ale Americii. Filmul, regizat şi scris de Gavin Hood, este bazat pe o poveste scrisă în urmă cu trei decenii de către americanul Orson Scott Card.

După ce în anul 2086, Pământul este atacat de o rasă ostilă de extratereştri numită „The Formics“ sau „Gândacii“, luptă din care oamenii reuşesc să iasă învingători datorită iniţiativei eroice a Comandantului Flotei Internaţionale, Mazer Rackham (Ben Kingsley), Flota Internaţională se pregăteşte pentru un atac viitor. 

Apreciatul colonel Graff (Harrison Ford) şi Academia Militară Internaţională pregătesc doar cei mai buni copii pentru a-l găsi pe noul Mazer. Ender Wiggin (Asa Butterfield), un băiat timid, dar un tactician extraordinar, este retras de la şcoala sa pentru a se alătura elitei.

ender s game

Actorii Ben Kingsley (centru) şi Harrison Ford (dreapta) într-o secvenţă din film FOTO Pathé Films AG

Odată ajuns la Şcoala de Război, Ender învaţă rapid şi cu uşurinţă dificile jocuri de luptă, evidenţiindu-se şi câştigând respectul colegilor. Ender este în scurtă vreme luat în vizor de Graff ca viitoarea speranţă militară a Pământului şi este promovat către Şcoala de Comandanţi. Aici este antrenat de Mazer Rickham în persoană, pentru a-i conduce apoi pe soldaţi într-o bătălie ce va hotărî soarta Pământului şi va salva rasa umană. 

image

Asa Butterfield în rolul lui Elder FOTO Pathé Films AG

Încă de când a fost lansat romanul „Jocurile lui Ender“, în 1985, autorul Orson Scott Card a fost foarte strict cu privire la drepturile de autor. Card a explicat că a avut numeroase oportunităţi în anii 1980 şi 1990 de a vinde drepturile pentru roman studiourilor hollywoodiene, dar a refuzat în momentul în care diferenţele de viziune au devenit o problemă. 

    

Odată cu înfiinţarea Fresco Pictures din 1996, unde Card era co-fondator, autorul a decis să scrie el însuşi scenariul. Cu toate acestea, în 2007 a scris un alt scenariu, iar doi ani mai târziu, Card a anunţat că l-a finalizat şi va fi preluat de Odd Lot Entertainment, iar aceştia au început să adune o echipă de producţie. În septembrie 2010, s-a aflat că Gavin Hood s-a alăturat echipei în calitate de scenarist şi regizor. În acelaşi an, Card a afirmat că povestea filmului este o combinaţie între „Jocul lui Ender“ şi romanul paralel, „Umbra lui Ender“, care se concentrează pe elementele importante din ambele cărţi. 

În 2011, Roberto Orci şi Alex Kurtzman începeau să contureze filmul şi voiau să prezinte scenariul potenţialilor investitori. Tot în 2011 a fost făcut public faptul că Summit Entertainement a preluat distribuţia filmului şi Digital Domain s-a alăturat companiei Lot Entertainement Odd, în calitate de co-producător. Gavin Hood a rămas regizorul şi scenaristul peliculei. Într-un interviu acordat pentru „The Universe“, Card a spus că şi-a făcut rolul de co-producător doar în primele etape, scenariul aparţinându-i 100% lui Hood.

Asa Butterfield, copilul din „Hugo“, a avut ocazia să joace împreună cu Harrison Ford, care, aşa cum spune Asa, este „probabil cea mai cunoscută faţă din cinemaul ştiinţifico-fantastic“. Un alt nume mare, alături de care joacă tânărul Asa, este Ben Kingsley, care a surpins cu înfăţişarea din „Iron Man 3“. În „Elder’s Game“, Kingsley surprinde încă o dată, căci are un tatuaj facial complet.

image

Hailee Steinfeld şi Asa Butterfield FOTO Pathé Films AG

„Am citit cartea scrisă de Orson Scott Card în 1985 de îndată ce am auzit că începe distribuirea actorilor pentru film. Înainte de asta nu auzisem de poveste. Dar cred că pot spune în numele majorităţii băieţilor adolescenţi că personajul lui Ender e de vis, conduce rasa umană, se luptă în gravitaţie zero cu arme laser. Ce îţi poţi dori mai mult? Asta m-a atras cel mai mult spre acest film. Iar apoi când am auzit pe cine mai vor să distribuie în film, pur şi simplu am fost uluit. Am vorbit de multe ori cu Gavin pe Skype (n.r. Gavin Hood, regizorul) despre personaj şi despre ce idei avem noi legat de el şi cred că asta ne-a ajutat pe amândoi să ne dăm seama cum ar putea funcţiona colaborarea“, a spus actorul de 16 ani la CinemaCon din Las Vegas.

image

Asa Butterfield, alături de Harrison Ford FOTO Pathé Films AG

„Adulţii din «Jocul lui Ender» sunt extrem de bizari, în ciuda faptului că Ford este tensionat, iar Davis are ochii umezi. Ender este scos în evidenţă ca fiind un lider natural, care în logica celor două cărţi şi a filmului însemnă a fi o persoană care îşi impune voinţa asupra inamicului, dar şi a prietenului. El este raţional şi brutal, lucru care vinde greu pe ecran, unde fiecare pumn poartă o intensitate tulburătoare pe care regizorul, Gavin Hood, a gestionat-o cu mari probleme. Butterfield este unul dintre acei artişti a căror gravitate vine din interior. În timp ce el este o prezenţă atrăgătoare, Ender nu are cum să nu-ţi dea sentimentul că este un mic psihopat“, notează „The New York Times“.

ender s game

Imagine din filmul SF „Ender's Game/ Jocul lui Ender“ FOTO Pathé Films AG

„Cu potenţialul unui «The Hunger Games/ Jocurile Foamei»«Jocul lui Ender» ne poartă în viitor, când omenirea este în pragul colapsului din cauza unui război distrugător cu o rasă extraterestră mai avansată, Gândacii. Este un film despre sacrificiu, maturizare şi obsesia de a învinge cu orice preţ“ (Ştefan Dobroiu, Cinemagia).

„Este vorba despre tineri cărora li se cere să accepte responsabilităţi uriaşe, fiind pregătiţi pentru război, deoarece este ştiut că ei dispun de capacitatea de a absorbi informaţii mai repede decât persoanele în vârstă“, a declarat Harrison Ford pentru Reuters.

Autorul romanului original, Orson Scott Card va avea o apariţie vocală în producţia mult-aşteptată, iar secvenţele de acţiune aparţin coordonatorului de cascadori Garrett Warren, cel care a lucrat şi la „Avatar“. Din distribuţie mai fac parte nume precum Harrison Ford, Abigail Breslin, Ben Kingsley, dar şi Hailee Steinfeld (nominalizată la premiul Oscar pentru „True Grit“) şi Viola Davis (nominalizată la Oscar pentru „The Help“).

Gavin Hood a fost cel care a asigurat regia şi pentru apreciatele „X-Men Origins: Wolverine“ şi „Tsotsi“. 

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite