VIDEO „Dirty Dancing“ după 25 de ani: inocenţa pierdută şi maturizarea unei generaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patrick
Swayze şi Jennifer Grey, protagoniştii generaţiei Dirty Dancing. FOTO Outknow.ch
Patrick Swayze şi Jennifer Grey, protagoniştii generaţiei Dirty Dancing. FOTO Outknow.ch

Filmul „Dirty Dancing“ a aniversat recent 25 de ani, însă trecerea timpului nu a făcut altceva decât să-i sporească notorietatea. Pelicula-emblemă a anilor ’80 mai trezeşte şi astăzi nostalgii fanilor ce dansează odată cu protagoniştii Patrick Swayze şi Jennifer Grey, pentru a retrăi pasiunea tinereţii.

Dacă în 1987 publicul a simţit tumultul iubirii odată cu povestea lui Johnny şi a lui Baby, astăzi, la 25 de ani de la apariţia producţiei „Dirty Dancing“, admiratorii au aceleaşi senzaţii. Drept dovadă, fanii au sărbătorit de curând cea de-a treia ediţie a festivalului anual omonim care s-a desfăşurat în oraşul Lake Lure din Carolina de Nord.

Trailerul original al filmului din 1987

Provocările şi succesul „Dirty Dancing“

Scris de Eleanor Bergstein şi regizat de Emile Ardolino, „Dirty Dancing“ a pornit cu un buget redus şi o distribuţie de actori cvasi-necunoscuţi pentru a deveni un hit cinematografic al cărui impact se resimte chiar şi peste două decenii. Până în 2009, filmul a încasat 214 milioane de dolari în întreaga lume. Producţia a avut un succes atât de mare încât s-au vândut peste un milion de casete video, iar coloana sonoră a câştigat două albume multi-platinum şi mai multe single-uri. Dintre acestea piesa „Time of My Life“ a câştigat Globul de Aur, Premiul Academiei pentru Cel mai bun Cântec Original şi un Premiu Grammy pentru Cel mai Bun Duet.

Cu toate acestea, filmările nu au fost uşoare pentru protagonista ce s-a depăşit pe sine printr-o interpretare de care iniţial s-a temut.

Scene din film

Actriţa retrăieşte zilele fimării care - deşi la vremea respectivă i-au testat rezistenţa şi capacitatea de adaptare - acum îi trezesc amintiri preţioase. „Îmi amintesc că filmul a fost foarte dificil, rapid şi plin de provocări. Fiecare zi a fost o mare provocare. Îmi amintesc că aveam numai muşcături de ţânţari pe corp... şi că era noiembrie şi îngheţasem când a trebuit să filmăm scena în care Patrick mă ridica în lac“, povesteşte actriţa. 

Unul dintre momentele iconice ale filmului este scena de final în care Jerry o ridică pe Baby printr-o mişcare de suspensie de tip pod. Momentul a fost filmat o singură dată întrucât – în pofida repetiţiilor intense - actriţei i-a fost teamă să execute mişcarea de mai multe ori. „Am refuzat să repet scena. Am fost îngrozită. Scena din film a fost şi singura ocazie când am făcut mişcarea“. Totuşi, actriţa îşi aminteşte şi astăzi că partenerul de dans a încurajat-o să-şi depăşească limitele. „Întotdeauna îmi zicea: «Hai, încă o repetiţie!» M-a îndemnat să-mi înfrunt temerile. A fost un cowbow, un cowboy sexy şi un dansator. A fost atât de talentat şi a murit atât de tânăr“, vorbeşte cu nostalgie actriţa. 

Pe lângă numeroasele evenimente şi nunţi la care a fost interpretat „dansul murdar“ pe ritmurile piesei „Time of My life“, în 2004 a urmat şi un remake al filmului, „Dirty Dancing: Havana Nights“, care a rulat în cinematografele din Australia, Europa şi America de Nord.

Balada „She’s Like the Wind“, interpretată de protagonistul Patrick Swayze
[Videoclipul prezintă imagini din film]

Totuşi, cuplul nu a rămas neafectat de trecerea timpului. Patrick Swayze nu s-a putut bucura de această aniversare, căci a încetat din viaţă în 2009, din cauza unui cancer de pancreas. Absenţa actorului a fost compensată de partenera sa din film, care a revenit în atenţia publicului în 2010, când a câştigat primul loc la „Dancing With The Stars“, o competiţie americană similară cu „Dansez pentru tine“.

Inocenţa pierdută şi maturizarea

Filmul american din 1987 prezintă povestea unei tinere timide - Baby (Jennifer Grey) care se îndrăgosteşte de instructorul ei de dans - Jerry Orbach (Patrick Swayze). Partenerul său experimentat o învaţă să danseze, dar o iniţiază şi în arta amorului, reuşind să-i trezească lui Baby nu doar senzaţii noi, ci şi o nouă latură a personalităţii.

Dansul este mijlocul prin care Baby se schimbă dintr-o adolescentă – într-o femeie. „Este vorba despre pierderea inocenţei, iar asta se întâmplă o singură dată. „Fiecare îşi aminteşte de propria experienţă sau îşi reaminteşte privind-o pe Baby şi îşi doreşte ca aşa să se fi întâmplat şi în cazul lor, precum povestea «Dirty Dancing»“, explică astăzi protagonista Jennifer Grey, într-un interviu.

dirty dancing - outknow.ch

„Dirty dancing“ dobândeşte forţa unui adevărat ritual de trecere şi este modul prin care Baby reuşeşte să-şi depăşească temerile. „Este vorba despre perioada aceea în care te desparţi de părinţi pentru a deveni adult şi femeie. Înseamnă conştientizarea unei energii pe care o ai şi care te face să simţi că trăteşti şi care - pentru prima oară în viaţă – te face să te gândeşti şi la altcineva“, a completat eroina.

Analogie a maturizării, Baby reuşeşte să depăşească cu brio diverse probe, pentru ca la final să beneficieze de lozul câştigător al fericirii în doi. Finalul emblematic reprezintă încununarea succesului unei eroine expuse mai multor încercări. Reuşita în dans este împlinirea şi confirmarea maturizării, în momentul în care Baby se transformă dintr-o adolescentă timidă într-o femeie sigură pe sine.

The Time of my Life
Piesa finală „(I’ve Had) The Time of My Life“ reflectă parcursul celor doi, dar şi lecţiile pe care Baby le-a învăţat în devenirea sa. Interpretată de Bill Medley şi Jennifer Warnes, melodia a devenit ulterior laitmotivul cuplurilor de îndrăgostiţi la începutul relaţiei. 

dirty dancing - outknow.ch

Celebra replică „Nimeni nu o pune pe Baby la colţ“ a trezit suspinele domnişoarelor care visau la o poveste de dragoste autentică. Însă aceasta nu se referea doar la dans, ci marca o etapă mult mai profundă. „La prima vedere, este copleşitor, încântător, dar şi înfricoşător. Cred că de aceea şi emoţiile sunt foarte puternice.

„Metafora «Nimeni nu o pune la colţ pe Baby» înseamnă că nu te mai poţi întoarce din drum, acum eşti treaz, nu te poţi culca la loc“, explică Jennifer Grey. Trezirea femeii mature, trezirea la viaţă, cu bucuriile, riscurile şi responsabilităţile adiacente – iată care sunt semnificaţiile „Dirty Dancing“, dansul unei generaţii şi al unei perioade. Este dansul tinereţii şi al riscurilor, dar şi cel mai bun pretext pentru a trăi viaţa la intensitatea la care merită trăită.

Dirty Dancing – dansul final interpretat pe melodia Time of my Life

   

Dirty Dancing” readuce nostalgia anilor '80, amintiri din adolescenţă, despre primul dans adevărat, despre prima dragoste. Dar care sunt poveştile voastre din acea perioadă?

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite